Annonce
Viborg

Faste læger på plejecentre er en succes: - Hvorfor i alverden har vi ikke fået den idé for længe siden

Lægeordning på plejecentre ser ud til at være en succes. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Med penge fra de såkaldte satspuljemidler og kommunekassen har en snes plejecentre i Viborg Kommune i tre år haft mulighed for at knytte faste læger til. Ordningen er en succes, viser evalueringen.

Viborg: - Det er jo sådan et tiltag, hvorom man tænker: Jamen, hvorfor i alverden har vi ikke fået den idé for længe siden?

Således lyder den korte konklusion fra formanden for ældre- og aktivitetsudvalget Lone Langballe (DF).

Ideen udviklede sig til virkelighed for tre år siden, og den gik ud på, at kommunale plejecentre fik mulighed for at knytte faste praktiserende læger til. Frivilligt, naturligvis, for det har stået beboerne helt frit for at beholde den læge, de altid har haft.

Regeringen spyttede i perioden 2016-2019 100 millioner kroner i projektet. Pengene kom fra de såkaldte satspuljemidler. Viborg Kommune fik cirka 1,7 millioner kroner. Kommunen bidrog også. I 2019 var det 351.000 kroner.

- Nu har vi fået ordningen evalueret, og det er meget glædeligt, at det tilsyneladende et blevet en stor succes, siger Lone Langballe og føjer til:

- Så det er helt klart en ordning, vi skal fortsætte med, og vi skal have fundet pengene, men det bør også være muligt med et samlet budget på 700 millioner kroner.

Annonce

Forebyggende

Meningen med ordningen er - ikke overraskende - at både de ældre, deres familier, plejepersonalet og lægerne skal synes, at det hele bliver "bedre".

Det er da også det billede, evalueringen giver.

Tidligere undersøgelser af lignede ordninger har vist, at mange sygehusindlæggelser kan undgås. Det er til gavn for de ældre, og det er til gavn for de offentlige udgifter.

Der er ikke tal på, hvordan det er gået med disse indlæggelser i Viborg Kommune, men forventningen er, at det har haft en tilsvarende betydning.

695 ældre bor på plejecentre, som er med i ordningen. 510 har valgt at få den faste læge som deres egen læge svarende til 73 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Lokal turistforeningsformand er ikke imponeret over Visit Aarhus, som skal 'sælge' Viborg til turister

Viborg For abonnenter

Visit Aarhus-direktør om promovering af Viborg-egnen: - Vi er godt på vej

Annonce