Viborgegnen: - Det er vigtigt med et grønt lokomotiv, og her er det positivt, at kommunen også som virksomhed går foran.
Der var ros fra direktør Henrik Hansen, Viborgegnens Erhvervsråd, da Viborg Kommune mandag eftermiddag offentliggjorde sin plan for en række forandringer, der kan gøre Viborg Kommune mere klima- og miljøvenligt end hidtil.
Henrik Hansen sagde også, at grøn omstilling under alle omstændigheder også kommer stadig højere på dagsordenen for de private virksomheder.
- Virksomhederne er nødt til at agere både aggressivt og ambitiøst, for enten vil lovgivningen, kunderne eller medarbejdere stille stadig større krav til virksomhederne, lød det fra erhvervsdirektøren på et presse- og informationsmøde, der blev holdt på rådhuset.
Virksomhederne er nødt til at agere både aggressivt og ambitiøst, for enten vil lovgivningen, kunderne eller medarbejdere stille stadig større krav til virksomhederneHenrik Hansen, direktør for Viborgegnens Erhvervsråd
En grundig "Pixi-bog"
Inden Henrik Hansen bad om ordet, havde Stine Damborg Hust (K), formand for byrådets klima- og miljøudvalg, redegjort for Viborg Kommunes nye klima- og miljøplan kaldet "Grøn omstilling - katalog over indsatser".
Stine Damborg Hust betegnede selv den forholdsvis beskedne tryksag som "en pixibog", men understregede samtidig, at der ligger et langvarigt og meget grundigt forarbejde bag planen, som foruden status indeholder en række målsætninger og mulige veje til at nå målene.
Kort fortalt skal 35 procent af energiforbruget i Viborg Kommune (som geografisk område) i 2025 være dækket af vedvarende energi. Og samme år skal vi op på at genbruge 55 procent af husholdningsaffaldet.
Vejene til at nå derhen står ikke mejslet ind i den nye plan, selv om det fremgår, at et øget samarbejde mellem kommune, virksomheder og borgere er centralt for omstillingen.
Men, som borgmester Ulrik Wilbek (V) sagde, betyder alene det, at der nu er noget sat på skrift, at der er en forpligtigelse, som kommunen kan blive hængt op på.
Og for Viborg Kommune som institution/virksomhed indeholder "grøn omstilling" blandt andet, at bilparkens ældre diesel- og benzinbiler løbende skal skiftes ud med mere klimavenlige køretøjer, at der skal spares på varme og strøm i kommunale ejendomme, og at energiforbruget skal spille en stor rolle ved kommunalt nybyggeri.
Mere vedvarende på vej
Hvad angår produktionen af vedvarende energi kan kommunen ikke spille samme aktive rolle, men som myndighed og planlægger skal Viborg Kommune ifølge Stine Damborg Hust understøtte, at private aktører realiserer projekter vedrørende udnyttelse af blandt andet sol- og vindenergi samt biogas.
- Vi har jo to store vindmølleprojekter, som i øjeblikket behandles, og jeg er sikker på, at der vil komme flere, lød det fra udvalgsformanden.
At være grøn og klimavenlig betyder også, at man skal beskytte naturen og det nære vandmiljø, og her er Viborg Kommune ifølge Kai O. Andersen (SF), næstformand for klima- og miljøudvalget, allerede "langt fremme".
Han refererede særligt til etableringen af vådområder, der både mindsker udledningen af fosfor og kvælstof i Limfjorden og giver borgerne en række nye, rekreative naturområder at besøge.
Flere tilstedeværende politikere understregede dog, at selv om der nu foreligger en kommunal plan for grøn omstilling, betyder det ikke, at alt skal køre efter den.
Virksomheder, institutioner og borgere - ikke mindst de unge - er meget velkomne til at komme med indspark til, hvordan Viborg, der i forhold til mange andre af landets kommuner endnu er ret "sort", kan blive grønnere.