Annonce
Viborg

Flere ældre end børn og unge i Danmark: Viborg er en af undtagelserne

Børn og unge er næste år i undertal i forhold til de ældre i Danmark for første gang i mange år - og måske for første gang i danmarkshistorien. Arkivfoto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Næste år vil der for første gang være flere ældre end børn og unge i Danmark. Viborg er en af undtagelserne. Her er børn og unge fortsat i overtal, men det ændrer sig snart.
Annonce

Viborg: Der har altid været flere børn og unge end ældre i Danmark, men det stopper fra næste år. Så vil de ældre - defineret som folk på 65 eller ældre - være i flertal, mens børn og unge - det vil sige de nul til 17-årige - for første gang kommer i mindretal.

Viborg er dog en af undtagelserne. I Viborg Kommune er gruppen af børn og unge her i 2020 fortsat i overtal, men det ændrer sig hurtigt.

Det  er nyhedsbrevet Momentum, der har kigget på udviklingen i fordelingen af børn/unge og ældre. Af Momentums tal fremgår det, at Viborg Kommune i år har 20.990 indbyggere i alderen fra nul til 17 år og 19.772 indbyggere på 65 eller mere.

Der er stor forskel fra kommune til kommune. I Region Midtjylland har Skanderborg, Favrskov og Aarhus i nævnte rækkefølge flest børn og unge i forhold til ældre. Viborg ligger nogenlunde i midten sammen med Holstebro, mens feltet af kommuner med flest ældre føres an af Samsø efterfulgt af Lemvig, Norddjurs og Struer.


Selvom man ikke bruger ordet ældrebyrde så meget mere, så er det jo den dagsorden, der ligger bag, når man løbende hæver pensionsalderen, for ellers har vi ikke råd til det større og større antal ældre.

Johannes Andersen, ekstern lektor.


Der er tale om store forskelle. For eksempel har Lemvig 46 procent flere ældre end børn og unge, mens Skanderborg har 38 procent flere børn og unge end ældre. I Viborg er der seks procent flere børn og unge end ældre.

Annonce

Viborg er nummer 33

Hvis man laver en liste over de kommuner i hele landet, der har størst overvægt af børn og unge får Viborg en placering som nummer 33. I toppen er Københavns Kommune efterfulgt af Skanderborg, Ishøj og Gladsaxe. I bunden finder man kommuner som Odsherred, Samsø, Langeland, Ærø og Læsø fremgår det af Momentums opgørelse.

Nyhedsbrevet forudser, at den stigende andel af ældre vil sætte velfærden under pres, og at de ældre er i fuld gang med at få stadig større politisk indflydelse. Johannes Andersen, der er ekstern lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, siger til Momentum, at der er stemmer at hente i den voksende ældregruppe ikke mindst i kombination med, at ungdomsgruppen ikke er så interesseret i politik som de ældre.

- Selvom man ikke bruger ordet ældrebyrde så meget mere, så er det jo den dagsorden, der ligger bag, når man løbende hæver pensionsalderen, for ellers har vi ikke råd til det større og større antal ældre. Med oplægget til differentieret pensionsalder åbner man muligheden for også på andre serviceydelser at prioritere relativt hårdt. Det, tror jeg, vil brede sig til ældres serviceydelser og skabe et opråb fra de ældre. Den debat er allerede i gang , og i den sidste ende bliver der også en prioriteringsdiskussion, siger han til Momentum.

Viborg Kommunes befolkningsprognose forudser, at antallet af ældre allerede vil overhale antallet af unge i 2022, og at forskellen derefter vil øges betydeligt i de ældres favør i de følgende år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce