Annonce
Bjerringbro

Fagforeningsdamen er vendt tilbage

Inger Lis Sørensen glæder sig over at være tilbage i Bjerringbro, hvor hun fra sin lejlighed kan nyde udsigten ud over Gudenåen. Foto: Hanne Bliksted
Tidligere KAD-formand Inger Lis Sørensen er ny formand for Socialdemokratiet Bjerringbro og Omegn

Bjerringbro: Lørdag 1. maj er det 35 år siden, at Inger Lis Sørensen som helt nyvalgt formand for Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark, KAD i Bjerringbro tog imod daværende næstformand i Socialdemokratiet Ritt Bjerregaard, som var dagens hovedtaler ved 1. maj arrangementet i Bjerringbro.

- Jeg var blevet valgt aftenen før, så jeg var helt ny, men der var heldigvis ingen plan om, at jeg skulle holde en tale, siger Inger Lis Sørensen nu mange år efter.

Jobbet som lokalformand var et fuldtidsjob, og efter knap 13 år i den lokale afdeling, fik hun tilbudt et job som leder af personaleafdelingen, senere HR-afdelingen for de 175 ansatte på KADs hovedkontor i København. Fra 2005 fusionerede KAD med Specialarbejderforbundet i Danmark, SiD og blev til 3F med knap 550 medarbejdere. Her blev hun senere arbejdsmiljøleder, hvor hun især havde fokus på hovedkontorets mange stressramte.

Annonce

Inger Lis Sørensen er 66 år. Hun gik på pension i 2017, og i slutningen af 2019 flyttede hun fra Tårnby på Amager tilbage til Bjerringbro.

Nu er hun så blevet valgt som formand for Socialdemokratiet Bjerringbro og Omegn og glæder sig over at kunne hjælpe med partiforeningens arbejde forud for kommunalvalget i november.

Godt kammeratskab

Inger Lis Sørensen voksede op på en gård på Bjerring Hede og efter en handelsskoleeksamen og nogle år med forskellige jobs, blev hun i 1979 ansat i produktionen på Grundfos.

- Det var en god tid med et godt kammeratskab og en stor loyalitet. Niels Due Jensen (koncernchefen, red.) lagde stor vægt på, at ledelsen skulle opføre sig ordentligt overfor medarbejderne, fortæller hun, som med sin flair for håndværk og teknik ofte klarede en lille reparation ved produktionslinjen, hvis smeden var optaget af andre opgaver.

Hurtigt blev det klart for både ledelse og kolleger, at hun ved siden af sit job både kunne klare små reparationer på maskiner og kæmpe for kollegerne, og hun blev valgt til A/S bestyrelsen. Undervejs læste hun til merkonom i regnskab. I 1986 blev hun så opfordret til at stille op til formandsposten i den lokale KAD-afdeling og blev valgt.

- Min grundholdning er, at mennesker skal behandles ordentligt, og et land skal kendes på den måde, vi behandler de svageste grupper i samfundet på. Kvinders rettigheder herunder løn, arbejdsforhold og vold mod kvinder har fyldt en del i arbejdet, fortæller hun.

Da hun blev lokalformand, handlede det især om ligeløn for lige arbejde og arbejdsmiljø.

- Frem til først i 1970’erne fik kvinder, handicappede og ikke-etnisk danske medarbejdere kun 80 procent af mændenes løn. Det blev der så rettet op på, da loven om lige løn for lige arbejde blev indført. Men jeg er flov over, at magthaverne i Danmark ikke af sig selv kunne finde ud af at rette op på uligheder i samfundet - men først nødtvunget har rettet ind efter EU er kommet med direktiver, siger hun på den diplomatiske facon, som hun også brugte, når hun besøgte de lokale virksomheder i både Bjerringbro og Rødkærsbro og opfordrede dem til at tegne overenskomst.

Som lokalformand havde hun fokus på de mange sager om nedslidte medlemmer.

- På den tid var der meget ensformigt og gentaget arbejde, og det sled på medarbejdernes arme og skuldre. Efterhånden blev der indført robotter til en del af det ensformige arbejde, og man kunne nøjes med medarbejdere til at overvåge produktionen, fortæller hun.

En god vækst i det lokale erhvervsliv især i Rødkærsbro betød også flere arbejdspladser, og hun og de to andre folkevalgte fik tegnet en del overenskomster. Da hun startede som formand havde Bjerringbro-afdelingen 1350 medlemmer, her af var 90 procent ansat på Grundfos. Da hun rejste til København, var afdelingen vokset til knap 2.000 medlemmer, hvoraf 75 procent var ansat på pumpevirksomheden.

Inger Lis Sørensen er ny formand for Socialdemokratiet Bjerringbro og Omegn. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Udsigt til vand

Fra sin lejlighed på 3. sal på Brogade har Inger Lis Sørensen en flot udsigt ud over store dele af Bjerringbro og over Gudenåen, og hun kan se det hus på Gudenåvej, hvor hun som 15-årig flyttede til sammen med sin familie. Lejlighedskomplekset er bygget, hvor der tidligere var både værtshus og diskotek, og som ung arbejdede hun først på Riverside og siden på Aladdin, som stedet skiftede navn til.

- Jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle flytte fra Amager, så skulle jeg have udsigt til vand, og det har jeg fået her. Det er dejligt at være tilbage. Jeg fik ikke selv stiftet familie, jeg er nok mere et  karrieremenneske, men jeg er glad for at være tæt på min nevø og mine niecer, som alle bor i området, siger hun.


Jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle flytte fra Amager, så skulle jeg have udsigt til vand, og det har jeg fået her. Det er dejligt at være tilbage. Jeg fik ikke selv stiftet familie, jeg er nok mere et karrieremenneske, men jeg er glad for at være tæt på min nevø og mine niecer, som alle bor i området.

Inger Lis Sørensen, fmd. for Socialdemokratiet Bjerringbro og Omegn.


Selv om det på grund af corona’en har været begrænset med aktiviteter det seneste år, så møder hun af og til gamle bekendte på gaden eller i butikkerne, og flere husker hende som ’fagforeningsdamen’.

Annonce

Lokale kandidater

Hun forsøger at efterleve eksperternes råd til ældre og pensionister om at holde sig i gang med besøg i motionscentret Loop - når det er åbent, hun læser både romaner og faglitteratur, og hjernegymnastikken klares med sudoko og kryds og tværs.

Nu gælder det så arbejdet med at få gjort reklame for de tre lokale socialdemokratiske kandidater. Det er Martin Sanderhoff, som allerede sidder i Viborg Byråd, og Michael Poulsen, som også er vendt tilbage til Bjerringbro fra hovedstadsområdet samt områdets tredje kandidat Niels Dueholm. Da han er partiets borgmesterkandidat sker det arbejde i samarbejde med fællesledelsen for Socialdemokratiet i Viborg Kommune,

- I første omgang sagde jeg nej tak til at være formand, for jeg er jo 66 år og pensionist, men nu glæder jeg mig til arbejdet, slutter Inger Lis Sørensen, som har været medlem af partiet siden 1988 og på formandsposten har afløst Katrine Ø. Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce