Annonce
Viborg

Farvel til græs og goddag til vilde blomster: Klostervænget skaber insektvenlige bede

Mandag startede fjernelsen af græsstykket ud for Klostervænget nummer 22. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen
En del græsarealer i Klostervænget bliver erstattet af vilde blomster. Det gavner biodiversiteten.

Viborg: Der er mange større og mindre græsarealer foran de lave rødstensblokke i Klostervænget, i det mindste nogle dage endnu. For ud for nummer 22 er en rendegraver godt i gang med at fjerne det øverste lag græstørv, og i ugens løb følger de øvrige plæner i rækken efter. Til sommer vil områderne i stedet være et blomsterhav.

- Vi har lavet noget tilsvarende i nogle af de store plæner sidste år, men det er første gang, vi laver det så tæt på selve boligerne. Så må vi se, hvad folk siger til det, siger Claus Krogh Andersen fra Boligselskabet Sct. Jørgen.


Det er første gang, vi laver det så tæt på selve boligerne. Så må vi se, hvad folk siger til det.

Claus Krogh Andersen. Boligselskabet Sct. Jørgen


Annonce

Fælles initiativ

Initiativet er blevet til i et samarbejde mellem afdelingsbestyrelsen og administrationen.

Alene foran rækken af boligblokke bliver 750 kvadratmeter græs erstattet af de vilde blomster. I alt forventes mellem 3000 og 4000 kvadratmeter at blive en del af projektet i boligforeningens bebyggelser ved Klostervænget.

Alle græsområderne foran blokkene vil blive bortgravet i løbet af ugen. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen

Hvor bedene med vilde blomster i de store plæner bliver anlagt i kunstneriske cirkler, bliver alt græsset simpelthen skrællet af foran blokkene og erstattet af gamle, vilde danske blomsterarter, når temperaturen tillader det.

Annonce

Flere fordele

Den slags blomster er specielt velegnede til at tiltrække insekter. Det gavner biodiversiteten, og insekterne kan vi ikke undvære, det er dem, der skal bestøve vores nytteplanter. For at sige det lidt firkantet: Ingen bier, ingen frugter.

Ud over at få noget mere natur at se på får de nye bede også andre positive virkninger for beboerne.

- Normalt bliver der slået græs en gang om ugen i vækstsæsonen, men de vilde blomsterbede skal kun slås med en buskrydder to gange om året, siger Claus Krogh Andersen.

De afgravede tørv bliver deponeret til senere brug. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen

Der mindsker støjen i området, og en smule sænkes CO2-udledningen da også, når plænetraktoren holder mere fri. I forvejen er der robotplæneklipper på de store plæner.

Men hvor gør man så af de opgravede græstørv, så de ikke bare går til spilde?

I forbindelse med anlæggelsen af stisystemet fra banebyen til Søndersø vil tørvene kunne anvendes, så der bliver tale om genbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Test på skoler og coronapas med posten

Annonce