Annonce
Bjerringbro

Et år med flere 100 års jubilæer

Året der gik i Bjerringbro g omegn.
2019 bød blandt andet på fester for Bjerringbro Kirke, FDF Bjerringbro og Lunden i Rødkærsbro.

Bjerringbro: 2019 blev et år med mange jubilæer. Både Bjerringbro Kirke, FDF Bjerringbro og Lunden i Rødkærsbro fejrede 100 års jubilæum.

Rekorder var der også i årets løb. Grundfos nåede i sit regnskab et rekordoverskud på 1,76 milliard kroner, og Tange Sø Festival i august havde udsolgt med 5.000 tilskuere, og da billetterne til næste års festival blev sat til salg, blev der solgt 1600 billetter i løbet af kort tid.

Her giver vi et tilbageblik på året, der snart er gået.

Madsens Hotel blev indviet som sundhedscenter i marts. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

FDF 100 år

Det gik ikke stille for sig, da FDF Bjerringbro fejrede sit 100 års jublæum. Gruppens orkester gik gennem Bjerringbro med de øvrige FDF'ere bag sig, og da optoget kom til Torvet, var der endnu mere musik, idet Annette Heick optrådte på torvet.

FDF har i jubilæumsåret omkring 100 aktive børn, unge og voksne, og traditionen tro valfartede borger fra land og by til den årlige julestue i Egeborgen 30. november.

Annonce

Farvel til Kronen

1. september var det farvel til Skibelund Gartneri. Ejeren Robert Pedersen sagde farvel og tak, og den 60 år gamle virksomhed lukkede.

Siden september i år har Poul Due Jensens Plads været én stor byggeplads, idet arbejdet med at bygge parkområdet om til et vandeldorado for hele familien fortsat er i gang. Keramikskulpturen Kronen er flyttet til Anlægget, og store maskiner arbejder fra morgen til aften.

Skråt overfor er der efter lang tids ventetid, og noget med manglende byggetilladelser, endelig kommet gang i Boligselskabet Sct. Jørgens byggeri af 33 lejligheder, hvor Madsens Hotel engang havde værelser. Byggestarten blev kort før jul markeret med nedgravning af en tidskapsel. Lejlighederne forventes klar i starten af 2021.

FDF Bjerringbro fejrede 100 års jubilæum.
Annonce

Farvel til Kjællinghølbro

Kjællinghøl er yndet udflugtsmål, og især efter at der i 2012 kom bro over Gudenåen, har mange cyklet og gået over åen.

Da folk i december igen strømmede til broen, var det på en kedelig baggrund. Broen styrtede i åen 7. december få dage før den skulle være fjernet i ét stykke, idet Klima- og miljøudvalget i oktober havde besluttet, at broen skulle fjernes af frygt for sammenstyrtning. I flere dage før jul arbejdede Viborg Vognmandsforretning på at få stumperne taget op fra vandet. Broen blev indviet i februar 2012.

Martin Sanderhoff (S) klippede snoren til Tusindfrydengen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Hotel blev sundhedscenter

Der var kø på trapperne op til Madsens Hotel for at komme ind, da det tidligere Madsens Hotel i Bjerringbro efter lang tids ventetid blev indviet som sundhedscenter i marts.

Sundhedscentret er det femte af sin slags i kommunen. Håbet er, at det på sigt vil skabe bedre trivsel og sundhed.
- Der skal spises, ryges og drikkes lidt mindre, og mange af de nye initiativer omkring dette vil blive understøttet herfra af kostvejledere, sundhedspleje og rygestopsvejledere, sagde formand for social- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune Åse Kubel Høeg (V) ved indvielsen.
- Det ville være dejligt, at vi om nogle år faktisk kan måle, at I er blevet sundere, tilføjede hun, inden de godt 250 mennesker tog turen op ad trappen og ind i det tidligere hotel.
Annonce

Da byen fik en trold

I juni var der premiere på Bjerringbro Kulturfestival, de 25 lokale arrangører stod bag 50 arrangementer i løbet af ni dage. Ved åbningen med by night og musik i bymidten gik byens nye maskot trolden Gudar, rundt og hilste på børnene.

Trolden Gudar har længe været forbundet med Bjerringbro, da han ifølge myten var ansvarlig for skabelsen af Gudenåen og Bjerringbro.
Bjerringbro Atletik & Motions, BAMs Gudenåløbet var også en del af kulturfestivalen, og da Grundfos Olympics havde koblet sig på løbet, deltog cirka 700 løbere, her af var 240 Grundfos-folk fra 43 lande på fem kontinenter.
Planen er at Bjerringbro skal have en kulturfestival hvert år.
Byen fik også en ny park, idet der blev anlagt et regnvandsbassin nord for Nordre Ringvej området fik navnet Tusindfrydengen.
Annonce

100 års kirkejubilæum

Bjerringbro Kirkes jubilæum i august blev fejret over flere dage med blandt andet rapelling på kirketårnet og rockkoncert i kirken. 190 mennesker deltog i kirkefrokosten, hvor Niels Due Jensen holdt festtalen og på vegne af Poul Due Jensens Fond overrakte en vandkunst, som er udarbejdet af kunstner og billedhugger Jørgen Pedersen og tegnes af landskabsarkitekt Karin Nygaard Corfitzen. Kunstværket forventes at stå klar i foråret
Niels Due Jensens morfar Martin Bach var en af dem, som i 1910 stod bag opførelsen af kirken og udarbejdelsen af kirkens bænke, prædikestol samt den gamle altertavle.
Gaven fra Bjerringbro Elværksforening var 150.000 kroner til nyt altersølv til kirken.
Annonce

100 år i Lunden

I september fejrede Rødkærsbro 100 års jubilæum for anlægget Lunden. 250 mennesker var til festen, som blev en dobbeltfest, idet man samtidig fejrede byens nye status som Årets Lokalområde i Viborg Kommune.
Temaet for konkurrencen om at blive Årets Lokalområde var "Vækst og nye tilflyttere", og Landdistrikstudvalget bemærkede især byens gode sammenhold.

Lunden ejes af Rødkærsbro Borger- og Handelsstandsforening. Gennem tiden har der været mange optog, som endte i parken, som også har lagt græs til grundlovstaler, sankthansfester, gudstjenester og friluftspil.

Lunden er valgt som et af nedslagsområderne i den igangværende områdefornyelse i Rødkærsbro, hvor der blandt andet skal etableres et toilet og nye mindre stier med zig-zag sving, så stierne bliver mindre stejle.
Bjerringbro Kirke fejrede i august sit 100 års jubilæum. Arkivfoto: Johnny Pedersen
I oktober sagde Kronen farvel til Niels Due Jensens Plads. Arkivfoto: Hanne Bliksted
I 100 år har Lunden i Rødkærsbro været samlingssted for hele byen. Arkivfoto: Morten Pedersen
Den 7. december styrtede Kjællinghølbroen i Gudenåen . Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Erhverv

Ny forretning på Nørregade

Annonce