Annonce
Viborg

Et bemærkelsesværdigt valg er veloverstået, og hva' så nu?

Mette Nielsen og Niels Dueholm gav begge udtryk for, at de er glade for, at medlemmerne har fået lov at vælge, hvem der skal forsøge at blive borgmester på partiets vegne. Foto: Andreas Søndergaard
Socialdemokratiet har fundet manden, der skal vinde borgmesterkæden tilbage til partiet. Med to tredjedeles flertal er Niels Dueholm foretrukket frem for Mette Nielsen. Men kan pragmatikeren lykkes med missionen uden at lære af rebellen?

Viborg: Niels Dueholm er 61 år og fra Bjerringbro, og så har han netop fået at vide, at han er Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat.

Men han ser ikke glad ud, påpeger Mette Nielsen, som Dueholm lige har slået.

- Jeg er glad og tilfreds, men det har også noget at gøre med, at Mette nok ikke er så glad og tilfreds, som jeg er, og vi skal kæmpe videre sammen, sagde han så ydmygt, som det næsten kan blive.

Annonce

Niels Dueholm fik 267 stemmer, Mette Nielsen 135. Otte var blanke, og dermed stemte 410 af de 519 stemmeberettigede socialdemokrater i Viborg Kommune.

Pressemødet blev holdt på Borgerhuset Stationen i Gravene. Foto: Andreas Søndergaard

En valgkamp er gået forud, uenigheder og forskelle er blevet udstillet og fremhævet. Resultatet af urafstemningen blev offentliggjort på et pressemøde onsdag aften. Det blev holdt på den gamle brandstation Borgerhuset Stationen, men Niels Dueholm mener nu ikke, at han skal i gang med et brandslukningsarbejde.

- Der er ingen bad feelings over for dem, der har støttet Mette, men jeg skal selvfølgelig i dialog med dem, ligesom jeg skal med de andre. Vi skal være fælles om en kommende valgkamp for Socialdemokratiet nu, og den skal ikke laves for mig, men for hele partiet, sagde han.

Pufferier

Niels Dueholm har vundet "med en god margen," konstaterede John Hansen, formanden for den socialdemokratiske fællesledelse på pressemødet, og han kaldte det en "fair, god og sober" valgkamp, "og vi har haft to gode kandidater," påpegede han også.

Mette Nielsen og Niels Dueholm på pressemødet, hvor resultatet af partiets urafstemning offentliggøres. Foto: Andreas Søndergaard


Dueholm selv sagde ligeledes, at han var glad for, at resultatet var "klart", og Mette Nielsen ønskede både Niels Dueholm og partiet tillykke med valget, og hun så næsten mere glad ud, end han gjorde, i hvert fald smilede hun bredt foran den fremmødte presse.

- Vi har haft en venskabskamp, men med lidt pufferier, sådan er det, også i fodbold, sagde Niels Dueholm og understregede, at "vi er på samme hold, og vi fortsætter på samme hold, og nu skal vi vippe Ulrik (Wilbek, red.) ud af borgmesterkontoret.

Annonce

Forskellene

Både han og hun vurderede, at Niels Dueholms rolle som gruppeformand for byrådsgruppen har været medvirkende til, at han blev foretrukket af flest.

- Men vi har jo også forskellige tilgange til, hvordan vi skal gøre det, sagde Niels Dueholm.

- Det har været fint, at man har kunnet vælge imellem noget så forskelligt som os to, sagde Mette Nielsen.

Formanden for den socialdemokratiske fællesledelse, John Hansen. Foto: Andreas Søndergaard

Og så begyndte det at blive interessant, for de to socialdemokrater blev bedt om at fortælle om de forskelle.

- Niels har fundet det, han syntes var de bedste løsninger for os. Jeg har bakket det op, fordi jeg er en del af S-gruppen. Men jeg har aldrig skortet på at fortælle Niels, at hvis jeg havde været gruppeformand, så havde vi ikke accepteret en skattelettelse - så havde vi stået uden for forliget, og så var vi allerede gået i valgkamp på nuværende tidspunkt, sagde Mette Nielsen med henvisning til det budgetforlig, byrådet vedtog for en måned siden.

Niels, regner du med at gå ind i det kommende år - op til et kommunalvalg - med samme tilgang som hidtil, eller kommer du til at skærpe tonen for at sparke Ulrik ud af borgmesterkontoret?

- Vi skal synliggøre forskellene, men jeg vil altid gå efter løsninger, og jeg er nødt til at sige, at det var en enig gruppe, som stemte for et budgetforlig, der indeholdt skattelettelser. Det forlig indeholdt mange gode ting. Det var mig, der forhandlede, men gruppen bakkede op, påpegede han.

Annonce

Sådan var det

Bag ham begyndte Mette Nielsen at ryste på hovedet.

- Altså ... Det er en modificeret udgave af, hvordan jeg oplevede det. Jeg har ytret mig på de interne linjer og i byrådssalen, men ja, jeg bakkede op. Men når man skal gøre sine hoser grønne over for vores røde medlemmer, så er vi jo nødt til at sige, hvad de får ved at stemme på mig eller på Niels, sagde hun og talte lidt videre om løst og fast, inden Niels Dueholm igen tog ordet:

- Men lige i forhold til skattelettelser, indledte han.

- Vi var alle sammen imod skattelettelsen, men vi stemte alle sammen for den. Sådan var det.

Den snak kunne vare længe. Mette Nielsen gav udtryk for, at hun ikke fortrød noget fra sin valgkamp, fordi hun har gjort det på sin måde. Niels Dueholm havde også gjort det på sin, og han "laver ikke konflikter for at lave konflikter, sådan er jeg simpelthen ikke indrettet. Jeg kan samarbejde med alle - og har samarbejdet med alle," understregede han.

Niels Dueholm er ny borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Viborg Kommune. Foto: Andreas Søndergaard

Til november næste år er der kommunalvalg, og den 1. januar 2022 skal Niels Dueholm gerne have borgmesterkæden hængt om halsen, hvis det altså står til partiet, hvor to ud af tre har valgt ham som det bedste bud på en ny borgmester.

Mette Nielsen til gengæld, hun er fortsat folketingskandidat for partiet - i østkredsen. Byrådskollegaen Mads Panny er det i vest.

Flere valg venter forude.

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: Viborg HK i total opløsning fik store stryg af lokalrival i første kamp om bronzen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Endelig hjemme: Nytorv duede ikke

Kultur For abonnenter

Marie er født, opvokset og bor stadig i Viborg: - Jeg har bare aldrig haft et behov for at komme væk

Alarm 112

Gasbrænder - igen-igen

Navne

Årets ærespris går til en flok, som hjælper tusinder gennem en livskrise

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Viborg

Togbus, aflysninger og ventetid: Langvarigt sporarbejde går ind i den sidste fase - få overblikket her

Sport For abonnenter

Hendes Viborg HK-farvel kommer nærmere: - Jeg har tit prøvet at skubbe det væk og sige, at det først er om lang tid, men det er det ikke længere

Alarm 112

Salgsklar hash lå pakket i 34 små sølvpapirkugler: Politiet slog til mod hashpusher i midtbyen

Viborg

Der blev sagt nej: Sagsøgte i geotermi-skandalen får ikke sagen prøvet ved Højesteret

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Rundt om Viborg

Spænding inden genåbning på søndag: Lokalt kulturtilbud forsøger sig for første gang efter to års corona-pause

Debat For abonnenter

Vigtige spørgsmål til dit lokale fjernvarmeværk!

Viborg FF

Jubel på Hald Ege Efterskole - fodboldhold hentede skolens første DM-titel nogensinde

Annonce