Annonce
Viborg

Fischers Plads genopbygges: Pengene tages fra omfartsvej

Det er tæt på et år siden, at en stor del af Fischers Plads blev revet ned, efter at parkeringsdækket grundet sin elendige stand havde været afspærret i en periode. Arkivfoto: Morten Pedersen
De konservative fik en lang næse, da kommunens økonomi- og erhvervsudvalg onsdag drøftede midtbyens parkeringsudfordringer. Først besluttede et flertal at blæse på "hullet" ved Sct. Jørgens Gade til fordel for Fischers Plads - derefter tog man pengene fra den østlige omfartsvej.
Annonce

Viborg: Skønne spildte kræfter?

Parkeringsanlægget Fischers Plads skal genopbygges - og dele af finansieringen finder Viborg Kommunes politikere ved at fjerne en del af de millioner, som ellers var sat af til den østlige omfartsvej.

Det besluttede et flertal i kommunens magtfulde økonomi- og erhvervsudvalg (ØK) i går, og dermed blev de konservatives budgetønsker hurtigt krøllet sammen og smidt i papirkurven.

Partiets gruppeformand Torsten Nielsen havde så sent som onsdag fortalt, at han og hans fæller fandt det langt bedre at bygge et stort parkeringshus i "hullet" ved Sct. Jørgens Vej, ligesom partiet prioriterede det højt at sætte skub i arbejdet med den østlige omfartsvej.

Nu får Det Konservative Folkeparti altså ikke nogen af de ønsker opfyldt.

De to konservative medlemmer af udvalget, Torsten Nielsen og Peter Juhl, kunne derfor heller ikke stemme for beslutningen på mødet onsdag eftermiddag.

Sct. Mathias Centret og de øvrige butikker i midtbyen får genopbygget den centrale parkeringsplads.
Annonce

Skal i gang

Den endelige afgørelse skal formelt træffes i byrådet om en uges tid, men her er der samme flertal, som der er i ØK. Dermed ligner det en formalitet, at Viborgs handelsliv engang efter jul kan se frem til, at genopbygningen af den delvist nedrevede Fischers Plads går i gang.

Den ekstra udgift, som løsningen kræver, er 11 millioner kroner. De penge tages fra den konto, som var sat af til undersøgelse samt anlæg af den østlige omfartsvej.

En vej, de konservative altså ellers mener, Viborg Kommune bør prioritere højt.

- Vi gør sådan her, fordi vi skal til at i gang. Fandt vi ikke pengene nogle steder, så gik den bare ind i budgetforhandlingerne, og så ville der gå yderligere et par måneder, før vi kunne komme videre - men det, det handler om nu, det er, at vi skal i gang, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).

Annonce

Et stort løft

Den løsning var der altså ikke enighed om, men for Wilbek er sagen klar.

- Blandt andet fordi det rådgivende ingeniørfirma har sagt, at det er for småt at bygge et anlæg i hullet, som kan blive rigtig godt. Derudover er det også et økonomisk spørgsmål, og der er altså en begrænsning på, hvor mange penge vi kan bruge på parkeringspladser i Viborg by. Vi vil gerne bringe de pladser tilbage, som der var, og vi vil også gerne lave endnu flere, og det gør vi også med denne løsning. Der skal også bare tages hensyn til, at der også skal prioriteres andet i budgettet, siger Ulrik Wilbek.

Han minder om, at der ikke er andre til at finansiere byggeriet. Ejendomsselskabet Dades, som ejer centret, har trods forhandlinger ikke skudt penge i hverken beton, asfalt eller hvid maling til at optegne parkeringsbåse.

- Men jeg synes, at den løsning, vi nu kommer med, er et stort løft til handlen i Viborg, og vi stopper jo ikke her. Vi har også på budgettet noget om renovering af Preislers Plads, parkering ved domkirken i forbindelse med museet og renovering af pladserne ved stadion, så det er altså parkering for rigtig mange penge. Et eller andet sted må vi også sige, at nok er nok - og nu skal vi så i gang.

Annonce

Kan godt

Når pengene tages fra den østlige omfartsvej, så skyldes det ifølge Wilbek ikke, at den er ligegyldig. Den prioriteres bare ikke lige så højt, som de konservative ønsker.

- Vi tror alligevel ikke på, at vi kommer i gang med den så hurtigt, som der er lagt op til. Vi bøvler både med noget motorvej og - måske endnu mere realistisk - en bedre vej til Aarhus. Flertallet synes ikke, det giver mening at anlægge en østlig omfartsvej, før vi ved, hvad der sker med dem, siger Ulrik Wilbek og tilføjer:

- Og så viser det arbejde, forvaltningen har lavet, også, at så stort et behov er der måske heller ikke for den omfartsvej.

Pointen er altså, at der ikke skal sættes flere vejprojekter i gang, før nogle af de store ønsker er blevet mere konkrete.

- Det er ikke sådan, at flertallet synes, at der aldrig skal laves en omfartsvej. Der skal bare være sammenhæng i det, siger Wilbek, som har en god fornemmelse af, at der kommer et bredt trafikforlig, som godt kunne tilgodese rute 26 mellem Aarhus og Viborg.

- Jeg kunne godt forestille mig, at der kommer til at ske noget der, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce