Annonce
Bjerringbro

Event i november: Fakkeltog ved Tange Sø

I august i år besøgte miljøminister Lea Wermelin (S) Gudenaacentralen og Tange Sø, hvor det lokale folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V)  også deltog. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Med overskriften ”Vi brænder for Tange Sø” arrangerer Forening til bevarelse af Tange Sø et 15 kilometer langt fakkeltog første søndag i advent
Annonce

Tange: Gennem årene har der været mange planer for enten at bevare eller tømme Tange Sø, og så sent som i august var miljøminister Lea Wermelin (S) som en af efterhånden mange ministre, på besøg ved Gudenaacentralen og Tange Sø.

Med det seneste ministerbesøg  rykker en endelig afgørelse for søens fremtid tættere på, og derfor arbejder en flok erhvervsfolk for,  én gang for alle, at gøre opmærksom på området og naturværdierne ved  at invitere til et fakkeltog søen rundt.

Annonce

Håb om 1000 biler

Planen er, at holde fakkeltoget ”Vi brænder for Tange Sø”  29. november første søndag i advent. Arrangørerne håber på,  at mellem 3000 og 5000 mennesker vil deltage. De placeres  et sted langs søbredden, og alle skal stå med en fakkel i hånden.

- Rent praktisk kører folk efter anvisning fra vagter i området til et sted langs søen, går uden for deres bil og stiller sig med en fakkel i hånden. I dagens anledning bliver der åbnet for ensrettet biltrafik på Dæmningen ved Gudenaacentralen og gennem Ormstrup Skov, så bilerne også kan holde der og også parkere langs Tange Søvej fra A26 til Tange by, fortæller formanden for Forening til bevarelse af Tange Sø Jarl Gorridsen, som håber på, at der kommer 1000 biler.

Med mellem tre og fem personer i hver bil, kan de stå med en meters afstand og dermed danne en kæde søen rundt, i alt 15 kilometer.

- Færre mennesker kan også gøre det, men planlægningen skal tage højde for det, så der kommer fakler hele søen rundt. Ideen er at folk skal blive stående i de 20 til 30 minutter, som faklen brænder og derefter stille og roligt forlade området, fortæller Jarl Gorridsen.


Færre mennesker kan også gøre det, men planlægningen skal tage højde for det, så der kommer fakler hele søen rundt. Ideen er at folk skal blive stående i de 20 til 30 minutter, som faklen brænder og derefter stille og roligt forlade området.

Jarl Gorridsen, fmd. Foreningen til bevarelse af Tange Sø


Annonce

Skæbnesvangert forår

- Det er nu, det gælder. Ved besøget 10. august lyttede ministeren opmærksomt til vores løsning med et kort stryg ved Gudenaacentralen, hvor alle arter kan vandre. Men Danmarks Naturfredningsforening og sportsfiskerne ønsker søen væk, og de har mange penge og ansatte til at drive lobbyvirksomhed for deres sag. Den slags ressourcer har vi slet ikke som frivillig forening, siger Jarl Gorridsen.

- Lea Wermelin fortalte, at retningen for søen sættes i det tidlige forår 2021. Den retning bliver skæbnesvanger for søen, hvis den tømmes eller mister det meste af sit vand til et langt omløb, tilføjer Jarl Gorridsen.

Formanden for Foreningen til bevarelse af Tange Sø Jarl Gorridsen. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Initiativet til fakkeltoget og dermed én gang for alle at manifestere den folkelige opbakning til bevarelse af både Tange Sø kommer fra en række lokale erhvervsfolk. En af dem er medejer af Thorlund Skou A/S, Lars Thorlund, som kalder fakkeltoget den største begivenhed i området i 100 år.

- Situationens alvor er gået op for en del af os. Det er nu, der skal sættes ind for at vise, hvor meget søen betyder for vores attraktive område. Derfor vil vi sammen med søforeningen lave en demonstration, som giver genlyd, siger han i en pressemeddelelse.

Han glæder sig over, at mange virksomheder bakker op om fakkeltoget og sloganet "Vi brænder for Tange Sø.

Lea Wermelin bliver inviteret til fakkeltoget. Hvis hun ikke komme,r bliver der sendt en stafet afsted med et lys og en film fra demonstrationen.

Tangeværket- Gudenaacentralen og Tange Sø er et næsten evigt aktuelt diskussionsemne. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce