Annonce
Livsstil

Fem inspirerende bøger: Tag haveinteressen med ind i lænestolen

Fem nye havebøger til inspiration. Fotokollage: Koustrup & co, Lindhardt og Ringhof, Skriveforlaget, Klematis og Turbine.

Man kan sagtens holde sin haveglæde ved lige inde fra stuen. Og regner det udenfor er det måske netop i lænestolen, at man skal sidde og læse op på nye projekter til haven. Vi har samlet fem af de nyeste bud på havebøger til bogreolen: Og der er både noget om små haver, nyttige haver og stenhaver, samt inspiration til bogstavelig talt at dyrke sin hobby i haven.

Store drømme på lidt plads

"Små haver, store drømme" hedder forfatteren Claus Dalbys nyeste havebog. Pressefoto: Klematis

Havemanden Claus Dalby har besøgt 16 små haver over hele landet. Fælles for dem er, at de er under 400 kvadratmeter, og at de udnytter pladsen på inspirerende vis. Claus Dalby viser med bogen ”Små haver – store drømme”, at det ikke behøver være sværere at indrette en have i forskellige rum, skabe oaser og forskellige stemninger, selv om pladsen er trang. Hver have er beskrevet og ledsaget af billeder, der viser forskellige sæsoner og tegnede planer, som man kan finde inspiration i. ”Små haver – store drømme” udkom på forlaget Klematis i april 2019. Bogen er på 287 sider og koster 229,95 kroner.

Blomster fra alperne

"Stenbedet - en perle i haven" er en guide til alpine blomster. Pressefoto: Skriveforlaget

Det er 22 år siden, at forfatteren Jørn Dannesboe skrev sin første bog om at anlægge stenbede i haven. Og nu kommer opfølgeren ” Stenbedet – en perle i haven”, hvor han tager læserne med på en fotografisk tur til bjerge i mange egne af verden, og viser hvor stor mangfoldigheden er af de hårdføre og nøjsomme stenbedsplanter. Forfatteren har samlet et hold af havefolk, som giver eksempler på hvilke stauder, løg, knolde, bregner, orkideer, buske, græsser og træer, der vil kunne trives i et stenbed i det danske klima. ”Stenbedet – en perle i haven” udkom på Skriveforlaget i marts 2019. Bogen er på 317 sider og koster 349,95 kroner.

Et år i haven

"Haven i Troense" følger Helle Troelsens have et helt år. Foto: Lindhardt og Ringhof

200 fotografier viser, hvordan Helle Troelsens have udvikler sig henover året. Sammen med Stuart McIntyres billeder fortæller haveejeren selv og forfatteren Karen Syberg om årets gang i haven. På den ene side giver bogen ”Haven i Troense” konkrete, praktiske råd måned for måned i haven om alt fra insekthoteller, jordsammensætning og plantevalg. På den anden side fortæller bogen om en filosofiske tilgang til naturen. ”Haven i Troense” udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof i oktober 2018. Den er 366 sider og koster 399,95 kroner.

Forbilledlige køkkenhaver

"Smuk køkkenhave" er skrevet af Louise Risør og Jacob Fischer. Foto: Koustrup & Co.

Med bogen ”Smuk køkkenhave” tager forfatterne og landskabsarkitekterne Jacob Fischer og Louise Risør læserne med på en rejse til 10 af Europas og Marokkos flotte, fotogene køkkenhaver. Men udover inspirationen i orangelunde, almuehaver og kongehusets private køkkenhave er der også 10 konkrete muligheder til at skabe en helt almindelig villakøkkenhave. Det skinner igennem, at bogens forfattere er arkitekter, for mellem tekst og farvebilleder er bogen og fyldt med tegninger over havernes kompositioner. Der skabes rum til nyttige planter, til nydelse og til ro. ”Smuk Køkkenhave” udkom på Koustrup & Co. i marts 2019. Den er på 192 sider og koster 248 kroner.

Fra have til kurv

"Pileflet" er skrevet af Jenny Crisp. Foto: Turbine

I bogen ”Pileflet” af den professionelle kurvemager Jenny Crisp starter man ved piledyrkning og ender ved flettede kurve, bænke og lampeskærme. Bogens første del handler om alt, hvad man skal vide om dyrkning og høst af pil. Og når man er lykkedes med dyrkningen, er der 20 vejledninger på projekter, man kan skabe af pilen. Forfatteren har i mere end 30 år flettet kurve og dyrket pil. Hun har specialiseret sig i at skabe genstande med anvendelighed og bæredygtighed i højsædet. Hun rejser også verden rundt og underviser i pileflet. Til sommer kommer hun blandt andet til Brandbjerg Højskole. ”Pileflet” udkom på forlaget Turbine i februar 2019. Den er på 144 sider og koster 249,95 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ny medieansvarlig i Mediehuset Viborg

112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Annonce