Annonce
Kultur

Seks internationale elever fanget på højskolen: Tiden går med brætspil

De seks unge mennesker, der kommer fra fem forskellige lande, bruger en del tid på at spille brætspil. Foto: Christine Krüger Hansen
Seks internationale elever valgte at blive på Nørgaards Højskole, da den lukkede ned og sendte resten hjem. De sidder nu på tredje uge i én lejlighed og venter.

Bjerringbro: Der er spøgelsesagtigt tomt på Nørgaards Højskole. Både elever, lærere og andet personale er sendt hjem for længst. Kun på kontoret sidder forstander Karen Friis sammen med to administrative medarbejdere. Der er dog en enkelt lejlighed på højskolen, der er beboet. Her opholder seks unge mennesker sig, og det har de nu gjort i tre uger.

De unge er alle internationale elever, der på grund af corona-udbruddet er fanget på højskolen indtil, at alt normaliseres igen.

Der er Daniel fra England, Sebastian fra Spanien, Manon fra Frankring, Piotr og Bogna fra Polen og Danny fra USA. Alle havde de glædet sig til et halvt års ophold på højskolen, hvor det sociale samt indblik i nye fag var målet - og ingen af dem havde forudset, at de skulle ende med at være isoleret seks mennesker i en lejlighed.

Humøret hos de seks unge højskoleelever er dog nogenlunde, og da jeg besøger dem i deres lejlighed klokken 10 torsdag formiddag er det tydeligt, at de alle benytter sig af den ufrivillige ferie til at sove længe.

Der lugter lidt forsovet i lejligheden, der jo også rummer seks mennesker, og vi trækker ned i Café Farmor, højskolens fællesareal, så der ikke bliver vanskeligheder med at få vejret.

Annonce
Det er svært ikke at komme til at kede sig når man er næsten helt alene på en højskole, og resten af samfundet også er mere eller mindre lukket ned. Foto: Christine Krüger Hansen

Brætspil

- Den største udfordring er nok at være på en skole, hvor der ingen mennesker er, og hvor jeg ikke kan få lov til at gøre det, jeg egentlig kom efter, fortæller Sebastian Alvaro, mens de andre nikker i enighed. Sebastian kommer fra Spanien, og havde skrevet sig op til at skulle gå på linjerne "elektronisk musik og adventure sport.

I stedet for må han og de andre elever forsøge at få tiden til at gå på højskolen med at spise, sove og spille nogle spil.

- Vi har fået adgang til nogle af skolens faciliteter, som fitnessrummet og art, og det er da lidt cool at have disse rum for sig selv, så man kan da godt sige, at set i det store perspektiv, er det godt, men det er det bare alligevel ikke, siger Manon Kirstine Chevalier, der er halvt fransk.

Tre af eleverne, Daniel Katz, Manon Kirstine Chevalier og Sebastian Alvaro er faktisk halv danske, og de kunne godt have forladt højskolen for at bo hos familie i Danmark.

- Jeg tænkte både på at tage helt hjem til min far og mine brødre i Spanien, for jeg savner dem og tænker meget på dem i denne tid, men synes det var for usikkert, siger Sebastian Alvaro.

Også Daniel Katz overvejede at forlade skolen, men hans mor bor for tiden med hans bedsteforældre i Danmark, og han ville ikke udsætte dem for unødvendig risiko.

- Desuden tror jeg ikke, at der var nogen af os, der forventede, at det ville vare så længe, siger han med et smil.

De seks unge mennesker kendte hinanden på kryds og tværs men ikke indgårende, inden de blev bofæller, bortset fra Piotr og Bogna, der allerede var kærester, da de kom på skolen.

Men efter tre uger i samme lejlighed, hvor pladsen er trang, er det noget helt andet.

- Vi får tiden til at gå med at spille brætspil, wii og playstation på et par gamle spillekonsoller, vi har lånt, og så går vi ture, køber ind og laver mad, fortæller Manon.

Unik oplevelse

Med så mange forskellige nationaliteter i et køkken, er det også blevet til lidt forskelligt på menuen.

- Jeg har bagt både scones og Lemon Drizzle, der er en typisk engelsk kage, Piotr har lavet polske dumplings - kaldet pierog, mens helt i overensstemmelse med den amerikanske tradition har Danny sat baked mac and cheese på bordet en dag, fortæller Daniel Katz.

Der har ikke været de store konflikter mellem de unge, men de inddrømmer, at der har været gode og dårlige dage.

- Det er jo altid en udfordring at lære at leve med så mange andre menneskers forskellige vaner, og jeg har for eksempel aldrig boet i en husholdning, der består af seks mennesker, siger Manon og forklarer at bare det at regne ud hvor meget mælk, der skal købes, når man bor seks menneskers sammen, er en udfordring.

De unge har kun lidt kontakt med omverdenen. Hver får de af højskolen 300 kroner om ugen til mad.

De prøver at følge med i nyhederne, som Manon oversætter for dem, der ikke forstår dansk, men det er ikke opmuntrende nyt.

- Det er forfærdeligt, og der er bare alt for mange ubekendte faktorer og alt for megen usikkerhed om, hvad der kommer til at ske, siger Sebastian Alvaro

- Jeg føler lidt, at den helt særlige oplevelse, jeg skulle have ved at gå på en dansk højskole, er taget fra mig, siger en ærgerlig Danny Mason, der er nødt til at tage hjem til USA til sommer, da han skal starte på en uddannelse.

- Men så har du da i hvert fald fået en helt anden og unik oplevelse, siger Manon trøstende.

Der er ikke meget plads om spisebordet, men alligevel forsøger de unge højskoleelever at spise deres måltider sammen. Foto: Christine Krüger Hansen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce