Annonce
Livsstil

Felix Smith: - Når du er blevet genkendt 10.000 gange, er det ikke interessant mere

- Jeg kan have alle mulige drømme og ønsker om at have et langt liv i fjernsynet, men det er bare ikke noget, jeg bestemmer. Det sidder der nogle kanalchefer og tv-analytikere og kigger på, og man skal være bevidst om, at det nærmest kan stoppe fra den ene dag til den anden, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
Som tv-vært er man i et evigt frit fald, og derfor er det ekstra vigtigt, at man betragter det som et job og ikke en livsstil, siger Felix Smith. Han har selv forladt trygheden og den faste månedsløn for drømmejobbet på ”Top Gear” og en mere usikker fremtid. Ellers ville han ikke have kunnet tilgive sig selv, siger den populære tv-vært, der finder mening i vinterbadningens ukomplicerede fællesskab og prøver at lære sine børn, at der også er farer ved at have et job, der handler for meget om en selv.
Annonce

- Er det Felix?

Den ældre mand er egentlig stoppet op for at følge med i, hvordan man puster et paddle board op med en iltflaske. Så går det op for ham, at der er noget karakteristisk og velkendt ved ansigtet og det tykke, lyse hår, der stikker frem under våddragtens hætte, og skal lige høre.

Og ja, det er Felix, der siger hej og gerne vil hen og klappe mandens lille, hvide hund, mens han fortæller om sin egen, labradoren Marley, som han og familien for nylig måtte sige farvel til efter 14 års tro tjeneste.

Stranden ved Skodsborg nord for København er blevet et af Felix Smiths faste tilholdssteder. Det er her, han sætter paddle boardet i vandet. Her, han flere gange om ugen hopper i det vinterkolde vand - det er tre grader i øjeblikket - fra badebroen, og lige ovre på den anden side af vejen i det gamle badesanatoriums kridhvide bygninger går han til træning og sætter sig ind for at nyde en omgang saunagus.

- Jeg kunne ikke forestille mig noget værre end at skulle gå ned i et motionscenter, hvor alle er 20 år, og de spiller um-tji-um-tji-musik. Her kan jeg få lov til at være i fred, og halvdelen af dem aner ikke, hvem jeg er. På den måde er det et dejligt sted.

At holde sig i form er en nødvendighed, når man lever af at ”være på” og har passeret de 40, men det handler også om et fællesskab, hvor der ikke rigtigt er nogen, der går op i, hvem man er, og hvad man laver. Man snakker om saunagus og hverdagsting, og ingen er en del af den mediebranche, som Felix Smith selv fik sit første værtsjob i som 23-årig.

- Det at mødes med nogle, som har de samme interesser, kan jeg godt se nogle fordele i, som jeg ikke tidligere har dyrket så meget. Jeg er god til bare at gemme mig herhjemme, og det bliver også lidt kedeligt i længden.

Felix Smith

Er født i 1976 i Slagelse og opvokset i Gentofte og Næstved. Han ville oprindeligt have været ejendomsmægler, men blev i stedet radiovært på The Voice som 23-årig og debuterede som tv-vært i 2003 i TV2’s ungdomsprogram ”Rundfunk”.

Han er kendt som radiovært på P3 og som tv-vært for en lang række programmer og shows, herunder Dansk Melodi Grand Prix, Danmarks Indsamling, ”Kamp til hækken”, ”Danmark har talent”, ”Hvem sagde vuf?” og ”Go’ aften Danmark”.

Han er aktuel i ”Top Gear - Danmark”, der kan ses på Dplay.

Han bor i Bagsværd med sin kæreste, Marie Schmidt, og deres to drenge.

Annonce

Sved og hjertebanken

Lige nu har Felix Smith ekstra meget tid til at hoppe i bølgerne og svede i saunaen. Han har en masse fritid, mens han venter på, hvad der nu skal ske, efter at han hoppede fra TV2 til Discovery for at blive vært på første sæson af den skandinaviske udgave af det ikoniske britiske bilmagasin ”Top Gear”, som netop nu bliver sendt.

- Det eneste, jeg virkelig nørder over, er bilers mekanik, fortæller han hen over familiens spisebord:

- Du kan vise mig et sidespejl eller et blinklys fra de seneste 30 år, og jeg kan fortælle, hvilken bil det kommer fra. Jeg ved også næsten alt, siger han og bliver afbrudt af sin kæreste Maries stemme fra køkkenet:

- Alt! siger hun med så stærkt eftertryk, at man forstår, at det der med ”næsten” er en underdrivelse:

- ... om alle bilmærker, alle deres historier, fortsætter han.

- Jeg kan ikke arbejde inden for bilproduktion, for sådan en har vi ikke herhjemme. ”Top Gear” er det tætteste, jeg kommer på en verden, som jeg måske på mange måder ville have passet lige så godt i. Programmet er ikke helt ufarligt, og undervejs har han og medværterne, der alle er midaldrende fædre, nogle gange siddet og kigget på hinanden og tænkt: ”Hvad laver vi her?”

- Det er noget af det, man forventer som seer: At værterne gør nogle ting, som kan ende galt, men det tænker man ikke over, inden man går i gang. Det tænker man først over, når man sidder der og opdager, at man sveder og har hjertebanken, fordi man godt ved, at hvis man kommer til at dreje lidt forkert på rattet, kører man ind i et træ. Sådan noget fjernsyn har jeg aldrig før lavet. Jeg har aldrig sat mig selv på spil på den måde. Der er sikkert nogle, der vil ønske, at det er endnu farligere, men det kommer i sæson to, siger han og griner.

Annonce

Det, man ikke kan få

Hans interesse for biler begyndte på samme måde som de fleste andre drenges, gætter han. Som en fascination og en drøm om noget, man ikke har.

- Mine forældre kørte ikke i store prangende biler og interesserede sig heller ikke synderligt for det. Vi var altid på kør-selv-ferier, og det var før, der var noget, der hed iPad, så jeg sad på bagsædet og kiggede på biler, og mens de andre gik ind og spiste, gik jeg rundt ude på rastepladserne og drømte om, at min far ville købe en stor, flot Mercedes. Det gjorde han aldrig. Måske ville det have været anderledes, hvis han havde, for så kan det være, at jeg var blevet mættet som barn, men det er bare fortsat.

Det er det samme med hunde, fortæller han. Som barn kunne han ikke få en, fordi han led af allergi, som han siden er vokset fra.

- Hunde og biler er sgu det eneste, jeg nogensinde har interesseret mig brændende for, og det var ting, jeg ikke kunne få, da jeg var lille. Det er nok ret basal psykologi, siger han og griner.

En anden interesse ligger lige uden for familiens hus. Selvom det måske kan være svært at forbinde hestekræfter og udstødningsgas med små sirligt formklippede buksbom, er det faktisk præcis det, man kan se, når man kigger ud ad vinduet i familiens køkken-alrum. Suppleret med mindst et egern med ildrød busket hale, der piler energisk op og ned ad en stamme, og et fint orangeri.

- Da vi købte huset, var det en meget, meget flot fransk have, der er skrevet bøger om. Nu er det en Felix-have. De havde ikke små børn og havde en blomsterbutik, så det har taget et par år at få den forvandlet til noget, jeg kunne overskue.

Haveglæden kom fra bedsteforældrene, hvis kolonihave han overtog, da han var 18.

- Det er en nem måde at tanke energi. Hvis man er bekymret eller har nogle opgaver, der kræver noget tankevirksomhed, er det meget bedre at gå derud og løse det eller få afløb. Det er ikke som med interessen for bilerne. Haven handler mere om det fysiske. Om sommeren er jeg nok mere derude, end jeg er i træningscenteret. Det er også der, jeg kan gå ud og være og have noget at lave, indtil folk har fri fra arbejde, så jeg kan hænge ud med mine venner. Ellers kan jeg kun hænge ud med andre tv-kolleger, der har samme slags arbejdstider, og det interesserer mig ikke så meget.

Tre hurtige til Felix Smith

Hvad er det bedste råd, du har fået?- Jeg kan ikke sætte et navn på, hvem der har givet mig det, og jeg har muligvis fået det mange gange gennem årene, men det er noget med at holde jordforbindelsen og ikke flyve af sted med alt det, man bliver tilbudt i den verden, jeg befinder mig i. Livet bliver bare ikke federe af, at du omgiver dig med mennesker, som du i virkeligheden ikke bryder dig om, eller siger ja til ting, som du i virkeligheden ikke bryder dig om. Keep it grounded, og husk at tage hjem!Hvad har du sidst brugt mange penge på?- Det er billetter til Formel 1 i Bahrain om nogle uger med min lillebror. Jeg er simpelthen så nervøs for, om løbet bliver aflyst. Jeg ser også lidt fodbold, men ellers er Formel 1 den eneste sportsgren, jeg virkelig følger med liv og sjæl. Nu er der coronavirus, så jeg sidder på pinde for at se, om alle mine penge er tabt.Hvad er din indre alder?- Årh, mon ikke den bare er dér, hvor jeg er: 43. Jeg tror egentlig, jeg er meget årgang 1976.
Annonce

Mening med arbejdet

Værtsrollen på ”Top Gear” er det ultimative drømmejob, men den betød også farvel til et fast job med ditto månedsløn på ”Go' aften Danmark”.

- Når jeg kiggede på mig selv i spejlet og tænkte efter, var det egentlig ikke det, jeg syntes var fedt. Det var bare trygt og sikkert, og det er jeg nok ikke så meget til, selvom jeg godt kunne se fornuften i det.

Så for første gang i lang tid ved Felix Smith faktisk ikke helt, hvad der ligger og venter af opgaver. Det er en ny usikkerhed i en ny medieverden, hvor det gamle flow-tv bliver erstattet af streaming, men det må man så kaste sig ud i, siger han.

- Det er da tit, jeg sidder og er mut over, hvad der nu skal ske, men i den situation er Marie altid positiv. Hun har været med hele vejen og siger, at det nok skal gå, for det gør det altid. Det har jeg også brug for, at der er en, der siger, for ellers kunne jeg godt være ham, der sad her og tænkte: ”Okay, hvorfor ringer telefonen ikke?”

- Det mest groundede menneske, jeg kender, siger han om Marie, der er uddannet kok fra en Michelin-restaurant og arbejder i en børnehave.

- Hun har prøvet alt muligt, der har med mad at gøre, men vender tilbage til det med børnene, fordi det giver mening for hende. Det handler ikke om penge eller succes, men om at lære dem at spise ordentligt. Hun kan tage hjem fra arbejde med et kæmpe smil, når et barn, som ellers kun spiser chokolademadder, har lært at spise linsesuppe.

I øjeblikket holder hun orlov fra arbejdet for at læse græsk filosofi på universitetet, og selvom Felix Smith af og til føler trang til at gemme den genkendelige lyse manke under en kasket og tage briller på for at forsøge at være anonym, er han også befriende ukrukket om fordelene ved at være en populær tv-vært: friheden og lønnen.

- Fjernsyn er noget, man kan tjene penge på uden at skulle knokle 100 timer om ugen. Vi kunne godt bo i et større hus i en dyrere kommune og bruge nogle flere penge på ting, men i stedet vælger vi at bruge dem på frihed og på at gøre noget, som er vigtigt for os. Det er også med til at give det mening at have det eksponerede og til tider også åndssvage arbejde, jeg har.

- Jeg får også kritik, og der er folk, der synes, jeg er irriterende og dårlig og ikke bryder sig om den, jeg er. Det skal man lære at kunne leve med uden at lægge sig under dynen og græde i en uge, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

Genkendelsens ensomhed

Eksponeringen er noget, han har ændret holdning til, siden han startede karrieren. Så er vi tilbage til det med, at træningshold og saunasnak er et alternativ til at gemme sig derhjemme, hvilket kan være fristende efter 20 år med fuld eksponering.

- Nogle gange vil man gerne holde fast i, at man har et privatliv. Det er sgu ikke mig, du ser til receptioner og alt muligt andet, medmindre det er nødvendigt, eller der er en arbejdsgiver, der gerne vil have, at jeg tager af sted. Jeg anerkender, at det er en del af at være i denne her branche, at man lader sig eksponere og giver noget af sig selv, men jeg gør det kun, hvis der er nogen, der ringer og spørger.

I starten af tv-karrieren, da han lavede ungdomsfjernsyn, var det både sjovt og spændende, at alle vidste, hvem han var. Det er gået stille og roligt over.

- Det er noget, der er kommet gradvist ved at få familie, blive ældre og få øje på, at livet også handler om nogle andre ting. Som jeg siger til mine børn, skal man nogle gange passe på, hvad man drømmer om og ønsker sig, for virkeligheden er ofte en anden. Når du først er blevet genkendt 10.000 gange, er det ikke interessant mere. Jeg kan bedst lide at gå ned i Rema eller i biografen, uden at nogen lægger mærke til, at jeg er der.

- Da jeg var yngre, var jeg også meget mere interesseret i at have øjenkontakt med folk ude i virkeligheden. Det kan godt være, at nogle mennesker synes, at jeg kan være lidt kontaktfjern, men det er, fordi det ikke rigtigt interesserer mig. Det bliver også en ensomhedsfølelse, når alle mennesker ved, hvem du er, og du ikke ved, hvem nogen andre er.

I øjeblikket er Felix Smith i ventepostion arbejdsmæssigt, og derfor tager han ofte turen til Skodsbord for at vinterbade eller sætte paddle boardet i vandet. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce

Det frie fald

Felix Smith blev engang spurgt i et interview, hvad han var mest stolt af. At han havde kunnet leve så længe af at være sig selv, lød hans svar.

