Annonce
Viborg

Fædre drømmer om mere barsel, end de tager: Mødrene tager næsten ni gange mere end deres mænd

Hver tredje far tager ikke den barsel, han har lyst til, og nogen tager slet ikke noget. Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for organisationen Lederne blandt mænd og kvinder i alderen 18 til 39 år.
Hver tredje far tager ikke den barsel, han har lyst til, og nogen tager slet ikke noget. Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for organisationen Lederne blandt mænd og kvinder i alderen 18 til 39 år.
Annonce

Viborg: Den vordende far kan godt drømme om en lang barsel, men han ender højst sandsynligt ikke med at tage den. For når man spørger fædrene, om de tager den forældreorlov, de har lyst til, svarer hver tredje far nej.

Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for den faglige organisation Lederne. Her har man spurgt 1405 kvinder og mænd i alderen 18-39 år, og der indgår svar fra 305 fædre med børn under 18 år – heraf størstedelen med småbørn.

24 procent siger, at de holdt mindre orlov, end de havde lyst til, mens ni procent slet ikke holdt forældreorlov, selvom de gerne ville.

- At hver tredje far i dag ikke holder forældreorlov i det omfang, han gerne vil, er rigtig ærgerligt. Det vidner om, at vi stadig ikke er i mål. Derfor bør politikerne gribe ind og reservere forældreorlov til fædre. Det bør ikke være en kamp for fædrene, hverken derhjemme eller på jobbet, hvis de vil holde forældreorlov, siger Berit Toft Fihl, der er politisk chef i Lederne.

Reglerne for forældreorlov

Når familien forøges med et nyt medlem, kan mor og far holde barsel. En del af barslen er øremærket mødrene, noget er til fædrene, og noget kan de dele, som de vil.

Alle gravide har ret til fire ugers orlov før fødslen og derefter 14 ugers barselsorlov.

Fædre har ret til to ugers fædreorlov, som de skal holde i løbet af de første 14 uger efter fødslen.

I disse i alt 20 uger kan forældrene modtage barselsdagpenge.

Efter 20 uger har far og mor tilsammen lov til at holde yderligere 32 ugers forældreorlov med barselsdagpenge, som de frit kan dele imellem sig.

Annonce

Øremærket barsel

I undersøgelsen svarer flest af mændene, der ikke tog den ønskede barsel, at den primære årsag var af hensyn til familiens økonomi. Partnerens ønske om at holde det meste af orloven kommer ind på en andenplads over årsagerne til mændenes korte barsel.

I dag tager mødre i gennemsnit 274 dages barsel, og det er næsten ni gange så meget som fædrene.

Den skæve fordeling giver en dårligere tilknytning mellem far og barn, ligesom det kan have konsekvenser for kvinders karriere og indkomst – både på den korte og lange bane, lyder det fra Berit Toft Fihl.

- Vi ved fra forskningen, at mænd og kvinders indkomst stort set udvikler sig parallelt, indtil det første barn kommer. Men herefter "koster" barnet moren et fald i indtjeningen på 30 procent de første år efter fødslen, siger Berit Toft Fihl.

Samme forskning viser dog, at kvinderne indhenter noget af tabet med årene. Men omtrent 10 procent af tabet i indtjening per barn indhentes aldrig. Det skyldes dels kvindernes lange barsel og dels, at de efterfølgende ændrer adfærd på arbejdsmarkedet, forklarer Berit Toft Fihl.

- Derfor er der behov for at ændre barselsreglerne, så de nuværende 32 ugers forældreorlov med ret til offentligt betalte barselsdagpenge fremover skal deles ligeligt med 16 uger til hver forælder. Det vil gavne fædre og børn, som får mere tid med hinanden. Samtidig vil det gavne kvindernes løn- og karriereudvikling, slutter Berit Toft Fihl.

På bænken med barnevognen sidder højst sandsynligt en mor, for kvinderne tager næsten ni gange så meget barsel som mændene, viser undersøgelsen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Regulering af landbruget går for vidt

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce