Annonce
Danmark

Familiefar fra Viborg er hovedmistænkt i stor sag om menneskesmugling: Kan have adskillige migranters liv på samvittigheden

En 36-årig mand, som i tre år har boet med sin hustru og to små børn i Viborg, blev onsdag varetægtsfængslet i fire uger mistænkt for menneskesmugling og uagtsomt drab på flygtninge og migranter. Arkivfoto: Morten Dueholm
En 36-årig familiefar fra Viborg blev onsdag middag varetægtsfængslet. Manden har været efterlyst i hele Europa, og han er i Frankrig sigtet for at være hovedmanden i et internationalt netværk, som sender migranter ud på dyre og livsfarlige rejser. Ifølge sigtelsen har han adskillige menneskeliv på samvittigheden.

Menneskesmugling: Natten mellem 26. og 27. oktober sidste år omkom fire bådflygtninge, da de forsøgte at sejle over kanalen fra Calais i Nordfrankrig til England.

To af de døde var børn, og tre personer er stadig savnet i dag.

Båden med de 15 overlevende migranter blev af franske myndigheder reddet i land i Dunkerque.

Annonce

Sagen vakte naturligvis opsigt i både Frankrig og England. Den britiske premierminister, Boris Johnson, sagde efterfølgende til BBC, at engelske og franske myndigheder ville gøre alt, hvad der stod i deres magt, for at opsnuse de "ubarmhjertige kriminelle bander, som udnytter sårbare mennesker ved at facilitere livsfarlige rejser".

Nu viser det sig, at en 36-årig familiefar fra Viborg er mistænkt for at være en af hovedmændene i det internationale menneskesmuglernetværk, som arrangerede den ulovlige, dyre og dødsensfarlige rejse, hvor fire personer druknede - og at netværket derudover har faciliteret mange andre lignende rejser for flygtninge og migranter.

Manden er in absentia - altså uden selv at være til stede - blevet fremstillet for en dommer og varetægtsfængslet i Frankrig.

Den franske sigtelse går på, at den 36-årige mand, som oprindeligt kommer fra Iran, er en del af en organiseret gruppe, som smugler mennesker fra Nordfrankrig til England. Derudover er han sigtet for uagtsomt manddrab på de migranter, som mistede livet i Den Engelske Kanal i oktober sidste år.

I Frankrig står han til fængsel i op mod 10 år og en bøde på intet mindre end 500.000 euro (cirka 3,7 millioner kroner).

Frygtede flugt

Tirsdag aften omkring klokken 21.15 sendte franske myndigheder en anmodning til Danmark om at få ham anholdt. Det blev han lige efter midnat natten til onsdag, og onsdag middag sad han så på anklagebænken til grundlovsforhøret ved Retten i Viborg.

Den 36-årige var mødt i retten i blå jeans, hættetrøje og et par udtrådte gummisko. Han er en slank mand med kortklippet sort hår og veltrimmede skægstubbe. Under retsmødet sad han roligt og tilbagelænet i stolen, men når han talte, lænede han sig helt frem mod tolken og gestikulerede voldsomt med armene.

- Jeg nægter det hele, for på det tidspunkt var jeg i praktik her i Viborg. Det har jeg beviser på, sagde den 36-årige mand gennem sin tolk om tidspunktet for de forulykkede bådflygtninge i Nordfrankrig.

Anklager Niclas Nissen mente at have beviser på det modsatte fra de franske myndigheder. Herfra lød meldingen tirsdag aften, at den 36-årige skulle anholdes omgående, da der var frygt for, at han onsdag eftermiddag ville flygte fra Danmark til hjemlandet Iran, så snart han havde hentet sit barn i institution i Viborg.

Denne information havde det europæiske politisamarbejde, Europol, snuset sig frem til.

Annonce

Stadig aktiv

Informationerne fra Frankrig tyder på, at den 36-årige mand fra Viborg helt frem til anholdelsen natten til onsdag var aktiv i netværket af menneskesmuglere. Ifølge anklager Niclas Nissen har han købt adskillige både i perioden fra oktober sidste år og frem til så sent som i mandags.

- Har I nogen beviser for det, spurgte den 36-årige hurtigt, da anklageren spurgte ham til køb af de mange både.

- Vi har ikke nogen beviser her, men det mener de franske myndigheder at have, svarede anklageren.

Niclas Nissen siger til Avisen Danmark, at der ikke fra de franske myndigheder berettes om, hvor mange både der er tale om, og hvor de er.

Den sigtede fortalte videre, at han aldrig i sit liv havde været i Frankrig, og at han heller aldrig ville tage tilbage til Iran. Han vil nemlig blive henrettet, hvis han atter satte sine fødder på iransk jord, fortalte han.

Som nævnt endte grundlovsforhøret med, at familiefaren blev varetægtsfængslet her i Danmark i foreløbig fire uger. I løbet af den tid vil det blive afklaret, om der er grundlag for at udlevere ham til Frankrig, så han kan blive retsforfulgt der.

Anklager Niclas Nissen regner med, at sagen inden for de fire uger igen kan komme for en dommer, som skal tage stilling til en eventuel udlevering.

Den 36-årige kom til Danmark som flygtning, og han har boet i Viborg i tre år.


Jeg nægter det hele, for på det tidspunkt var jeg i praktik her i Viborg. Det har jeg beviser på.

36-årige mand, der sigtes for menneskesmugling


Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Viborg For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Annonce