Annonce
Danmark

Flere betjente og hårdere straffe vejen frem

Søren Pape Poulsen

Tryghed: Jeg har nu været landets justitsminister i over to år. Målet har fra start af været klart: Det skal være tryggere at være helt almindelig dansker, og utrygt at være kriminel. Da jeg blev justitsminister i efteråret 2016, var det derfor også fuldstændigt afgørende for mig, at vi fik taget et opgør med tidligere tiders misforståede hensyn, hvor hensynet til gerningsmanden havde forrang for hensynet til offeret. Det har vi gjort op med, så vi nu hver eneste gang tager udgangspunkt i et hjælpe ofrene først. Gennem de senere år har vi fået gennemført en lang række politiske initiativer og lovforslag på retsområdet - særligt med offeret i centrum.

Med vores retfærdighedspakke har vi sørget for, at ofre for seksuelt misbrug nu kan få en markant højere kompensation. Og de, der har været udsat for overgreb som børn, har fået langt bedre muligheder for at retsforfølge offentlige myndigheder, som har svigtet deres ansvar. Det er tiltag, der understreger, at vi nu endelig sætter ofrene først - hver gang! Samtidig har vi gennemført en lang række strafskærpelser - blandt andet for indbrud, grov vold og digitale sexkrænkelser. Der skal ikke være noget tvivl om, at vi som samfund står på ofrene side.

Men trygheden starter og slutter med et stærkt og robust politikorps. For kort tid siden holdt jeg tale ved den første dimission af politielever i Fredericia nogensinde. Efterfølgende havde jeg æren af at tage det første spadestik til Rigspolitiets nye politiskole i Vejle. Besøgene markerer ikke blot en ny begyndelse for dansk politi. De markerer også det faktum, at der nu er det højeste antal politibetjente i Danmark siden år 2010. Ved udgangen af 2019 vil vi have over 11.000 politibetjente i Danmark. Vi har de seneste tre år optaget ca. 2.000 politielever. Og med bistand fra forsvaret og hjemmeværnet til bl.a. grænsekontrol og bevogtning har vi sendt ca. 250 betjente tilbage i egne kredse. Jeg er stolt over, at vi i dag har et stærk rustet politikorps, som er kommet tættere på borgerne. Det kommer særligt til udtryk ved de 150 betjente til det lokale og nære politiarbejde og samlet 400 lokalbetjente som følge af udspillet 'Nærhed og tryghed'.

Selvom politiet har været spændt hårdt for de senere år med grænsekontrol og terrorbevogtning, så har de også sat hårdt ind over for banderne for at sikre ro og tryghed i gaderne. Deres stålsatte indsats kombineret med nye redskaber i værktøjskassen har sat banderne under et markant pres. Det har medført, at der er omkring 440 bandekriminelle bag tremmer, hvilket konkret betyder, at en ud af tre registrerede bandekriminelle er bag lås og slå.

20 års fængsel for drab. 20 års fængsel for skyderi i det offentlige rum. Flere års fængsel og udvisning af Danmark for afpresning. Otte års fængsel for skyderi -og opholdsforbud i hele Aarhus Vest og Brabrand i 10 år. Det er blot nogle af de seneste domme mod bandemedlemmer, som blandt andet skyldes, at vi med bandepakke 3 indførte en række skærpelser af straffen for banderelateret kriminalitet. Konkret har det haft den betydning, at der er sket en stigning på næsten 50 % i den gennemsnitlige fængselsstraf pr. dømt bandemedlem fra 2015-2018.

Retspolitikken de seneste år med blå blok i spidsen har betydet det højeste antal betjente siden 2010, bedre forhold for ofre, 440 bandekriminelle bag tremmer og øget tryghed for danskerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce