Annonce
Udland

Erfaren og bramfri kvinde skal lede norsk højreparti

Listhaug har været partiets nummer to siden 2019 og har en lang politisk karriere bag sig med i alt fem forskellige ministerposter i de syv år, partiet sad i regering. Partiet forlod regeringen i januar. (Arkivfoto). Foto: Hakon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
Fremskrittspartiets nye leder, Sylvi Listhaug, har en lang politisk karriere bag sig med flere ministerposter.

44-årige Sylvi Listhaug er blevet valgt som ny leder for Fremskrittspartiet (FrP) i Norge, der blandt andet kæmper for streng indvandringspolitik og bedre ældrepleje.

Hun er lørdag blevet valgt uden modkandidater. Hun tager over efter Siv Jensen, som har været partiets leder siden 2006. Siv Jensen meldte sin afgang i februar.

Listhaug har været partiets nummer to siden 2019 og har en lang politisk karriere bag sig med i alt fem forskellige ministerposter i de syv år, partiet sad i regering. Partiet forlod regeringen i januar.

Listhaug har blandt andet markeret sig politisk ved at være meget indvandringskritisk.

I 2018 måtte hun gå af som justitsminister og komme med en beklagelse fra det norske parlament Stortingets talerstol.

Det skete, efter at hun på Facebook havde skrevet, at "Ap (Arbeiderpartiet, red.) mener, at terroristernes rettigheder er vigtigere end nationens sikkerhed".

I et interview før valget af hende som ny leder lørdag lovede hun, at hun ikke vil tale mindre bramfrit fremover. Derimod vil hun styrke FrP's profil og skærpe politikken betydeligt på flere områder.

Ved landsmødet søndag vil man blandt andet vedtage en ny og langt strengere asylpolitik.

Optakten til landsmødet var præget af uro i partiet. Og den nye leder har sin opgave for forud for det norske valg til efteråret.

Ifølge målinger ligger partiet til sit dårligste valg siden 1993.

Til avisen VG siger hun, at målet er at få så mange mandater som muligt. Hun tilføjer, at hun frem mod valget blandt andet vil have fokus på at synliggøre partiets politik.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg For abonnenter

Trylleri på Skakbrættet: En flabet fugl og en mand i orange tøj

Annonce