Annonce
112

Et trekantsdrama om vold, sex, løgn, flugt og Viborg FF: Folkebladets reportage fra retten

Fotos: Morten Dueholm/Eskil Lyngsøe.
Bernio Verhagen kom på alles læber, da han uden én professionel fodboldkamp på cv'et kom på kontrakt i Viborg FF i november. Siden da har han med et hav af skandaler formået at holde sig i rampelyset. Tirsdag tog retten hul på sagen mod ham.
Annonce

Viborg: Nu er han her. Tilbage hvor det hele begyndte.

Tilbage i Viborg, byen hvor han på trods af manglende sportslige evner fik en kontrakt med en professionel fodboldklub, og hvor langt størstedelen af punkterne i anklageskriftet er begået.

Tilbage i retten som fængslede ham efter grundlovsforhøret i november.

Under normale omstændigheder kan folkebladets journalist have rettens tilhørerpladser for sig selv. Men sådan var det bestemt ikke denne tirsdag.

Allerede på parkeringspladsen summede det af liv. Tv-stationernes store vogne var kørt i stilling, og anklager Katrine Melgaard blev interviewet af Tv Midtvest uden for hovedindgangen. Inde i retslokalet sad allerede fem skriverkarle med behørig afstand til hinanden. Og flere kom til.

Dette er bestemt ikke en normal sag.

Fem minutter inden retsmødets begyndelse klokken ni stak retsbetjenten hovedet ind og sagde, at han troede, den tiltalte var stukket af.

Alle journalisterne kiggede straks op fra deres medbragte skærme og blokke. Anklager Katrine Melgaard gjorde det samme med rynkede bryn.

- Ej, det er bare gas, sagde retsbetjenten så.

OVERBLIK: Verhagen-sagen kort

Annonce

Meget har ændret sig

Verden har ændret sig drastisk, siden Bernio Verhagen i begyndelsen af november skrev under på en professionel kontrakt med Viborg FF.

Træer og buske omkring den rødstenede retsbygning på Klostermarken er sprunget ud, og verden er blevet lagt ned af en virus, som også er skyld i, at sagens hovedvidne og -offer, Verhagens ekskæreste, ikke kan komme ud af sit sydamerikanske hjemland Chile for at vidne i sagen.

Til gengæld har tiltalen ikke ændret sig, siden den i midten af februar blev udarbejdet af anklagemyndigheden.

Den 26-årige "fodboldspiller" er tiltalt for i alt 10 forhold, som handler om voldtægt, gentagne tilfælde af vold, om at holde sin ekskæreste indespærret i en lejlighed på Jegstrupvej, for røveri i Tips Pit på Banegårdspladsen og for at filme samleje med ekskæresten mod hendes vilje.

Anklageskriftet indeholder også punkter om trusler mod en anden tidligere kæreste, som bor i Randers, og som er mor til hans knap toårige datter. Sidst, men ikke mindst, er han også tiltalt for i december at flygte fra politiet under transporten til arresthuset i Holstebro.

Annonce

Ligner sig selv

Verhagen ankom - 27 minutter forsinket - til retslokalet flankeret af to betjente. Den ene holdt ham om albuen, mens den anden gik lige ved siden af.

Denne gang tager de ingen chancer, ser det ud til.

Han lignede sig selv. Sort hættetrøje, blå cowboybukser og et par hvide kondisko. Håret, som var blevet en smule længere, var det eneste tegn på, at der er gået mange måneder, siden den unge mand sidst har vist sig offentligt.

Bernio Verhagen nægtede sig skyldig i langt de fleste af anklagerne. Han indrømmede at være flygtet fra politiet under fangetransporten i Holstebro i december, og han forklarede også, at der havde været slagsmål mellem ham og hans daværende kæreste både på Palads Hotel og i parrets lejlighed på Jegstrupvej i Viborg. Resten benægtede han.

- Må jeg godt få lov til at præsentere historien, som jeg ser den, spurgte den 26-årige mand gennem sin hollandske tolk, da han satte sig i vidneskranken.

- Nej, du skal svare på de spørgsmål, der bliver stillet dig, svarede dommer Jacob Svenning Jønsson.

Derefter ventede der ham mange timers forhør, som anklager Katrine Melgaard stod for.

Tirsdag var første retsdag i sagen mod 26-årige Bernio Verhagen, som er tiltalt for blandt andet voldtægt, vold, trusler og ulovlig tvang. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Annonce

Ødelægge forholdet

Forhøret af Verhagen drejede sig særligt om hans forhold til to forskellige kvinder.

Den ene er hans chilenske ekskæreste, som fulgte ham til Viborg. Den anden er ekskæresten fra Randers, som han har et barn med. Sidstnævnte kvinde var tilsyneladende en stor del af årsagen til, at den unge mand overhovedet begav sig til Viborg.

Jo, det var da planen, at han skulle spille fodbold i Viborg FF, men først og fremmest var formålet med at komme til Danmark at se sin datter, fortalte han.

Tidligt under retsmødet blev der tegnet et billede af et højspændt trekantsdrama mellem den hollandske mand og de to kvinder.

Han forklarede, at den chilenske kvinde kom med til Viborg, fordi hun her ville begynde et nyt liv, og at de først blev kærester, mens de boede her. Da han kontaktede ekskæresten i Randers, fordi han gerne ville se sin datter, tog dramaet fart, fordi den danske ekskæreste ikke ønskede at have noget med hollænderen at gøre.

- [Kvinden fra Randers] var jaloux og ville have penge ud af mig, og derfor ville hun ødelægge mit forhold til [kvinden fra Chile], sagde han, og ofte svarede han i en irriteret tone, da anklageren vedholdende blev ved med at fyre sine spørgsmål af sted mod ham.

Det er endnu ikke til at sige, hvor lang tid sagen mod den hollandske fupspiller vil tage. Sagens hovedvidne og -offer, Verhagens påståede ekskæreste, kan nemlig ikke komme ud af hjemlandet Chile på grund af corona-situationen. Arkivfoto: Eskil Lyngsøe.
Annonce

En dramatisk kvinde

Ifølge den 26-årige tog Randers-ekskæresten kontakt til Viborg FF for at sværte ham til, og hun kontaktede tilsyneladende også hans nye kæreste af samme årsag.

Både klubben og chileneren blev bildt en lang række løgne ind, påstod Verhagen i vidneskranken.

Pludselig begyndte det at gå skævt mellem VFF-spilleren og hans chilenske kæreste.

Efter noget tid på Palads Hotel flyttede parret til en førstesalslejlighed i et hus på Jegstrupvej, og på dette tidspunkt var forholdet en katastrofe, fortalte Verhagen. Chileneren var ekstremt jaloux, og hun blev ofte stiktosset på ham, og ifølge ham var hun også ofte voldelig over for ham.

- Hun er meget dramatisk. Når hun er sur og gal, ved hun ikke, hvad hun siger eller gør. Hun mister kontrollen fuldstændig, og flere gange, når vi var oppe at skændes, truede hun med at ringe til politiet selv for de mest unødvendige ting, sagde han.

- Vores personligheder stødte sammen, sagde han.

Selvom kvinden efter gentagne politianmeldelser flyttede fra hollænderen og ind på et krisecenter i det midtjyske, vendte hun alligevel tilbage til ham den aften, da han ifølge anklagerne røvede og overfaldt hende i Tips Pit-kiosken på Banegårdspladsen.

Annonce

Havde flugtplan klar

Under det meste af retsmødet sad én af de to fremmødte betjente foran retslokalets udgang. Den tiltalte skulle tydeligvis ikke have nogen mulighed for at slippe væk, som han gjorde det efter et retsmøde i midten af december.

Den dag i december havde han forinden planlagt sin flugt, hentydede anklageren til.

Ved retsmødet havde han nemlig en håndskreven seddel på sig, som udgjorde en udførlig beskrivelse af dagens program.

Her stod tidspunktet for retsmødet, for efterfølgende interviews, og derefter stod der "action", hvilket Katrine Melgaard pegede på kunne dække over flugtforsøget, som i første omgang lykkedes for ham.

Nederst på sedlen, som blev vist i retten, stod der "til Chile", hvor han efter eget udsagn har et hus.

Senere under retsmødet fortalte han, at han ville flygte, fordi han ville rejse videre til Columbia, hvor han påstod at have en søn, som var alvorligt syg. Senere forklarede han til politiet, at hans søn i Sydamerika var død af sygdommen.

- Jeg skulle bare vide, hvad der var galt med min søn, og politiet i arresten sagde, at jeg ikke måtte snakke med min familie, forklarede Bernio Verhagen.

Annonce

Løjet om voldtægt?

Efter grundlovsforhøret og den efterfølgende fængsling af Bernio Verhagen blev hans påståede kæreste undersøgt på retsmedicinsk institut.

Her viste det sig, at hun havde omkring 40 mærker overalt på kroppen af forskellig størrelse og alder.

Dem havde Verhagen efter eget udsagn ikke bemærket, selvom parret ifølge ham havde regelmæssig sex, og at han ofte så chileneren nøgen, mens de boede sammen i Viborg.

Netop mens de 4. november boede på Palads Hotel voldtog Verhagen den chilenske kvinde. Det har hun i hvert fald anmeldt ham for. Den anmeldelse gav han dog ikke selv meget for, da han blev udspurgt om den i retten.

- Vi havde sex hver dag, og vi tog begge initiativ til det, sagde han og forklarede, at det aldrig gik hårdt for sig, og at han ikke gjorde noget ved hende, som hun ikke havde lyst til.

- Tror du så, at hun med anmeldelsen har løjet over for politiet?, spurgte anklageren.

- Jeg tror, hun har fortalt det, fordi hun troede, at jeg ville melde hende til politiet, svarede den 26-årige med henvisning til de utallige gange, hvor hun ifølge ham havde slået, sparket og kradset ham.

Annonce

Hovedvidnet mangler

Den chilenske ekskæreste, som er sagens hovedvidne og det primære offer for Bernio Verhagens angivelige forbrydelser, skulle tirsdag også have været til stede i retten.

På grund af corona-situationen kan hun dog ikke forlade sit hjemland, så derfor anmodede anklageren i begyndelsen af retsmødet om at få sagens dom udsat til engang inden sommerferien.

Den anmodning blev modtaget med undren hos Verhagens forsvarer, Lars Thousig, som studsede over, at anklagemyndigheden ikke forinden havde forsøgt at få vidnet stillet igennem til retten på video.

Alligevel valgte Lars Thousig og hans klient ikke at protestere over udsættelsen af dommen til engang i juni. Retsmødet onsdag står dog stadig ved magt. Her skal seks vidner, heriblandt en medarbejder fra Viborg FF og ekskæresten fra Randers, nemlig fortælle om deres oplevelser med den 26-årige hollænder.

Dermed vil alle vidner - undtagen den chilenske kvinde - efter planen være afhørt efter onsdagens retsmøde.

Hvornår sagen endeligt vil blive afgjort står stadig hen i det uvisse. Sikkert er det dog, at Bernio Verhagen fortsat vil være bag lås og slå indtil retsmødet onsdag formiddag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Viborg FF's vej til sydafrikansk landsholdsspiller og mange nye fans

Sport

Officielt: Viborg FF må suspendere billetter og lukker kun 500 tilskuere ind til Skive-kamp

Annonce