Annonce
Rundt om Viborg

Farvel til urfuglen og velkommen til tranen

Lars Mogensen bor i Øby, og her er der rigeligt med fugle at studere. Foto: Ole Bjærge.
Et omfattende stykke frivilligt arbejde gennem tre år har netop materialiseret sig i en bog på 5,3 kilo. 1500 har arbejdet for sagen.
Annonce

Øby: Lars Mogensen har fra sit stuevindue direkte udsigt til en af de mest unikke fuglelokaliteter i Danmark.

Huset ligger i Øby, og det betyder, at udsigten er Nørreådalen. Han har boet her i mange år, og ud fra en ornitologisk synsvinkel er det stort set kun gået fremad. I hvert fald er artsrigdommen vokset, og det samme er antallet af fugle.

Og der er fakta bag konklusionerne, og det gælder hele landet, for over en periode på tre år fra 2014 til 2017 har cirka 1500 frivillige ornitologer kortlagt de danske ynglefugle - altså fundet ud af, hvor mange fuglearter, der yngler i Danmark, og konklusionen efter det omfattende arbejde er blevet, at der med stor sandsynlighed yngler 213 arter inden for rigets grænser. Med sikkerhed er tallet 196.

I samarbejde med forlaget Lindhardt og Ringhof udgav Dansk Ornitologisk Forening (DOF) for nogle uger siden et digert værk om undersøgelsens resultat. Undersøgelsen har navnet Atlas III og bogen hedder "Fugleatlas - De danske ynglefugles udbredelse".

I forbindelse med de indtil videre tre atlas-undersøgelser er det udgivet en bog. Den seneste - den til højre - er en moppedreng på næsten 900 sider. 

Som navnet antyder har der været to andre atlas-undersøgelser - I og II der udkom i henholdsvis 1976 og 1998.

- Som du kan se, er værket vokset en hel del, siden Atlas I udkom i 1976, fortæller 58-årige Lars Mogensen.

Han har naturligvis alle tre udgivelser. Det første er slidt ikke så lidt, men det udkom også, da Lars for alvor var blevet fuglekigger hjemme på Nordfyn.

- Jeg kan husker, at jeg fra min plads i skolen kunne kigge ud, hvor ringduerne (skovduerne, red.) byggede rede og havde unger. Jeg blev enormt optaget af det, og min interesse har altså holdt ved, fortæller Lars Morgensen.

Annonce

3000 timer?

Den læreruddannede ornitolog fra Øby har været mere end almindelig involveret i Atlas III-undersøgelsen. Han har været det, som nu og dage lidt fluffy hedder "koordinator". I dette tilfælde har det dog været uendelig konkret, for han har har styret undersøgelsen i hele det gamle Viborg Amt.

1500 frivillige har været involveret i Atlas III: Lars Morgensen har koordineret arbejdet for cirka 160, mens han selv har passet tre områder.

- Mit primære ansvar har været at sørge for, at alle såkaldte kvadrater havde en ansvarlig til at lave observationer. Det har nogle gange været lidt af en opgave. I runde tal har cirka 160 været med i mit område, fortæller Lars Mogensen.


Mit primære ansvar har været at sørge for, at alle såkaldte kvadrater havde en ansvarlig til at lave observationer.

Lars Mogensen, ornitolog


De fleste har haft ét kvadrat på fem gange fem kilometer, som de skulle holde øje med. Lars har selv passet tre.

- Det var være lige her omkring. Mit hus ligger faktisk midt i ét af mine tre kvadrater. Siden 1998 er der eksempelvis kommet traner til. Bestanden er stor hornugle er også steget. Nogle gange om natten vågner jeg, fordi der tuder i skoven lige bag mit hus, fortæller Lars Mogensen.

Arbejdet - det hele fra ende til anden er frivilligt.

- Hvor meget tid har du brugt?

- 1000 timer. Nej, vent lidt. Det kan slet ikke gøre det, svarer Lars, mens han finder lommeregneren frem på sin mobiltelefon og taster nogle tal ind og trykker på plus -og gangetegn.

- Det er nok nærmere et sted mellem 2500 og 3000 timer, svarer han.

Annonce

Blichers bytte

Det går frem for mange fugle. Store rovfugle som havørn og stor hornugle er nu blevet almindelige. Begge fugle var for få årtier siden at betragte som uddøde, men de er altså vendt tilbage. Det samme er vandrefalken.

I Atlas II kan man stadig se ganske få prikker, hvor urfuglen ynglede. Det gjorde en blandt andet ved Kongenshus Hede, men den er ikke set i Danmark siden 2001.

Urfuglen var i 1800-tallet og dele af 1900-tallet almindelig på de jyske heder.

Det er ikke fordi, Steen Steensen Blicher plaffede for mange urfugle ned under sine jagter på de vidtstrakte jyske heder for 200 år siden.

- Det er mere fordi, den stiller særlig krav til den natur, den lever i. Naturen har ændret sig, og jeg tror ikke, at urfuglen kommer tilbage, siger Lars Mogensen.

Bogen "Fugleatlas - De danske ynglefugles udbredelse" kan købes på boghandlen eller hos DOF. Den er set til priser mellem 480 kroner og 600 kroner.

De danske ynglefugle

Atlas-undersøgelserne har været gennemført tre gange. Atlas I udkom i 1976, Atlas II i 1998 og Atlas III i 2020.

"Fugleatlas - De danske ynglefugles udbredelse" er en moppedreng på næsten 900 sider. Den vejer 5,3 kilo.

I Atlas III-undersøgelsen, der strakte sig fra 2014-2017, var Danamark inddelt i 225 kvadrater på 5 x 5 kilometer. Inden for disse felter talte 1468 frivillige ornitologer i undersøgselsperioden fugle.

213 arter yngler i Danmark. 11 nye arter er kommet til siden 1998. Blandt andet kongeørn og vandrefalk. Fem arter er væk som ynglefugle. Det er blandt andet urfugl og vinddrossel.

Tornsangeren er den mest udbredte ynglefugl (tilstede i 97 procent af kvadraterne.), nummer to er solsort (96 procent) og nummer tre er sanglærke (96 procent).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce