Annonce
Rundt om Viborg

Erhvervsprojekt: Din hund eller kat kan få et klimavenligt poteaftryk

Flere og flere får kæledyr, og de udgør en stor klimabelastning. Arkivfoto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Agro Business Park i Foulum er med i et projekt, der kan skabe mere klimavenligt dyrefoder, så din hund eller kat ikke længere er så stor en miljøbelastning.

Foulum: Det fylder ikke så meget i klima-debatten, at Danmarks 456.000 hunde og cirka 1,3 millioner katte er en belastning for klimaet, fordi der indgår en hel del kød i deres foder. Ifølge forskning fra University of Sydney skulle hele 25 procent af klimagasserne fra verdens samlede kødproduktion gå til dyrefoder.

Agro Business Park i Foulum er involveret i et projekt, der kan bidrage til, at kæledyrenes poteaftryk bliver mindre klimabelastende. I projektet Pro-Enrich arbejder man blandt andet med at udvikle metoder til at udvinde proteiner fra restprodukter fra fødevareindustrien. Disse proteiner, som ellers bare er affald, kan anvendes til dyrefoder.

Et eksempel er, at man kan udnytte den pressekage, der er tilbage, når man har presset olie ud af raps. Proteiner fra denne pressekage kan erstatte noget af det klimatunge kødprotein i dyrefoder. Med i projektet er Mars Corporation, der ikke kun fremstiller de kendte chokoladebarer, men også står bag fodermærker som Whiskas, Royal Canin og Pedigree.

Annonce

I en tidlig fase

Mars Corporation er, skriver Agro Business Park i en pressemeddelelse, med i projektet for at udforske muligheder for at arbejde med mere bæredygtige råvarer i deres produktionen, selv om udviklingen af metoderne dog stadig er i en meget tidlig fase.

Det internationale projekt Pro-Enrich har Teknologisk Institut og Agro Business Park som danske partnere med Teknologisk Institut som koordinator.

Problemstillingen med kæledyrs klimabelastning bliver ikke mindre, for flere og flere på verdensplan anskaffer sig en hund eller kat. Det globale marked for dyrefoder ventes derfor at stige fra cirka 98 milliarder dollars i 2018 til omkring 128 milliarder dollars i 2024. Til gengæld skulle det være godt for både det fysiske og mentale helbred at eje et kæledyr - en problemstilling, der ikke mindst er relevant under corona-krisen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce