Annonce
Udland

EU-aftale tvinger store selskaber til at dele skatteforhold

EU-kommissær Valdis Dombrovskis (tv.) og økonomikommissær Paolo Gentiloni (th.) præsenterer EU's nye skatteudspil for multinationale selskaber på et pressemøde i Bruxelles. Foto: Virginia Mayo/Ritzau Scanpix
Multinationale selskaber skal fra 2023 oplyse, hvor meget skat de betaler i EU. Ngo'er kalder lov meningsløs.

EU-Parlamentet og EU-landenes regeringer er tirsdag nået til enighed om en aftale, der vil tvinge multinationale selskaber til at offentliggøre deres skatteforhold.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Specifikt vil større internationale selskaber med en årlig omsætning på over 750 millioner euro fra 2023 blive tvunget til at oplyse, hvor meget skat de betaler i EU's 27 medlemslande, og hvor meget de betaler i lande på EU's sorte liste over skattely.

Selskaberne vil også blive pålagt at dele oplysninger om deres indtjening og antal ansatte i EU og andre lande på deres hjemmesider.

Forsøget på at få en aftale på området i stand har stået i stampe siden 2016.

Aftalen er en del af EU's forsøg på at bekæmpe skatteunddragelse af store internationale virksomheder. Den kommer på et tidspunkt, hvor EU har hårdt brug for penge til at sparke økonomien i gang efter coronapandemien.

Europa-Parlamentet kalder i en meddelelse aftalen for "en milepæl". Men flere organisationer kritiserer aftalen for ikke at være vidtgående nok.

Det gælder blandt andet Transparency International, der kæmper mod korruption, Oxfam, der kæmper mod fattigdom, Eurodad, der arbejder for et mere fair globalt finanssystem, og Public Services International, der består af 700 fagbevægelser, som repræsenterer over 30 millioner arbejdere i 154 lande.

Det skriver Politico.

NGO'erne er især utilfredse med, at multinationale selskaber kun vil blive tvunget til at dele detaljerede skatteoplysninger fra EU og fra lande på EU's sorte liste over skattely. Men ikke fra resten af verden.

- Det betyder, at selskabernes arbejde i det meste af verden stadig vil være fritaget for at blive gransket af offentligheden, siger Elena Gaita, der er Transparency Internationals ledende EU-officer.

Hun tilføjer, at "den foreslåede lovgivning nærmest er meningsløs i sin nuværende form".

Der er i øjeblikket 21 lande og territorier på EU's liste over skattely. Det betyder ifølge Oxfam, at over tre fjerdedele af verdens næsten 200 lande er undtaget de nye regler.

Under forhandlingerne forsøgte EU-Parlamentet ifølge Politico at få inkluderet globale aktiviteter i den nye aftale. Det blev afvist af et flertal af EU-landenes regeringer.

Trods kritikken kalder EU's økonomikommissær, Paolo Gentiloni, ifølge mediet aftalen for "et skridt i den rigtige retning".

Ifølge organisationen Tax Justice Network står EU's medlemslande for 36 procent af alle tabte skatteindtægter globalt. Selskabers skatteunddragelse koster årligt verdens lande cirka 154 milliarder dollar.

/ritzau/

Link til Politico-artikel
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

23-årig idømt fængsel for vanvidstur ned ad 13'eren: Mister to biler og retten til nogensinde at tage et kørekort

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Kom du ikke i kirken, blev du lænket til den

Kultur For abonnenter

Rørt over gensyn - Radio Viborg vil altid betyde noget særligt for én af sportens store stemmer

Sport

Viborg HK-spillere på idrætsmæssig udebane - her kan vi få lov til at være dårlige sammen

Debat

Hærvejsmotorvejen er større end Viborg

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Jublen vil ingen ende ta´ - motorvej fra Viborg til Klode Mølle

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Alarm 112 For abonnenter

Blev belønnet af retten: Narkosælger med 955 kanonslag havde kvittet stofferne og fået et arbejde

Viborg

Den levende jernalder trak folk til Hvolris

Annonce