Annonce
Rundt om Viborg

Færdigt arbejde: Projekt kilometersten på jernbanesti gennemført

Undervejs blev der også tid til kaffepause - med nybagte boller, som Knud Nielsens (tv.) kone, Anne Grethe, sponserede. De øvrige kilometerstens-frivillige på billedet er fra venstre Frank Larsen, Ole Kronborg, hans Peder Rosholm og Stig Grann. Privatfoto
Efter et både tungt og besværligt arbejde er en flok frivillige fra Karup nu færdige med at renovere cirka 50 kilometersten langs Alhedestien.
Annonce

Karupegnen: "Så er projekt ”kilometersten” afsluttet for denne gang – fra 18,6 i syd til 28,8 i nord er de alle rettet op og malet op til flere gange".

Det skriver Ole Kronborg, bypedel med mere i Karup, i en email til folkebladet om en række frivilliges tålmodige arbejde med at synliggøre og forskønne en række af de granitsten, der langs Alhedestien for hver 200 meter markerer, hvor langt man er fra Herning Banegård. Alhedestien er jo som bekendt anlagt på den gamle jernbanestrækning mellem Herning og Viborg.

Annonce

Hvidt og rødt

Arbejdet med kilometerstenene har været et både tungt og tålmodighedskrævende arbejde, som har taget adskillige dage for de Karup-frivillige, der på denne måde har fulgt trop med "kolleger" i Frederiks, der også har haft kilometerstenene under "kærlig behandling".


Så er projekt ”kilometersten” afsluttet for denne gang – fra 18,6 i syd til 28,8 i nord er de alle rettet op og malet op til flere gange

Ole Kronborg, frivillig bypedel i Karup


Mange af stenene har været helt eller delvist væltede, og adskillige har også været usynlige under et dække af ukrudt, buskads eller anden bevoksning. Nu er de gravet fri, rettet op, renset og malet hvide og med røde tal ovenpå.

Ikke alle kilometersten er kommet uskadte gennem årene - men nu er de i det mindste rensede og nymalede - og på rette pladser igen. Privatfoto

Nogle af stenene har været helt forsvundne i tidens løb, men det er lykkedes at finde flere af dem,blandt andet nogle af dem, der markerer halve kilometer.

Nu er stenene med påskrifterne 20,5; 21,5; 26,5; 27,5 og 28,5 således igen på plads og til at få øje på for forbipasserende cykler, vandrere og løbere.

Annonce

Fra haven og tilbage

Til en af disse sten knytter der sig en særlig historie. Ole Kronborg fortæller, at Kristian Spanggaard, Kølvrå, efter at have læst om projektet i den lokale ugeavis henvendte sig for at fortælle, at han i mange år har haft 21,5 kilometerstenen stående hjemme i sin have. Tilbage i 1970'erne, da skinner og sveller blevet taget op, fordi jernbanen var nedlagt, fik Kristian Spanggaard "tigget sig" til en af disse granitsten.

I mange år har Kristian Spanggaard, Kølvrå, haft 21,5 kilometerstenen stående i sin have, men nu er den tilbage på sin oprindelige plads ved Alhedestien. Privatfoto

I forbindelse med renoveringsprojektet fandt Kristian Spanggaard dog, at stenen efter mere end 40 år hos ham skulle tilbage på sin oprindelige plads. Og det er den nu kommet...

Som afslutning på projektet har de frivillige Karup-"pedeller" fået lagt træflis rundt om hver enkelt af de omkring 50 sten - i håb om, at flisen kan holde ukrudtet nede i et stykke tid. Flisen er i øvrigt sponseret af Søren Mikkelsen, der driver put-and-take-fiskeanlægget Tusågård ved Karup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Bach Gruppen anmelder tidligere ansatte til politiet: - Det er svært at sætte ord på, hvor rystede vi er

Viborg

Ny leder af Rosenvængets Skole

Annonce