Annonce
Viborg

Farlig bakterie i vandrørene på hospitalet i Viborg: Niveauerne er 'alvorligt forhøjede'

Legionella er en farlig bakterie, som smitter via indånding af vanddamp. Typisk bliver man smittet i forbindelse med brusebad. Akrivfoto
Der er konstateret forhøjede niveauer af den farlige bakterie legionella i brugsvandet på Regionshospitalet Viborg. Bakterien kan udvikle sig til lungesygdommen legionærsyge, som kan være dødelig. Ifølge hospitalet er smittefaren nu elimineret.

Viborg: Der er konstateret forhøjede koncentrationer af den farlige bakterie legionella i brugsvandet på Regionshospitalet Viborg.

Det er en bakterie, som trives og formerer sig i lunkent og stillestående vand, hvor temperaturen ligger mellem 20 og 50 grader. Bakterien findes i alle vandrørssystemer - også i private boliger.

Derfor er truslen heller ikke ukendt for hospitalet, der jævnligt gennemskyller rørsystemerne med mindst 60 grader varmt vand for at holde bakterien nede.

Nu er en del af rørene imidlertid blevet så gamle, at der har dannet sig belægninger på indersiden, som bakterien kan overleve i trods varmebehandlingen.

- Vi kender til risikoen, og derfor bliver der regelmæssigt taget vandprøver. Det var i forbindelse med en vandprøve 13. marts, at de forhøjede niveauer blev konstateret, forklarer hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen.

I prøven blev indholdet af legionellabakterier målt til et sted mellem 50.000 og 120.000 cfu per liter (kolonidannende bakterieenheder).

Den vejledende skala fra Statens Serum Institut angiver et niveau på under 1000 cfu som "lavt". Her skal man udelukkende overvåge og ikke foretage nogen ændringer. Overstiger tallet 10.000 cfu er det "forholdsvis højt". Og er det over 100.000 defineres bakterietallet som "meget højt".

Her skal der iværksættes afhjælpende foranstaltninger, hvilket hospitalet har gjort - mere om det lidt længere inde i artiklen.

Annonce

6 ting du skal vide om legionærsyge

  1. Legionærsyge er en potentielt livsfarlig lungesygdom. I 2018 blev der registreret 253 tilfælde i Danmark, og sygdommen kræver næsten altid indlæggelse på et hospital. Risikoen for at dø er 10-15 procent.
  2. Sygdommen skyldes bakterien legionella, som findes i alle våde og fugtige miljøer – også i rørsystemerne i private boliger. Den trives og formerer sig i lunkent og stillestående vand, hvor temperaturen ligger mellem 20 og 50 grader. Det er derfor en god idé at lade vandet løbe, hvis du eksempelvis kommer hjem fra ferie og ikke har haft åbnet for vandet i en længere periode.
  3. Man bliver smittet ved at indånde vanddampe. Bakterien skal med andre ord finde vej ned i lungerne. Langt de fleste bliver smittet, når de tager brusebad, men det kan også ske i spabade eller ved at gå forbi et springvand – alle steder, hvor vand bliver forstøvet. Får man vandet i "den gale hals" (luftrøret) når man drikker, kan man også blive smittet den vej. Det er dog kun få af de personer, der udsættes for smitten, som rent faktisk bliver syge.
  4. De første symptomer på legionærsyge er høj feber, hovedpine og muskelsmerter. Med andre ord føles det som influenza. Nogle oplever også opkast og diarre. I løbet af kort tid føjer symptomer som tør hoste og åndedrætsbesvær sig til, og man kan også opleve at føle sig konfus. Nogle får symptomerne med det samme, mens der hos andre kan gå op til 10 dage.
  5. Det er nødvendigt straks at søge læge ved mistanke om legionærsyge. Almindelig penicillin bider ikke på bakterien, så der skal sættes ind med andre former for antibiotika. Alle kan blive smittet, men personer, der i forvejen er svækkede, har større risiko for at blive alvorligt syge og dermed også dø af sygdommen.
  6. Det særprægede navn - legionærsyge - skyldes det første registrerede udbrud af sygdommen i stor skala. Det forekom i USA i 1976 i forbindelse med en kongres for amerikanske krigsveteraner i foreningen "American Legion". Kongressen foregik på et hotel i Philadelphia med deltagelse af flere end 2000 veteraner. Efterfølgende blev 182 mennesker syge, hvoraf 29 døde. Det viste sig, at legionellabakterien havde formeret sig i hotellets centrale aircondition-anlæg, og derfra var blevet pumpet ud i hele hotellet.

Kilde: netdoktor.dk

Ingen er blevet syge

Legionella-bakterien smitter ved indånding af vanddampe - en typisk smittekilde er, mens man står under bruseren.

Langt fra alle bliver syge, men hvis man gør, så står man med en alvorlig lungesygdom, som kan være forbundet med livsfare - især for personer, der i forvejen er svækkede som nu eksempelvis patienter på et hospital.

Heldigvis tyder intet på, at hverken patienter, personale eller pårørende på hospitalet i Viborg er blevet smittet. Det er nemlig muligt at teste, om en patient med legionærsyge er blevet smittet med netop den konkrete bakterie, som er konstateret lokalt på hospitalet.

- Vi er ikke bekendt med, at nogen af vores patienter er blevet smittet, fastslår Thomas Balle Kristensen.

Konkret er de forhøjede niveauer af legionella kun fundet på 13. etage, men rørene på etage 2, 3, 5, 11 og 12 er ligeledes fra starten af 1980'erne, hvor højhuset blev bygget. Derfor bliver det nødvendigt at udskifte rørene på alle disse etager, hvilket anslået vil koste 5,5 millioner kroner.

Skal først godkendes

Arbejdet med at udskifte rørene skal efter planen starte hurtigst muligt efter sommerferien, og projektet vil strække sig ind i 2020.

I mellemtiden har hospitalet monteret et særligt filtersystem på samtlige bruserhoveder og varmtvandshaner på 13. etage. Filtrene skal sikre, at legionellabakterier ikke slipper med ud. Og for en sikkerheds skyld er filtrene også monteret på 11. og 12. etage. Dertil vil der løbende blive taget vandprøver.

- Det er min klare opfattelse, at der ikke længere er nogen risiko for vores patienter, efter vi har lavet de her tiltag. Det er klart, at den rigtige løsning er at få installeret helt nye rør, men indtil da har vi afhjulpet problemet ved hjælp af filtrene, siger Thomas Balle Kristensen.

Før rørudskiftningen kan gå i gang, skal regionsrådet formelt godkende udskrivningen på de 5,5 millioner kroner. Næste møde er 26. juni, og her ventes forslaget at blive vedtaget uden problemer. Det blev nemlig enstemmigt vedtaget, da politikerne i forretningsudvalget mødtes 18. juni.

- Ja, den gik igennem uden nogen diskussion. Der er nogle ting, man bare er nødt til at handle på, siger regionsrådsmedlem for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose.

Der er konstateret alt for høje mængder af legionella i vandet på 13. etage på Regionshospitalet Viborg. Hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen forsikrer, at problemet er indkapslet, indtil hospitalet kan få installeret nye vandrør, hvilket bør afhjælpe problemet helt. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Løbestart: Så er Avis-maraton i gang

Viborg

Idolplakater kan være værdifulde

Leder

Lærte I da slet ikke noget af Unoden?

Viborg FF

Masser af arbejde til sportschefen: Prøvespillere vender hjem til Viborg uden kontrakt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];