- Jeg skal ikke spille nogen roller, jeg skal helst ikke være alt for påtaget, jeg går klarest igennem, når folk opfatter mig som mig selv. Det er det, jeg altid har set som det ultimative privilegium - hvis man ellers kan finde ud af at være sig selv.

Han er ofte blevet spurgt om, hvad han selv tror, folk kan lide ved ham som vært. At han fremstår forholdsvis rolig, siger han. Jovial på en eller anden måde. Og så kan seerne formentlig spejle sig i, at han er vokset op i et helt almindeligt dansk hjem med en mor, der er skolesekretær, og en stedfar, der er revisor.

- Jeg tror, jeg er god til at fremstå som en, man godt vil være i selskab med, også selvom man ikke rigtigt kender mig. Det er i hvert fald det, folk har sagt til mig gennem årene: At jeg er god til at virke som en, man gerne vil hænge lidt ud med, og som tv-vært er det selvfølgelig vigtigt, at folk føler sig i godt selskab.

- Selv om det er en enorm gave at have et arbejde, hvor folk i virkeligheden kun forlanger af dig, at du er dig, er der imidlertid også en bagside. Faldet er nok større den dag, telefonen ikke længere ringer, fordi det er nemt at tolke det som en afvisning af ens person. Og som vært er man på en måde hele tiden i frit fald. Man bestemmer ikke selv, hvornår man holder op.

- Jeg kan have alle mulige drømme og ønsker om at have et langt liv i fjernsynet, men det er bare ikke noget, jeg bestemmer. Det sidder der nogle kanalchefer og tv-analytikere og kigger på, og man skal være bevidst om, at det nærmest kan stoppe fra den ene dag til den anden. Jeg har været heldig at kunne blive ved i mange år, men jeg er da bevidst om, at det ikke kan fortsætte, og at jeg på et eller andet tidspunkt enten skal håbe på, at jeg arver nogle penge fra en rig onkel i Amerika eller finder på noget andet. Det er endnu en grund til, at det er vigtigt at se jobbet som tv-vært som et arbejde og ikke en livsstil.

En pointe, Felix Smith vender tilbage til flere gange.

- Jeg synes i forvejen, det handler alt for meget om mig selv. Hvis dit arbejde kun handler om dig, og du er omdrejningspunkt for alting hele tiden, får du til sidst hovedet alt for meget op i din egen røv. Det er der ikke nogen i dine omgivelser, der gider have med at gøre, og du bliver et dårligt forbillede for dine børn og en dårlig kæreste. Det er vigtigt for mig, at vi er en forholdsvis almindelig familie. Jeg prøver at lære mine børn, at man skal gøre det, man er god til og har lyst til, men at man skal være opmærksom på, at det er farligt at have et arbejde, der handler for meget om en selv.

- Berømmelse er en knap, man ikke bare kan slukke for igen. Heldigvis er eksponeringen kommet gradvist for mig, og jeg ved godt, hvad det er for en verden, jeg er i, og hvordan man skal navigere i den, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
- Hunde og biler er sgu det eneste, jeg nogensinde har interesseret mig brændende for, og det var ting, jeg ikke kunne få, da jeg var lille. Det er nok ret basal psykologi, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
- Hvis dit arbejde kun handler om dig, og du er omdrejningspunkt for alting hele tiden, får du til sidst hovedet alt for meget op i din egen røv, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
Felix Smith opsøgte selv jobbet som vært i ”Top Gear” i stedet for at vente på, at nogen ringede. Derfor betyder modtagelsen af programmet også mere for ham end normalt. - Det er mig, der har taget et aktivt valg om noget i mit arbejdsliv, og derfor er det selvfølgelig også mere følsomt, end det nogensinde før har været, siger han. Foto: Carsten Lauridsen
- Jeg skal ikke spille nogen roller, jeg skal helst ikke være alt for påtaget, jeg går klarest igennem, når folk opfatter mig som mig selv. Det er det, jeg altid har set som det ultimative privilegium - hvis man ellers kan finde ud af at være sig selv, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
I saunaen snakker man om saunagus og hverdagsting, ikke om medieverdenen, og det sætter Felix Smith stor pris på. Foto: Carsten Lauridsen
- Jeg tror, jeg er god til at fremstå som en, man godt vil være i selskab med, også selvom man ikke rigtigt kender mig, siger Felix Smith. Foto: Carsten Lauridsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

En farlig mand har sagt farvel - en hurtig afslutning på et rigtig godt kapitel

Annonce