Annonce
Viborg

Langt flere elever var til optagelsesprøve på gymnasiet - også selvom de har et tårnhøjt gennemsnit

På Viborgs to gymnasier var 76 til optagelsesprøve i fredags. Det plejer at være otte-12 mulige elever.
De to almene gymnasier i Viborg blev i fredags oversvømmet af unge, der skulle til optagelsesprøve til trods for, at langt de fleste for et år siden ville sejle direkte ind.
Annonce

Viborg: Indtil i år kunne gymnasierne i Viborg nærmest nøjes med at finde et kosteskab, når de skulle holde optagelsesprøve.

Antallet af elever, der lige skulle testes inden optagelsen, udgjorde i omegnen af en til to procent af det antal elever, som efter sommerferien begyndte i 1.g.

Det har ændret sig. Markant.

På Viborg Gymnasium og HF sad i fredags mellem klokken 10 og 14 36 unge mennesker til optagelsesprøven. På Viborg Katedralskole var tallet 40.

Nye regler om optagelse på gymnasierne er baggrunden for, at så mange unge skal til prøve. Kraverne er så indviklede, at de færreste kan hitte rede i dem, og kommunernes uddannelsesvejledere har været på overarbejde.

Bladet Gymnasieskolen kunne i april fortælle, at der skulle cirka 4000 til optagelsesprøve, og ud af dem var cirka 1000 unge, der i skoleåret 2018-2019 i 10. klasse gik på eksempelvis en eksamensfri efterskole.

Det er i hvert fald det, Efterskoleforeningen regner med.

- Efterskolerne er frustrerede, og eleverne er rasende, siger formanden for Efterskoleforeningen Torben Vind Rasmussen og føjer til:

- Langt, langt de fleste af de 1000, der i fredags var til optagelsesprøve, ville for et år siden uden problemer blive optaget på gymnasiet.

Så hvorfor ikke i år?

Det skyldes, at uanset om du i sommeren 2018 forlod folkeskolens 9. klasse med et gennemsnit på 10,7, så skal du - hvis du har brugt det seneste år på en eksamensfri efterskole - til optagelsesprøve for at komme ind på gymnasiet.

- Det er svært at se meningen med det, og det har givet gymnasierne en masse arbejde, siger rektor Helge Markussen, Viborg Katedralskole.

Hans kollega, konstitueret rektor på Viborg Gymnasium og HF, Lise Markussen, er enig.

- Jeg synes måske, at man kunne bruge de offentlige midler lidt bedre.

Hun tilføjer:

- Men det værste med hele det nye system er i mine øjne, at de unge først meget sent får besked på, om de er blevet optaget på den ungdomsuddannelse, de har ønsket. Det gælder både de unge, der var til optagelsesprøve i fredags og alle andre, der skal vente på, at de har været til deres sidste eksamen i 9. klasse.

Efterskoleforeningen har forsøgt at råbe politikerne på Christiansborg på.

- Det ser ud til, at Socialdemokratiet og Venstre godt kan se, at det ikke er så smart, siger Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen.

Annonce
Annonce
Viborg

Faldende elevtal skyld i nedskæringer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Man gjorde Viborgs børn fortræd

Annonce