Annonce
Indland

Fjernvarme: Minister udnyttede selv hul i loven

- Man skal ikke kunne trække penge fra fjernvarmeforbrugerne og bruge dem på noget andet end investeringer i fjernvarme, siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, der afviser at handle dobbeltmoralsk i en sag om større regninger til fjernvarme-forbrugere. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Før han fik ministerbil, var Lars Christian Lilleholt (V) næstformand i bestyrelsen hos Fjernvarme Fyn. Han stemte for, da det blev besluttet, at selskabet via en nyfortolkning af en gammel lov skulle søge om tilladelse til at suge nogle flere penge

Kalenderen skrev 2015, og det var en kold januardag, da byrådet i Odense Kommune enigt besluttede at give Fjernvarme Fyn lov til at anmode Energitilsynet om at udskrive større regninger til forbrugerne. Med ved mødebordet sad daværende gruppeformand for Venstres byrådsgruppe Lars Christian Lilleholt, som - ud over at være byrådsmedlem - sad som næstformand i bestyrelsen for Fjernvarme Fyn.

Selskabet ville som 56 andre fjernvarmeselskaber gerne gøre brug af en god fidus, som EGJ Varme i Herning havde regnet ud. Ved at nyfortolke den såkaldte indskudskapital, som er det beløb, stifterne af selskabet oprindeligt havde skudt ind i foretagendet, fandt EGJ Varme en lovlig måde at skrue varmepriserne op på.

Fjernvarme Fyn stod ikke og manglede penge akut, da bestyrelsen indsendte ansøgningen om at anvende samme fidus.

- Men vi ville kunne få brug for at lave investeringer i fjernvarmenettet i fremtiden, lyder forklaringen fra bestyrelsesformand Dorte Hjertstedt Boye.

- Vi ville bare åbne for muligheden for at få forrentet indskudskapitalen. Det er ikke besluttet i hvilket omfang, vi skal gøre brug af muligheden, tilføjer direktør for Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig.

Både i bestyrelsen og i Odense Byråd var beslutningen om, at Fjernvarme Fyn skulle prøve lykken hos Energitilsynet, enstemmig.

- Lars Christian Lilleholt modsatte sig ikke at indsende ansøgningen, husker Dorte Hjertstedt Boye om forløbet.

Annonce

Fjernvarmesagen

I 1981 blev der vedtaget en varmeforsyningslov, som skulle sikre en billig fjernvarmeløsning til forbrugerne.Fjernvarmeselskaberne operer efter et såkaldt hvile i sig selv-princip, som i praksis betyder, at de frem for at betale overskud til deres ejere skal give rabat til kunderne.

Det gælder dog ikke den såkaldte forrentning af indskudskapitalen. Da indskudskapitalen ofte var lille, var renteafkastet det også, og det blev derfor først interessant for fjernvarmeselskaberne at kræve deres ret til renter af indskudskapitalen, da EGJ Varme i Herning fandt på en måde at nyfortolke begrebet indskudskapital, så det blev markant højere.

Dobbeltmoral?

Det kan lyde en kende dobbeltmoralsk, at energi-, forsynings- og klimaministeren i sin tid selv var med til på Fjernvarme Fyns vegne at forsøge at stikke snablen ned i forbrugernes lommer, når han den seneste uge har kritiseret selvsamme mulighed.

Men det er det ikke, lyder det fra Lars Christian Lilleholt.

- Da vi tog beslutningen i byrådet og i bestyrelsen, var det under den helt klare forudsætning, at de ekstra penge, som ville blive opkrævet, skulle blive i Fjernvarme Fyn og ikke hives ud i kommunen og bruges til andet, forklarer energiminister Lars Christian Lilleholt.

- For det er dét, jeg vil have lukket for. Man skal ikke kunne trække penge fra fjernvarmeforbrugerne og bruge dem på noget andet end investeringer i fjernvarme.

Millionregning

Det er et indviklet regnestykke med mange variabler, når Energistyrelsen skal regne ud, præcist hvor mange penge, Fjernvarme Fyn kan få lov at hive op af forbrugernes lommer.

Men avisen Danmarks beregninger estimerer, at det for 2015, som var det år, den nuværende energiminister var med til at søge for, drejer sig om cirka 30 millioner kroner.

Penge som uden nærmere forklaring kan blive opkrævet via varmeregningen, hvis Energistyrelsen godkender fjernvarmeselskabets ansøgning. Og det gør de med al sandsynlighed, for en lignende ansøgning fra førnævnte EGJ i Herning er netop blevet godkendt.

En guldgrube

Fidusen fra Herning ligger i den måde, fjernvarmeselskaberne får lov at udregne deres såkaldte indskudskapital på.

Hvis indskudskapitalen er høj, er renterne af den også høj. Så efter at herningenserne fik gennemtrumfet over for Energistyrelsen, at deres indskudskapital ikke skulle være det beløb, som oprindeligt var blevet skudt ind i firmaet, men derimod det beløb, det i dag ville koste at genafskaffe firmaet, har der åbnet sig en sand guldgrube for fjernvarmeselskaberne.

Der er penge i at søge Energistyrelsen om lov til at udnytte fidusen, der på fagsprog kaldes forrentning af indskudskapital.

Og selvom energiministeren i den forgangne uge har talt om, at "lukke hullet" i lovgivningen, vil han over for avisen Danmark ikke garantere, at muligheden for, at fjernvarmeselskaber også i fremtiden kan søge om lov til at hente flere penge hos forbrugerne, bliver lukket.

Og hvordan indskudskapitalen skal udregnes, vil ministeren heller ikke svare på.

Skal indskudskapitalen fremadrettet regnes som det beløb, der blev bogført, eller som nu, hvor der regnes efter den meget højere genanskaffelsesværdi?

- Uanset hvilken model, der vælges, skal vi sikre, at de penge som forbrugerne indbetaler, anvendes til at lave varmeforsyning, lyder svaret fra Lars Christian Lilleholt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce