Annonce
Rundt om Viborg

Fastelavn i gamle dage: Festlig ringridning på Alheden

Ringridningen til fastelavn var en stor begivenhed i byer på Alheden i årene før Anden Verdenskrig Her er en flok deltagere fotograferet ved Afholdshotellet i Frederiks. Foto: Karup Egnsarkiv
Inger Merstrand fra Lokalhistorisk forening i Karup fortæller her om dengang ringridning hørte til fastelavnsfejringen på Alheden.

Karupegnen: Efterhånden forsvinder mange gamle traditioner som for eksempel ringridningen til fastelavn på Alheden før Anden Verdenskrig. Heldigvis nåede den næsten 90-årige Marinus Johansen i 2005 at fortælle om dengang, fastelavn var et af årets højdepunkter og en fest for de voksne med ringridning og bal i modsætning til nu, hvor det er børnenes fest.

Marinus blev født i Grønhøj i 1916 og boede på egnen hele sit liv. I hans ungdom var der mange karle og heste på gårdene på egnen, og der kunne være omkring 25 ryttere, når der var ringridning i byen til fastelavn. Det foregik altid på en stor plads bag den gamle brugsforening (Grønhøj Skivevej 7).

Ungdomsforeningen lejede pladsen for et år for 20 kroner, og om sommeren blev der spillet fodbold på den. Her blev galgen med ringen stillet op nogle dage før fastelavn, så karlene kunne nå at øve sig lidt, inden de samledes til ringridning på pladsen om formiddagen fastelavnssøndag, hvor alle i byen kom for at se på selv i frost og kulde.

Annonce
18-årige Marius Johansen til hest under ringridningen i 1934. Foto: Karup Egnsarkiv

Alle rytterne var flot klædt ud som dragoner med skråhuer og hvide skjorter med stofskærf. Også hestenes seletøj var pyntet med rødt lærred og guldbånd, for der var ikke alene præmier til ringriderkongen og kronprinsen, men også til karlen med den flottest pyntede hest.

Red rundt i optog

Den, der ramte ringen flest gange, blev ringriderkonge, og den, der gjorde det næstflest gange, blev kronprins. Når ringridningen var forbi, tog alle hjem og spiste til middag, og om eftermiddagen red karlene rundt i optog til gårde og huse på egnen med en charabanc i spidsen med to musikanter og to klovne.


Efterhånden blev alle mere og mere lystige

Inger Merstrand


De første spillede hornmusik, og de sidste lavede kunster. Det var festligt at se, når de flotte ryttere kom ridende. De gjorde holdt og sang ved alle gårde og huse, mens musikken spillede, og klovnene optrådte, og alle steder blev de budt på saftevand eller vin og småkager, eller de blev budt indenfor til kaffe og kage. Efterhånden blev alle mere og mere lystige. Ikke mindst dem på charabancen, for de havde øl og brændevin med i vognen og fik derfor mere at drikke end de øvrige.

Annonce

Bal i forsamlingshuset

Om aftenen stod ungdomsforeningen for et bal i forsamlingshuset med musik af Pe’ Graugaard og hans datter. Han kunne både spille på horn og slå på tromme, og hun spillede klaver. Desuden spillede enten Osvald Jacobsen eller Vagner Würtz på violin, og så blev der ellers danset polka og Skæve Thorvald og andre af de kendte danse fra klokken 21 til 02. Herefter blev der samlet ind i en hat til en times overdans.

Dagen efter var der mange, som havde tømmermænd og var godt trætte, men nu var det også børnenes tur. De havde fri fra skole og gik rundt og raslede, ofte flere sammen og klædt ud i gammelt tøj og med maske på.

Annonce

Tyske opskrifter

Hvordan de første kartoffeltyskere har fejret fastelavn, har vi desværre ikke nogen overleveringer om, men det er til gengæld lykkedes at finde nogle gamle opskrifter på tyske fastelavnsboller og fastragribler, som blev bagt på Alheden.

Lokalhistorisk Forening har blandt andet bragt opskrifterne i sit årshæfte 1983 sammen med gamle kartoffelopskrifter. Der er tale om en gærdej med få ingredienser, og den formes til firkantede boller, som steges i fedt på en pande. Opskrifterne er nemlig fra før den tid, da folk havde jernkomfur, og man har ikke villet tænde op i den store bageovn for så lidt. Opskrifterne er fået ved indsamling på egnen og kan findes på karuplokalhistorie.dk under årshæfter, hvis nogle af læserne skulle have lyst til at afprøve dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce