Annonce
Rundt om Viborg

Færre investeringer i sort energi

Mærsk, hvis olie- og gasudvinding nu er overtaget af franske Total, er en af de virksomheder, som Viborg Kommune har aktier i. Arkivfoto

Viborg Kommune vil ikke længere investere i aktier for virksomheder, som får mere end fem procent af deres omsætning fra fossile brændstoffer.

Viborg: Et enigt byråd besluttede på det seneste møde, at Viborg Kommune inden for det næste år skal omlægge sine aktieinvesteringer, så man ikke længere investerer i aktier for virksomheder, som henter mere end fem procent af deres omsætning fra fossile brændstoffer.

Kommunens investeringer i aktier udgør aktuelt omkring 23 millioner kroner, mens kommunen har realkredit- og statsobligationer for omkring 600 millioner kroner.

Gennem investeringsforeninger i Nordea, Sydbank og Danske Bank har kommunen aktier i foretagender, som handler med olie og kul - altså fossile brændstoffer, fremgår det af en oversigt, som indgår i politikernes beslutning.

I foråret 2016 besluttede det daværende byråd, at kommunen ikke ville ændre sin strategi for investeringer i aktier, men siden da har der været megen fokus på det signal, som kommuner sender ved at investere i sort energi samtidig med, at der er klar strømning mod mere bæredygtige og klimavenlige investeringer.

Det har ført til, at fire kommuner i Jylland - Silkeborg, Skanderborg, Aalborg og Fredericia - har besluttet helt at udelukke investeringer i fossile brændstoffer.

Annonce

Flere omkostninger

Mads Panny (S) fandt, at det er en helt rigtig beslutning, at kommunen fravælger investeringer i virksomheder, der tjener penge på fossile brændstoffer.

Og så tilføjede han, at kommunen i næste omgang også bør se nærmere på, hvordan man kan undgå kundeforhold med banker, der opererer i skattely.

Venstres Kim Dongsgaard støttede også forslaget om at begrænse investeringer i sort energi, men han pegede samtidig på, at det efter hans opfattelse vil betyde, at kommunen får et mindre økonomisk afkast, og at man får flere omkostninger ved at investere.

- Viser det sig, at det bliver resultatet, må vi genoverveje beslutningen, sagde Venstre-manden.

Også den konservative Peter Juhl var skeptisk over for beslutningen.

- Vi tror ikke på, at beslutningen gør den store forskel, og vi redder ikke verden med det her. Men vi stemmer for, sagde Peter Juhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce