Annonce
Danmark

Fanden skabte uligheden en sur mandag morgen

Karsten Hønge

På kant: De rigeste 10 pct. af befolkningen har fået 21 pct. mere til rådighed i løbet af de sidste tolv år, mens indkomsten er faldet en for de fattigste 10 pct. Denne udvikling gælder ikke kun i Danmark, for ulighedens spøgelse går gennem mange lande. De rigeste stikker af fra resten af samfundet.

Fagbevægelsens og centrum-venstrefløjens kamp har givet os et af verdens mest lige samfund. Muligheden for at kunne bestemme over sit liv, og for at bevæge sig mellem de sociale klasser, er større i Danmark end i de fleste andre lande. Uddannelsessystemet, Den Danske Model for arbejdsmarkedet og det sociale sikkerhedsnet har vist sig at være godt for alle parter. Alt imens højrefløjen og arbejdsgiverne presser på for mere ulighed, må vi styrke digerne. Vi skal ikke give efter.

Forskning viser, at alle mennesker, også de bedst stillede, opnår betydelige fordele ved at leve i et samfund med mindst mulig økonomisk ulighed. Den samfundsmæssige omfordeling er altså også til ubetinget fordel for de mennesker, som betaler mest til fællesskabet.

Det er den interne økonomiske lighed i et samfund, der har den største betydning for trivsel. Det har faktisk større betydning, end eksistensen af egentlig fattigdom. Lighed er Danmark, når vi er bedst.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

'Ny beboer i opgangen' snød sig ind hos 92-årig

112

Tyv stak af med smykker og mærkevare-ure

Annonce