x
Annonce
Bjerringbro

Et tilfældigt billede blev til en bog

Kjellerupbanen med den røde 'skinnebus' åbnede i 1912 og blev nedlagt i 1968. Arkivfoto
Nils Bloch har skrevet bog om Kjellerupbanen

Kjellerup: Gamle billeder kan føre til mange ting, som da forfatter til flere jernbanebøger Nils Bloch besøgte Polfotos arkiv i København for at lede efter billeder til en bog om Postbilens historie.

Her faldt han over et fotografi af en skinnebus ved en ulykke, hvor der lå et damplokomotiv med hjulene i vejret. Fotografen var østjyske Ib Hansen, men hvor var det sket?

Det viste det sig at være fra ulykken i Hinge 1953, hvor to lokomotivmænd blev skoldet ihjel af damp fra lokomotivets kedel. I sin søgen efter yderligere information om ulykken opdagede Nils Bloch, at der ikke var skrevet en bog om Kjellerupbanen, som lukkede i 1968 efter et stille liv på skinnerne mellem Silkeborg og Rødkærsbro siden 1912. Han besluttede sig for at skrive historien, og det er blevet til bogen "Kjellerupbanen 1912-1924-1968".

Annonce
Nils Bloch har netop skrevet en bog om Kjellerupbanen.

- Bogen er baseret på avisartikler fra Midtjyllands Avis fra perioden 1910 til 1970 suppleret med banens arkiv i Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg. Desuden har mange jernbaneentusiaster bidraget med fotografier suppleret med billeder fra lokalarkiverne i Silkeborg, Thorning (Kjellerup) og Bjerringbro (Rødkærsbro). Uden disses hjælp var der aldrig blevet sådan en bog ud af anstrengelserne, fortæller Nils Bloch.

Bogen fortæller om de mange lokale anstrengelser for at få en jernbane til Kjellerup, samt planer om jernbaner i området med udgangspunkt i Rødkærsbro. Først i 1912 åbnede de første 9,7 kilometer bane fra Rødkærsbro til Kjellerup. Så fulgte forberedelserne til det næste stykke, godt 24 kilometer, som gav Kjellerup forbindelse med jernbane til Silkeborg i 1924.

Stationer og trinbræt

I bogen tager forfatteren læseren med på en tænkt tur ad banen fra Silkeborg med stop ved alle stationer og trinbrætter, hvor han fortæller den lokale historie inklusiv anekdoter, arkitektur og personaleforhold på stedet.

I bogen er der et afsnit om alvorlige begivenheder på banen, blandt andet ulykken i 1953 ved Hinge, trafikken under de to verdenskrige, snestorme, køreplaner, de konkurrerende rutebiler og ikke mindst et stort afsnit om personalet ved banen, som lukkede i 1968.

Nils Bloch præsenterer bogen lørdag 10. august fra klokken 14 på Jysk Brandmuseum i Kjellerup.

"Kjellerupbanen 1912-1924-1968" er på 416 sider og koster 399 kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vi passer på hinanden

Annonce