Annonce
Viborg

Ferie derhjemme? - 9 billige midtjyske seværdigheder at bruge sommeren på

Todbjerg Tårnet. Axel Schütt
Annonce

Viborg: Sommerferien står for døren, og hvis du i år har valgt at blive hjemme, så er denne guide til dig - men alle de rejselystne er naturligvis også velkomne til at lade sig inspirere.

9 steder inden for nogenlunde overkommelig køreafstand af det midtjyske - nogle af stederne kender du i forvejen, mens andre forhåbentlig er nye for dig. Stederne er udvalgt og anbefalet af journalisterne på Viborg Stifts Folkeblad, og vi har forsøgt at finde nogle af de lidt mindre kendte, så der også er noget for dig, der føler, du allerede har set alt, dit lokalområde har at tilbyde.

Stederne har desuden det til fælles, at de enten er gratis eller i hvert fald overkommelige rent prismæssigt.

God sommer derude!

1. Det lille tårn i det høje

Todbjerg Tårnet er et udsigtstårn beliggende på den 103 m høje Møllebakke udenfor landsbyen Todbjerg nord for Aarhus. Arkivfoto: Axel Schütt

Langt ud på landet lå et lille bjerg. Og på det lille bjerg, der lå et lille tårn. Aaaldrig, så jeg så dejligt et tårn.

Ja, undskyld at vi sådan bryder ud i skriftsang, men det er da ualmindeligt malerisk, tårnet, er det ikke? Det hedder Todbjerg Tårnet og er opkaldt efter den nærliggende landsby Todbjerg, som ligger nord for Aarhus.

Tårnet blev bygget i 1927 og ligger på den 103 meter høje Møllebakke. Oprindelig lå Todbjerg Mølle på bakken, men den blev ramt af lynet og brændte ned 15. juni 1918. I stedet rejste den lokale herremand en såkaldt varde af træ, men den var ikke stabil og styrtede sammen under en storm i 1926.

Herefter besluttede de lokale beboere at samle sammen til et mere permanent vartegn, og det blev så Todbjerg Tårnet, som er ikke så lidt fantasy-agtigt i sin udstråling. Der er ingen "stor" attraktion, men er man ude at køre, så er der gratis adgang til tårnet, og man kan nyde både udsigt og madpakke på borde/bænkesættene nedenfor.

Har man lyst til flere ture i højden samme dag, så kan man på hjemturen vende forbi højdepunktet Lysnet syd for Randers. Det er Danmarks niendehøjeste punkt og på klare dage kan man se helt til Kalø Slotsruin 20 kilometer derfra

Find vej: Kør efter Lille Todbjerg 9, 8530 Hjortshøj, hvis du vil besøge tårnet, og indstil adressen på Lindkjærvej 51, 8870 Langå, hvis du vil til Lysnet.

2. Flyndersø - det nye Dollerup Bakker

Vandrerute rundt om Flyndersø. Arkivfoto

Alle viborgensere kender og elsker Dollerup Bakker. Men har du lyst til et sceneskift, så start bilen og kør vestpå til Flyndersø. Søen er stor - større end Hald Sø - og strækker sig ind i både Holstebro og Skive kommuner.

Stedet får en stor anbefaling med på vejen fra folkebladets journalist, Eskild Lyngsø, der stammer fra de kanter. Han skriver:

Både søen og hele området omkring er fantastisk. Totalt istids-moræne-agtigt, så på den måde minder det faktisk meget om området ved Hald Sø og Dollerup Bakker. Især den lille og kuglerunde (og lidt uhyggelige) Mørkesø er et besøg værd. Desuden ligger det udmærkede frilandsmuseum Hjerl Hede lige ved siden af.

Find vej: Du kan evt. starte vandreturen med udgangspunkt ved Hjerl Hede - Hjerlhedevej 14, 7830 Vinderup.

3. Bryg og Brosten - guidet tur i Viborg

Bryg og Brosten. Arkivfoto: Preben Madsen

Hver onsdag og lørdag i sommerperioden er der guidede, historiske ture i Viborg med Viborg Guiderne. Turene koster en flad 50'er, men er det en varm dag, skulle du måske overveje at smide en "hund" ekstra og opgradere turen til den, der hedder Bryg & Brosten.

Her går ruten rundt i byens historiske gader, og fortællingerne er med fokus på steder og personer, der har lagt navn til øllene fra det lokale bryghus. Turen slutter i bryggerstuen Munken hos Viborg Bryghus, hvor der er ølsmagning på seks af bryghusets udskænkninger.

Bryg & Brosten turene starter på Domkirkepladsen hver fredag kl. 15.00 og hver lørdag kl. 10.00.

Find vej: På hjemmesiden visitviborg.dk/viborg/guidede-ture-i-viborg kan du se alle de forskellige guidede ture og booke billetter.

4. Majslabyrinterne i Bjerring

Sommeren 2018 var lang og tør og efterlod Esben Tøttrups majslabyrinter noget afsvedne - men højden fejlede ikke noget, og det er trods alt det vigtigste. Arkivfoto: Annelene Petersen

Det er efterhånden blevet en tradition, at gårdmanden Esben Tøttrup fra Bjerring Natur og Fritid hvert år indretter majslabyrinter på sin jord lige vest for Bjerringbro.

Labyrinterne åbner typisk i slutningen af juli. På dette tidspunkt har majsen vokset sig så høj, at man skal være professionel basketballspiller for at kunne snyde sig til et overblik, så der er sjov for både voksne og børn.

Majsen til årets labyrinter blev sået 6. maj i år, så det må siges at være en plante med fart i - den vokser cirka 2,5 meter på mindre end tre måneder.

Den præcise åbningsdato er endnu ikke offentliggjort, men hold selv øje på hjemmesiden bnogf.dk eller på facebooksiden "Bjerring Fritid og Natur".

Find vej: Vindumvej 28, 8850 Bjerringbro

5. Skovsnogen - kunst i den levende skov

Skovsnogen er en gådefuld gåtur gennem skoven, hvor det ene mystiske kunstværk afløser det andet. Der er gratis adgang året rundt. PR-foto

En mørk skov, fantasifulde kunstinstallationer og gratis adgang døgnet rundt.

Det er hovedingredienserne i Skovsnogen og det kan i den grad anbefales at besøge dette særegne udstillingssted, hvor den viborgensiske billedkunstner René Schmidt i øvrigt er en af de bærende kræfter bag.

Skovsnogen ligger små 80 kilometer fra Viborg i den sydligste del af Herning Kommune, og det er køreturen værd. Ruten gennem skoven er 3,5 kilometer lang, og det tager typisk et par timer at gå den. Undervejs kommer man forbi flere end 60 kunstinstallationer, der giver associationer til alt fra Kløvedal i Ringenes Herre til moderne højhusbyggerier og kæmpebiller. Det hele er ganske gratis.

Find vej: Skovsnogen starter ved P-pladsen på Døvlingvej, 6933 Kibæk. Tjek eventuelt kortet på stedets hjemmeside.

6. Museet hvor du både må røre og trykke

Hos Vingaards Officin i viborg kan man prøve kræfter med trykkekunsten. Arkivfoto: Preben Madsen

Det startede med Guttenberg i 1450, og det er ikke slut endnu. Faktisk bliver der i disse år udgivet flere bøger i Danmark end nogensinde før, og hvis man har lyst til at opleve den tekniske proces bag det at lave en bog, så er Vingaards Officin i Viborg stedet at tage hen.

Her kan man opleve bogtrykkerkunsten i det, der på én gang både er et museum og et arbejdende grafisk værksted.

Fagfolk står klar til at forklare og vise rundt, og man er velkommen til at pille, røre og trykke, så man kan få en fornemmelse af, hvordan man fremstillede tryksager i de gode gamle dage.

Det koster en flad halvtredser at komme ind, og museet er åbent tirsdage og onsdage fra 10–12 og 12.30–14.30. Eller efter aftale

Find vej: Lundvej 8, 8800 Viborg

7. Ta' te' Fur og se Bette Jens' Hyw

Bette Jenses Hyw på Fur. Billedet her er fra 2013, altså før tovtrækkeriet om gelænderet begyndte. Bedøm selv om det skæmmer eller ej. Arkivfoto

Den er ikke ret stor, men den har enormt meget at byde på, Limfjordsøen Fur.

Der er stejle klinter, som minder om dem på Møn. Der er det helt særlige moler (mo-ler), som indeholder nogle af de fineste fossiler i verden. Der er skove så dybe og mørke som på Bornholm, og der er et bryghus med øl og mad i verdensklasse.

Og hvis du allerede har set alt det, hvad så med Bette Jens’ Hyw? Det er øens højeste punkt (76 meter), som siden 2014 har været omdrejningspunktet i en konflikt mellem lokale oprørere og Staten.

"Gelænderbanden", som de lokale modstandsfolk kaldes, har af flere omgange rejst et gelænder på Bette Jens' Hyw, for at hjælpe gangbesværede med at komme op ad trapperne, så også de kan nyde udsigten. Men Miljø- og Fødevareklagenævnet har kendt gelænderet ulovligt, da det efter nævnets opfattelse skæmmer højen, som ud over at være udsigtspunkt også er en gravhøj.

Efter sigende har Gelænderbanden tænkt sig at fortsætte kampen.

Find vej: Færgen til Fur sejler fra Branden i det nordlige Salling. Overfarten tager tre minutter.

8. Snup et slag discgolf

Lige som i rigtig gold, er banerne i discgolf inddelt i "par". En par 3 bane skal således klares i tre kast. Typisk to lange kast på 30-40-50 meter efterfulgt af et putter-kast. Ofte er det, når man kommer tæt på kurven, at nerverne svigter, og man rammer ved siden af. Arkivfoto

Viborg har en discgolfbane, og det er ganske gratis at prøve kræfter med sporten, hvor man i stedet for golfkøller og bolde bruger frisbees - eller discs som de kaldes i discgolf.

Banen ligger langs Søndersø, og principperne er de samme som i golf. Man skal få discen i 'hul' på færrest mulige kast, og i stedet for et hul, skal man ramme en kurv.

Ejer man sin egen frisbee, er det bare at gå i gang. Ellers kan man leje professionelle discs hos Danhostel Viborg og DCU-Camping Viborg Sø. Og det var måske værd at overveje sidstnævnte, for så får man en rigtig disc, som er noget tungere og mere stabil end de plastikfrisbees, man køber i legetøjsbutikken.

Der er i øvrigt to slags discs - en driver (til at skyde langt) og en putter (til at skyde kort i kurven). Medmindre man er rigtig god, er der dog ikke den store forskel på de to, og er det en vindstille dag, kan man sagtens benytte en almindelig plastikfrisbee og have det sjovt med den.

Find vej: Banen ligger lige neden for GIV (idrætshøjskolen) på Vinkelvej på den østlige side af Søndersø. Parker enten her eller eventuelt ved Handelsskolen Viborg på Vinkelvej 20, 8800 Viborg.

9. Cykelløb på 68 kilo tung jernhest

Cykelmuseet i Aalestrup. Arkivfoto

Vi er vilde med at cykle i Danmark, så selvfølgelig har vi også et museum dedikeret til den tohjulede.

Det ligger i Aalestrup og er åbent alle ugens dage undtagen mandag. Museet er indrettet i en bygning, der tidligere har tjent som direktørbolig til cykelfabrikken Jyden, og det rummer alt fra den umulige Væltepeter over træcykler og røvskubbere til de mere moderne cykler.

Blandt andet ligger museet inde med et eksemplar af den franske velocipede, der var den første cykelmodel i verden med pedaler. Den er bygget i 1865 og blev brugt til det første cykelløb i Frankrigs historie for cykler med pedaler. Det var i 1869, og ruten gik fra Rouen til Paris - en distance på 123 kilometer, som vel at mærke foregik ad ikke-asfalterede hulveje. Til gengæld vejede cyklen kun 68 kilo.

Det koster 60 kroner at besøge museet.

Find vej: Borgergade 10, 9620 Aalestrup

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce