Annonce
Erhverv

Fjernvarmeselskab får grønt lys til at bejle til gas-kunder i Bjerringbro

Formand hos Gudenådalens Energiselskab, Preben Sørensen kan glæde sig over at teknik og miljø hos Viborg Kommune har givet grønt lys for at det lokale varmeværk snart kan udrulle fjernvarme i Stenshede-kvarteret. Arkivfoto: Christine Krüger Hansen
Teknik og miljø i Viborg Kommune har givet Gudenådalens Energiselskab lov til at fortsætte projekt med udrulning af fjernvarme i Stenshede-kvarter

Bjerringbro: Gudenådalens Energiselskab (GUES) har i flere år ønsket at kunne tilbyde forbrugerne i Stenshede-kvarteret i Bjerringbro og Hagenstrupparken i Ulstrup fjernvarme. Lige nu har de 216 hustande individuel naturgasforsyning fra Evida, men efter at et projektforslag fra GUES har været sendt i høring ved netop Evida og ved Favrskov Kommune, der ingen bemærkninger har til projektet, var sagen i torsdags på dagsordenen i teknik og miljø-udvalget i Viborg Kommune.

Her godkende udvalget projektforslaget for fjernvarmeforsyning af boligområdet i Stenshede i Bjerringbro, dog med det forbehold at energiselskabet efterfølgende også skal opnå tilsagn om tilskud fra Energistyrelsen i henhold til bekendtgørelse om tilskud til projekter vedrørende udrulning af fjernvarmedistributionsnet af 18. december 2020.


Vi forventer og håber at vi på grund af den gode rabat kan opnå den nødvendige starttilslutning, for projektforslaget forudsætter, at 40 procent af husstandene vil være tilsluttet fjernvarme i 2022 og 90 procent i 2030

Preben Sørensen, formand hos Gudenådalens Energiselskab


Drømmen om at udvide sit område og få flere Bjerringbro-kunder er ikke ny for det lokale fjernvarmeværk, men på grund af de lave gaspriser, har varmeværket ikke tidligere kunne få samfundsøkonomien i projektet til at hænge sammen og har haft en for høj varmepris i forhold til at opnå den nødvendige tilslutning i området.

Annonce

216 boliger

Men i de seneste par år har Gudenådalens Energiselskab investeret i nye produktionsanlæg, hvormed fjernvarmeprisen er faldet. Derudover giver den nye projektbekendtgørelsen af 2. december 2020, nogle fordele i forhold til at konvertere områder med fossile brændsler.

Senest har varmeværket indviet sin nye spildevandscentral og ATES Lager, der er med til at øge varmeværkets kapacitet af forsilfrie brændsler med 25 procent.

Den nye spildevandscentral, der blev sat i drift i begyndelsen af året, er medvirkende til at  GUES kan leverer fjernvarme til Stenshede og Hagenstrupparken til en økonomisk rentabel pris. Arkivfoto: Christine Krüger Hansen

Spildevandscentralen, der er bygget tæt på Gudenåen og ved siden af Bjerringbro Renseanlæg, indeholder 5,8 MW varmepumper, der skal hæve temperaturen på den lagrede varme, før det fordeles ud til forbrugerne.

ATES står for Aquifer Thermal Energy System og er et termisk varmelager, der udnytter jord- og grundvandsmagasiner til formålet. Varmen der skal lagres, kommer fra spildevandsudløbet på rensningsanlægget, der indeholder store mængder lavtemperaturenergi.

Det er som tidligere nævnt 216 boliger, der nu får muligheden for at koble sig på fjernvarmen og for at få så mange med i projektet som muligt går Gudenådalens Energiselskab ud med et tilbud om rabat ved hurtig tilslutning.

- Vi forventer og håber at vi på grund af den gode rabat kan opnå den nødvendige starttilslutning, for projektforslaget forudsætter, at 40 procent af husstandene vil være tilsluttet fjernvarme i 2022 og 90 procent i 2030, siger formand for fjernvarmeselskabet Preben Sørensen.

Projektet indebærer en samlet anlægsinvestering på ca. 13,2 millioner kroner og forventes etableret i 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce