Annonce
Erhverv

Lone og Per har avlet kartofler i 40 år - og de bliver ved: - Vi kan ikke lade være

Per Frandsen og hustruen Lone har avlet kartofler i 40 år. De glæder sig over, at det igen er blevet moderne at spise kartofler. Foto: Morten Pedersen
Lone og Per Frandsen har avlet kartofler på Løvskalgård i 40 år.

Løvskal: Kartoffelferie. Sådan hed skolernes efterårsferie i 'gamle' dage. Den uge skulle børnene på landet hjælp med at tage kartofler op. Men sådan er det ikke mere. Kartofler købes i supermarkedet eller i gårdbutikker, og for mange står uge 42 på ferie for hele familien, i sommerhus, under varmere himmelstrøg eller bare derhjemme.

På Løvskalgård i Løvskal har Lone og Per Frandsen længe haft travlt med at tage kartofler op fra de 40 hektar kartoffelmarker. Det meste af september og oktober går med at tage kartofler op.

De forskellige sorter skal tages op på forskellige tidspunkter. Kartofler, som bruges til kartoffelmel, tages op løbende helt frem til slutningen af november.

Annonce

- Det glæder os, at der nu er nye meldinger om kartoflen, og man har fået øjnene op for kartoflens mange kvaliteter. Det tager dog nok lidt tid, før vi kan mærke det på salget, fordi folk de seneste år har lært deres børn at spise ris og pasta.

Lone Frandsen, kartoffelavler.

Travl tid

Mens arbejdet står på, kan parret så glæde sig over de seneste meldinger fra sundhedseksperterne om, at kartofler er langt mere sunde end tidligere antaget.

- Det glæder os, at der nu er nye meldinger om kartoflen, og man har fået øjnene op for kartoflens mange kvaliteter. Det tager dog nok lidt tid, før vi kan mærke det på salget, fordi folk de seneste år har lært deres børn at spise ris og pasta, siger Lone Frandsen.

Da avisen er på besøg, er der en ufrivillig pause i arbejdet, idet en aksel på kartoffeloptageren er knækket. Derfor ligger Per Frandsen under maskinen i maskinhuset og forsøger at skifte den aksel, som hustruen har hentet i Rødkærsbro tidligere på dagen. Hun styrer også kartoffelsalget fra den firelængede bindingsværksgård i udkanten af Løvskal, og desuden laver hun regnskaberne for hele virksomheden.

Chips og vingummi

Parret har avlet kartofler i omkring 40 år. Da de købte gården i 1976, plantede de et par rækker med kartofler. Siden udviklede det sig, og i 1986 opgav Per Frandsen sit fuldtidsarbejde som ingeniør med mange rejsedage for at hellige sig kartoflerne samt de øvrige afgrøder.

De seneste 20 år har parret dyrket 40 hektar med forskellige kartofler, især de danske sorter som bintje og sava. Omkring 85 procent af produktionen går i dag til kartoffelmel. Det er en speciel kartoffelsort, som giver meget mel. De resterende 25 procent leveres blandt andet til en fabrik i Brande. Her bliver kartoflerne forvandlet til en speciel kartoffelmel, der bruges til chips, skruer, vingummi og andre nydelsesprodukter.

Tidligere solgte Løvskalgård mange spisekartofler til de selvstændige købmænd. Efterhånden som disse blev overtaget af de store detailkæder, gik Løvskalgård over til kun at sælge kartofler til kunder med specielle ønsker til sort, størrelse og kvalitet.

I nogle år solgte parret også læggekartofler til eksport, men det gør de ikke mere. Foruden kartoflerne dyrker parret også korn.

Som med andre afgrøder så er der lang forberedelse, før man kan nyde en frisk ny kartoffel. Kartoflerne sættes i april/maj, men inden da sættes de til forspiring i opvarmede rum og er klar til at vokse, så snart de er lagt i jorden.

De næste måneder går med at holde øje med både planter og vejret. Hvis kartoflerne dyrkes på sandet jord som Løvskalsgårds jord ned til Nørreåen, så kræver planterne vand, masser af vand, og vandingsanlægget er i brug fra tidligt forår. For at undgå skimmel skal kartoffelplanterne også sprøjtes i vækstsæsonen.

Når kartoflerne er kommet i hus skal de også sorteres, og Lone Frandsen er klar ved sorteringsmaskinen.

Papirsposer

Der er mange måder at opbevare kartofler på. I Lone og Per Frandsens verden er det forbudt at opbevare kartofler i plastikposer, og kartoflerne fra Løvskalgård bliver heller ikke vasket.

- Vi satser på kvalitet. Plastikposerne ødelægger smagen, og kartoflerne bliver skimlet. De har det bedst, hvis der stadig er et tyndt lag jord på dem, indtil de skal bruges, siger Per Frandsen.

På gården opbevares de færdigpakkede spisekartofler i et rum med et grønt lys - for at kartoflerne ikke skal blive grønne, grimme og uspiselige. Og de sælges i papirsposer med teksten Danske Kartofler.

- Pludselig var ordet danske fjernet fra poserne, men det har vi fået rettet op på. Kunderne skal vide, at det er danske kartofler, for det er god kvalitet, siger Per Frandsen.

Lone og Per Frandsen har avlet kartofler i mange år, og selv om det i sæsonen er lange arbejdsdage, så er de glade for arbejdet.

Kartofler og sovs

Det er ret unødvendigt at spørge til en kartoffelavlers livretter. Det er selvfølgelig noget med kartofler.

- De helt nye kartofler med stegt flæsk med persille sovs. Men frikadeller og flæskesteg med kartofler og brun sovs er også godt, siger Per Frandsen.

Lone Frandsen er dog mest til kartoffelsuppen med enten bacon eller rejer ovenpå.

- Det er en gammel opskrift, men det er en god suppe, og vi kalder den for Løvskalgårds kartoffelsuppe, siger hun, da vi går tilbage fra marken.

Selv om der er meget arbejde, og man er meget afhængig af vejret, så fortsætter parret med at dyrke kartofler.

- Ja vi kan ikke lade være. Vi har jo gode kunder, som vi har leveret til i mange år, og det vil vi gerne fortsætte med, lyder det fra Per Frandsen, som igen kravler ind under kartoffeloptageren for at klare de sidste detaljer med udskiftningen af akslen, så kartoflerne kan blive leveret til tiden.

Kartoflerne fra Løvskalgård bliver solgt i papirsposer, og ordet danske er vigtig i markedsføringen.
En aksel på kartoffeloptageren er knækket, og derfor må Per Frandsen agere mekaniker.
Hele september og oktober går med at tage kartofler op på Løvskalgård.
Efter 40 år som kartoffelavler er Per Frandsen stadig glad for at han valgte ingeniørjobbet fra.
Hele september og oktober går med at tage kartofler op på Løvskalgård.
Hele september og oktober går med at tage kartofler op på Løvskalgård.
Hele september og oktober går med at tage kartofler op på Løvskalgård.
Der dyrkes kun kartofler på markerne hvert tredje år, de andre år dyrkes der blandt andet olieraddiker og honningurt.
Der dyrkes kun kartofler på markerne hvert tredje år, de andre år dyrkes der blandt andet olieraddiker og honningurt.
Der dyrkes kun kartofler på markerne hvert tredje år, de andre år dyrkes der blandt andet olieraddiker og honningurt.
Der dyrkes kun kartofler på markerne hvert tredje år, de andre år dyrkes der blandt andet olieraddiker og honningurt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Tilfredshed over hele linjen – Viborg FF matchede hård ukrainsk modstand

Annonce