Annonce
Debat

Et sundhedsvæsen i forandring - det handler om mennesker

Læserbrev: For år tilbage var den gennemsnitlige liggetid i en hospitalsseng 5-6 dage i Region Midtjylland. Det var før, man fandt ud af, at patienten faktisk ikke bliver mere rask af at ligge i sengen, men har meget bedre af at komme op og hjem i vante omgivelser.

I dag nærmer liggetiden sig 2,5 dage, hvilket har været til gavn for patienten, men også har betydet færre omkostninger, da hospitalsindlæggelser er dyre. Til gengæld skal patienten i højere grad møde ind til ambulatoriebesøg, og i Region Midtjylland har vi ca. 1.8 millioner (!) ambulatoriebesøg årligt.

Det giver selvfølgelig anledning til at spørge, om det nu også er nødvendigt med så mange besøg - kunne det gøres mere målrettet, således de der får den gode nyhed om, "at alt ser fint ud, vi ses igen om 3. mdr.", slet ikke behøver at møde op. Det er jo bøvlet for enhver borger at skulle transportere sig, tage fri fra arbejdet osv., og samtidig kunne man med rette spørge, om ikke lægen kunne bruges sin tid mere effektivt.

Svaret er, jo det kan gøres mere målrettet, og besøg kan helt undværes. Region Midtjylland har de seneste år forsøgt sig med såkaldte fleksible ambulatoriebesøg ved, at personalet inden et besøg får informationer om patientens aktuelle tilstand. Dette sker gennem et webbaseret dialog- og beslutningsstøtte værktøj, og i øjeblikket er der næsten 25.000 patienter, der har denne mulighed, og tallet er stigende. Ud fra spørgeskemaet vurderer personalet, om patienten skal komme i ambulatoriet, ringes op eller blot have tilsendt et nyt spørgeskema - på denne måde spares ca. halvdelen af besøgene, uden det går ud over kvaliteten i behandlingen!

Denne udvikling - denne digitalisering - ønsker Radikale at understøtte. Vi er kommet meget langt med digitalisering og ligger i EU-sammenhæng på en klar 1. plads! Som patient bliver jeg indkaldt digitalt via E-boks, selvfølgelig kun hvis jeg selv ønsker det. Jeg kan fortsat få indkaldelsen som almindeligt brev. For Radikale handler det om lighed - de som af den ene eller anden grund ikke ønsker at blive indkaldt digitalt, skal selvfølgelig have mulighed for at få indkaldelsen på papir. Jeg har i større og større grad mulighed for at booke præcis den tid til operation, der passer bedst til mig, men kan også blot møde op til den tid jeg er blevet foreslået.

Når jeg kommer til sygehuset, bliver jeg mødt af en elektronisk velkomststander, hvor jeg registrerer min ankomst med mit sundhedskort, og hvis jeg behøver personlig kontakt, er der også mulighed for det. Denne udvikling - digitaliseringen af sundhedsvæsenet - går vi ind for hos de Radikale. Men vi tænker også på de som skal have hjælp til dette - det er vigtigt for os, at alle har lige adgang.

Men vi tror på, at sygehusene yderligere kan effektiviseres gennem digitalisering - vi er slet ikke i mål. Der skal tages nye metoder, nye teknologier og en fortsat effektivisering af arbejdsgangene i brug - og det vil jeg arbejde hårdt for som Viborgs Radikale kandidat til det kommende regionsråd. Min holdning er også, at der må gøres op med regeringens økonomiaftaler med regionerne, som pr. definition har indeholdt et 2 % produktivitetskrav uden ny finansiering til nye krav om højere kvalitet.

Aktiviteten er steget med 23 % (!) fra 2009-14, mens udgifterne kun er steget med mindre en 4 %! Det råber jo til himlen, at det ikke kan blive ved at gå. Jeg vil for de Radikale kæmpe for, at dette produktivitetskrav droppes - sygeplejerskerne og lægerne kan ikke løbe hurtigere. Tænk lige en gang over, at det svarer jo til, at det personalet tidligere tog 1 time om nu skal klares på 40 min. Jeg vil arbejde for, at fokus flyttes fra yderligere produktivitet til en endnu højere kvalitet i behandlingen af patienter.

Derudover vil jeg arbejde for flere opsøgende og forebyggende indsatser. En af de store udfordringer er, at der er en årlig vækst på ca. 2 % i akutte indlæggelser. Tænk om vi med det kendskab vi har til vores patienter, kunne komme nogle af disse akutte indlæggelser i møde ved at opsøge de borgere som er i højrisiko for, at blive akut patient. Give dem et kald, og spørge "hvordan har du det?". Det ville da være et sundhedsvæsen der ville noget - og meget tyder på at det ikke er umuligt.

Forsøg viser, at man med de data sundhedsvæsenet allerede har om patienten med en vis sandsynlighed kan forudsige, hvilke patienter der snart bliver akutte. Udfordringen er jo fx hos os mænd over 50, som måske har forskellige livstilssygdomme, ikke lige er de første til at komme til lægen og bliver tjekket. Tænk om vi kunne have et opsøgende sundhedsvæsen, der med en vis sandsynlighed kunne forudsige hvem der var i akut fare. Det ville være en kæmpe hjælp til de som bliver ramt af fx et akut hjertetilfælde. For det første ville flere selvsagt overleve, men også de bekymringer der følger med hos ægtefællen, børn og børnebørn kunne tages i opløbet.

Men det kræver at vi flytter fokus fra produktivitet til kvalitet - og det vil jeg som Viborgs Radikale kandidat arbejde for i det kommende Regionsråd. Det kræver blot DIN stemme.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Debat For abonnenter

Gå hjem, chef, før det går galt!

Debat

Et rungende nej til naturnationalparker

Viborg For abonnenter

Lisbeth knust over fyring i fleksjob: - Jeg forstår stadig ikke, hvad jeg gjorde galt

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Viborg For abonnenter

Restauratør må guide gæster ind gennem bagindgang ved Nytorv, hvor skyliner er kollapset

Alarm 112

Politiet drønede fra det ene sneuheld til det andet - og opfordrer til forsigtighed torsdag: - Kør nu efter forholdene

Annonce