Annonce
Debat

"Flagermusenes Land" - på samme tid turisme- og lokalsamfundsudvikling

Annonce

Læserbrev: I øjeblikket arbejdes der ud fra en erhvervsøkonomisk betragtning med at omorganisere den danske turismefremme. Samtidig popper der initiativer frem fra lokalsamfund i landdistrikterne, hvor lokale aktører forsøger at skabe udvikling i deres områder med et fokus på turisme.

Måske er det netop nu vigtigt at få øjnene op for disse lokale tiltag, som ofte ikke udelukkende skabes med et økonomisk mål for øje, men derimod også handler om bosætning og lokal identitet.

"Flagermusenes Land" - en videreudvikling af et udviklingsprojekt kaldet Visit Stoholm - er et eksempel på et lokalt initiativ med fokus på turisme- og lokalsamfundsudvikling. Gennem begyndende fælles historiefortælling om Stoholm-egnen har målet været både at fremme turisters interesse for at besøge området og de fastboendes stolthed ved at bo i det.

Netværkets første synlige resultater er en fælles folder, hjemmesiden www.flagermusenesland.dk, et lokalt guidekorps og fundraising til yderligere turismeaktivitet i lokalområdet, som kan gavne såvel lokale beboere som turisterne.

Deltagerne i turismenetværket "Flagermusenes Land" er en forskelligartet gruppe af lokale aktører (overnatningssteder, eventfirmaer, naturbaserede besøgssteder osv.) i og omkring Stoholm. Mange af disse er små virksomheder eller foreninger med ingen eller kun få ansatte. Nogle af dem har dog et stort antal besøgende til deres attraktioner og aktiviteter, blandt andet de to kalkminer, Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber, hvis bestand af sjældne flagermus har lagt navn til netværket.

I alt besøger tæt på 100.000 turister området årligt.

Selvom de deltagende turismeaktører har deres virksomheder tæt på hinanden, kendte nogle af dem ikke hinanden, de kommunikerede ikke sammen og havde ikke nødvendigvis besøgt hinanden inden opstarten af netværket. Det betød, at de i deres daglige forretning kun henviste til hinanden i begrænset omfang. På den måde så aktørerne det første indledende møde om netværksdannelse som en øjenåbner, hvor de først og fremmest startede processen med at lære hinandens forretninger og kompetencer at kende.

På grund af den store mangfoldighed af de involverede turismeaktører betyder skabelsen af et lokalt netværk, at aktørerne har bedre muligheder, når de indgår samarbejde med eksterne partnere. Merværdien af oprettelsen af 'Flagermusenes Land' er herudover visualisering af flere lokale nuancer og muligheder historisk, kulturelt og i forhold til natur, fritid og bosætning samt udviklingen af en følelse af stolthed og fællesskabsånd i området.

Udfordringen er på den anden side, hvordan man får et sådant lokalt udviklet netværk forankret og videreført, og hvordan man mest profitabelt forbinder netværket med andre turismenetværk i en ikke så lokal skala, så netværket ikke handler i et tomrum.

Mange familier med børn, sportsgrupper, virksomhedsnet osv. bruger en del af deres ferie i Danmark, og danskerne har generelt mange mindre ferier i deres hjemland, som kan udnyttes af turismenetværk. Turistaktørerne i "Flagermusenes Land" kan tilbyde en langsommere ferieform i afslappende, ikke-overfyldte omgivelser tæt på naturen og de lokale aktører og historier. De har dermed potentialet til at kunne vise sig som et andet tilbud end det, der tilbydes af temaparker eller den mere massive danske kystturisme.

Det er altså ikke kun vigtigt at skitsere de store linjer i dansk turismefremme. Det er ligeledes en opgave at facilitere dannelsen af lokale netværk, så oplevelsestilbuddene (vandreture, fiskemuligheder, besøgslandbrug, naturoplevelser, bademuligheder, spisesteder, overnatningsmuligheder, guidekorps mm.) bliver så finkornede og autentiske som muligt for både lokale og turister.

Mange lokale beboere kender ikke de mange muligheder i deres eget lokalområde og er således potentielle "hjemmeturister". En synliggørelse af mulighederne i Flagermusenes Land er således gavnlig for såvel turister som for lokale beboere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Fra storebror til lillebror: Benny Engelbrechts biografi er en "kærlig, broderlig hilsen"

Sport For abonnenter

Viborg FF's vej til sydafrikansk landsholdsspiller og mange nye fans

Sport

Officielt: Viborg FF må suspendere billetter og lukker kun 500 tilskuere ind til Skive-kamp

Annonce