Annonce
Rundt om Viborg

Fabrik opkræves millioner for udvidelse af offentlig vej

På den markerede strækning på Åhusevej ud mod den nye kartoffelmelfabrik skal landevejen forstærkes og udvides, og det mener Viborg Kommune, at Karup Kartoffelmelfabrik skal betale. Illustration: Viborg Kommune
Karup Kartoffelmelfabrik kommer formentlig til at betale cirka 2,5 millioner kroner til udvidelse og forstærkning af et stykke af Åhusevej ud mod det nye fabriks-anlæg.

Karup: Viborg Kommune lægger op til, at Karup Kartoffelmelfabrik selv skal betale for en udvidelse og forstærkning af Åhusevej fra rundkørslen ved Herningvej ud til det nye fabriksanlæg - cirka en kilometer.

Behovet for at udvide og forstærke den smalle landevej kommer af, at der i den såkaldte kampagneperiode, hvor avlerne afleverer stivelseskartoflerne - og hvor kartoffelmelet bagefter skal køres væk til siloer - bliver så massiv og tung kørsel på den del af Åhusevej, at vejen ikke kan bære de tunge og brede køretøjer.

Derfor mener Viborg Kommune altså, at kartoffelmelfabrikken skal betale de cirka 2,5 millioner kroner, det anslås at koste at gøre vejen bedre egnet til kørslen med kartofler. Teknisk udvalg under byrådet har for nylig indstillet til byrådet, at kommunen opkræver dette vejbidrag, som man mener, at lovgivningen giver mulighed for. Efter vedtagelsen i det samlede byråd, bliver der en fire ugers høringsperiode, før beslutningen er definitiv.

Oprindelig ville Viborg Kommune også have, at Karup Kartoffelmelfabrik skulle betale for en ny, dobbeltrettet cykelsti ud ad Åhusevej til afkørslen ved den nye fabrik. Men det krav har kommunen dog droppet. Cykelstien bliver ikke etableret i første omgang. Om stien bliver anlagt, afhænger af, hvordan trafikken ser ud, når vejudvidelsen er gennemført.

Annonce
Direktør Vagn Nielsen har umiddelbart ingen kommentarer til, at Viborg Kommune vil forlange, at kartoffelmelfabrikken betaler for en vejudvidelse af Åhusevej. Arkivfoto: Morten Pedersen

Ny fabrik bliver klar

Af den kommunale sagsfremstilling fremgår det, at kommunen har været "i løbende dialog" med ledelsen på Karup Kartoffelmelfabrik.

Fabrikkens direktør, Vagn Nielsen, ønsker dog ikke i øjeblikket at udtale sig om beslutningen i teknisk udvalg.

Han oplyser til gengæld, at byggeri og anlæg vedrørende de nye, store fabriksanlæg til samlet over 400 millioner kroner forløber stort set efter tidsplanen. Det skulle betyde, at første del af anlægget kan tages i brug til september, når den nye sæson for produktion af kartoffelmel går i gang. Sideløbende fortsætter man med at producere på det gamle anlæg på Engholmvej ved Karup by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce