Annonce
Rejser

Fan af fortiden: Karsten har besøgt 270 fortidsminder

- Fortidsmindeguiden er en slags national indgang til mange gode historier ude i landskabet, mener Karsten Kristiansen, arkæolog og kulturkonsulent. PR-foto
Arkæolog og kulturkonsulent Karsten Kristiansen har besøgt alle 270 steder, som Fortidsmindeguiden guider til. - Fortidsminder repræsenterer vores fælles fortid og vores kulturhistorie, inden vi blev til dem, vi er i dag. Man kan placere sig selv på tidslinjen og se, at vi fylder uendeligt lidt, fortæller han om sin fascination.

Karsten Kristiansens fascination af historie og fortidsminder tog form i folkeskoletiden, hvor en inspirerende vikarlærer forstod at levendegøre oldtiden, blandt andet med stenøkser udlånt fra Silkeborg Museum. Karsten var solgt.

- Det var det, der gjorde, at jeg senere læste arkæologi på Moesgaard, husker han.

Siden har han arbejdet ved Natur- og Skovstyrelsen med at administrere fortidsminder, og for 20 år siden begyndte han at arbejde selvstændigt med kulturformidling. Det er også den del, han har ansvaret for i Danmarks Kulturarvs Forening.

Annonce

- Det er væsentligt at fortælle historien om fortidsminder for give folk en forståelse for, hvorfor vi skal bevare dem. Det er missionen med foreningens fortidsmindeguide, forklarer han.


Fortidsminder repræsenterer vores fælles fortid og vores kulturhistorie, inden vi blev til dem, vi er i dag. Man kan placere sig selv på tidslinjen og se, at vi fylder uendeligt lidt.

Karsten Kristiansen


Der er omkring 30.000 fortidsminder i Danmark, men det er kun en tiendedel af, hvad der var engang. Først i 1937 kom en lov, der fredede fortidsminder, som højskolebevægelsen skubbede til. Inden da fandtes en frivillig ordning om fredning på Nationalmuseets initiativ. Derfor har mange fortidsminder ladet livet gennem tiden.

- I Danmark har vi genbrugt mange fortidsminder i stor stil til for eksempel at bygge kirker og som sten til vejfyld og jernbaneskærver, men det er alt sammen også en del af historien, fortæller Karsten Kristiansen, som dog holder af at omvende folk:

- For eksempel ser mange landmænd gravhøje som noget, der ligger i vejen for dyrkning. Men fortæller jeg ham om gravhøjens historiske betydning, har jeg ofte oplevet i mit job, at landmanden bliver stolt af at have et fortidsminde på sin jord. Den er jo et minde om vores forfædre, der begyndte at dyrke jorden.

Dansk Kulturarvs Forening

Er en uafhængig og almennyttig forening, som arbejder for bevaring, formidling og forståelse af de danske fortidsminder og det danske kulturlandskab.

Se mere: www.kulturarvsforening.dk.

Af samme grund er Fortidsmindeguiden en del af foreningens arbejde med bevaring og forståelse af de danske fortidsminder og kulturlandskab. I mødet med historien ligger der masser af oplevelser og venter.

- Fortidsminder repræsenterer vores fælles fortid og vores kulturhistorie, inden vi blev til dem, vi er i dag. Man kan placere sig selv på tidslinjen og se, at vi fylder uendeligt lidt, fortæller Karsten Kristiansen om sin fascination:

- Og så ligger de samtidig i fantastisk natur, så der er mange følgeoplevelser forbundet med sådan et besøg.

Karsten Kristiansen har besøgt alle de 270 fortidsminder, der er repræsenteret i Fortidsmindeguiden.

- For at skrive om dem bliver man nødt til at have været der selv - at få fortidsminderne ind under huden, siger han.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce