Annonce
Livsstil

Filminstruktør Rikke Louise Schjødt: - Gennem kulturoplevelser spejles min egen verden

Rikke Louise Schjødt (i midten) er aktuel med anden sæson af ”Limboland”, der kan streames på Xee. Foto: Signe Vilstrup
- Manglen på kulturoplevelser i 2020 har uden tvivl gjort mit liv fattigere.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kort fortalt er kultur det brændstof til min hjerne, der hjælper mig med at skabe mening og forstå. Manglen på kulturoplevelser i 2020 har uden tvivl gjort mit liv fattigere, så jeg er meget glad for, at det hele endelig begynder at åbne op og gå mod lysere tider. Gennem forskellige kulturoplevelser spejles min egen verden, og mit liv perspektiveres, hvilket beriger mig og øger min livskvalitet.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Jeg har for nylig læst Patti Smiths ”Just Kids”, som jeg indrømmer blankt at være en late bloomer i forhold til. Men hold op, hvor er den god. Det er virkelig en autentisk skildring af en særlig tid i New York. Jeg har selv boet i New York i tre år og kender derfor byen rigtig godt. Jeg kunne nærmest mærke skildringen helt kropsligt samtidig med, at billederne, der formede sig i mit hoved, føltes meget livagtige; som om jeg selv stod der på gaden foran Chelsea Hotel med en drøm om at slå igennem som kunstner.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Min ”go to”-kunstner er altid Trentemøller. Jeg har set ham et utal af gange live, både på Roskilde, i Vega og på små spillesteder i New York, og hver gang er det en følelsesladet fest! Jeg sætter det også tit på, når jeg skriver derhjemme alene, eller hvis der skal sættes gang i festen. Trente passer til alt.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Åh, der er mange! I mit arbejde som instruktør er jeg meget inspireret af værker af instruktører som John Cassavetes, Andrea Arnold, Quentin Tarantino og Ingmar Bergman. Scene- og karakterarbejdet i John Cassavetes’ ”Woman Under the Influence” er fuldstændig mindblowing. Der er så mange små skift i karaktererne, og samtidig er han så dygtig til at bruge rummet aktivt, så hans ellers til tider lange scener aldrig kommer til at føles for lange. Af nyere ting synes jeg, Phoebe Waller-Bridges ”Killing Eve” er helt genial! Dialogen er sindssygt godt skrevet, og selve formatet føles nogle gange som en fuckfinger til seeren. Det er dejligt befriende.


Der sker så meget fedt på den danske teaterscene lige nu, og det er en verden, der først inden for de seneste par år har åbnet sig op for mig.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- For et par år siden var jeg i Paris og besøge Picasso-museet, og jeg synes, det var så fedt at opleve alle hans streger og former ”live”. Selvom han laver abstrakte figurer, føles de fulde af personlighed. Jeg synes især, Picassos helt simple stregtegninger er spændende, for selvom de er helt primitivt tegnet, er der noget ret komplekst over dem. Jeg har også en af disse stregtegninger tatoveret på min arm.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Lamper. Lamper får simpelthen ikke nok street credit. Man kan så meget med lys alt efter farven, mængden, hårdheden, vinklen og så videre. Lamper er helt geniale!

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Teater. Der sker så meget fedt på den danske teaterscene lige nu, og det er en verden, der først inden for de seneste par år har åbnet sig op for mig. Men så snart verden igen tillader det, kan du helt sikkert finde mig i publikumsstolene på de forskellige teatre rundtomkring i København.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Efter et 2020, hvor kulturen stort set har været ikke-eksisterende, bliver man klar over, hvor meget kultur egentlig betyder. Jeg tror derfor, min værste ”oplevelse” var at se, hvordan kulturen blev nedprioriteret af vores politikere midt i en krisetid. /DB

Rikke Louise Schjødt

Født i 1991 og uddannet manuskriptforfatter og instruktør fra N.Y.U. Tisch Graduate Film i New York i 2018.

Hun har lavet en række kortfilm og skabte i 2020 ungdomsserien ”Limboland”, der vandt prisen som ”Bedste TV-serie - Short Form” til TV-Prisen og blev solgt til både TV2 Norge og TV4 Sverige.

Hun er aktuel med anden sæson af ”Limboland”, der kan streames på Xee.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce