Annonce
Debat

EU er forandret - til det dårligere

Annonce

EU er forandret af brexit. Jeg tror, de fleste vil være enige i, at brexit forandrer Storbritannien - men mange har negligeret den forandring, brexit betyder for EU.

Sagen er, at forandringen er voldsom. Uden de kritiske briter vil EU med Tyskland og Frankrig i spidsen undergå en udvikling i føderal retning.

Det blev tydelig, da EU-Kommissionen 27. maj præsenterede sit bud for en genopretningsfond på hele 750 milliarder euro. Altså mere end 5.000 milliarder danske kroner. Mere end 3.750 milliarder kroner vil EU-Kommissionen forære væk som pengegaver til fortrinvis Sydeuropa, mens Danmark kan få æren af at være med til at betale gildet. Det er i sig selv grotesk – for danskerne, der i meget høj grad er økonomisk ansvarlige – skal naturligvis ikke bidrage til lande, der har været uforsigtige, ikke har formået at styre egne udgifter og indtægter og som ikke har reformeret sig selv. Det bliver dyrt – og det bliver ikke nødvendigvis bedre af, at vi bare forærer danske skattepenge væk.

Desuden vil EU-Kommissionen øge det årlige EU-kontingent, så Danmark, der i forvejen bidrager med langt mere, end vi får igen, skal igen til lommerne. Mere end 21 milliarder kroner flyder fra Danmark til Bruxelles hvert år, men det er åbenbart ikke nok for føderalisterne. Men hvor skal pengene tages fra? Børnene? De ældre? Eller er det sundhedsvæsenet, der må holde for. EU-tilhængerne skylder en forklaring.

Ville Storbritannien nogensinde have accepteret dette? Nej! Aldrig. Her ser vi altså den første alvorlige konsekvens for os, der fortsat er medlemmer af EU, efter brexit: Vi mangler beskyttelsen og alliancen med Storbritannien, der både er et stort og EU-skeptisk land.

I årevis har EU-debatten ensidigt været fokuseret på indenrigspolitisk kaos i det britiske underhus under tidligere premierminister Theresa May. Hvornår begynder det for alvor at gå op for os, hvis hjemlande stadig er medlemmer af EU, at det virkelige kaos på længere sigt kan blive det, der venter os i EU, når føderalisterne i Frankrig og Tyskland tager styrepinden og ikke længere behøver at tage hensyn til den britiske passager, der i årtier har klaget over både projektets fart og rute?

Det er en fortrængt, glemt sandhed, som vi kan ende med at betale en høj pris for. Derfor er det mest bekymrende scenarie i virkeligheden ved at rulle sig ud nu: Vi sidder tilbage uden store stærke venner - med et Frankrig og Tyskland, der elsker EU og gerne ser mere af det. Desværre.

Peter Kofod Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

17-årig startdebutant var smadret til sidst: Fansene gav mig et boost

Annonce