Annonce
Viborg

Flere penge skydes ind i den viborgensiske økonomi: - En fin og forventelig aftale

Der lander en ekstra check på Viborg Rådhus. Kommunen får flere penge til sine ældre og syge borgere. Arkivfoto: Morten Pedersen
Ny økonomiaftale kompenserer kommunerne for blandt andet flere ældre - og for corona-relaterede udgifter
Annonce

Viborg: Der er endnu en check på vej til Viborg Kommune fra staten.

Hvor Viborg senest blev flot tilgodeset i forbindelse med den kommunale udligningsordning, er det denne gang en aftale om såkaldte demografimidler, der ifølge borgmester Ulrik Wilbek (V) kaster omkring 25 millioner kroner af sig.

- Det er en fin og forventelig aftale. Det er 25 millioner kroner til Viborg Kommunes drift, men langt de fleste af dem hænger sammen med den demografiske udvikling. Altså er det bare en regulering af økonomien i forhold til mængden af de flere ældre og de flere syge, som vi skal betale til, siger Ulrik Wilbek.

Han fortæller, at aftalen - der er indgået imellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen - var relativt ukompliceret at blive enig om. Som medlem af KL's bestyrelse brugte Wilbek blot to dage i hovedstaden, før forhandlingerne var afsluttet.

I aftalen indgår også 2,6 milliarder kroner til at dække de kommunale indkøb af værnemidler, ekstra personale samt rengøring i forbindelse med corona-krisen.

Ulrik Wilbek fortæller, at der derudover kommer omkring ni milliarder kroner til kommunerne for at kompensere for de store udgifter, som de mange nye arbejdsløse giver.

Økonomiaftalen betyder også, at anlægsloftet for kommunerne hæves i 2021. Det betyder, at der må bruges flere penge på at købe, bygge og renovere end hidtil.

- Det kunne betyde, at hvis vi gerne vil købe noget jord - for eksempel i Taphede - så er det nok nu, vi skal gøre det, mener Ulrik Wilbek.

Forude venter fortsat forhandlingerne om det såkaldte serviceloft. Det er den grænse, der definerer, hvor mange penge kommunerne samlet kan bruge på velfærd i form af skoler, pædagoger, plejehjem, på socialområdet og den slags.

- Det skal vi til at regne på i de kommende uger, fortæller Ulrik Wilbek.

Her er der lagt op til et større slagsmål, idet der i forbindelse med udligningsreformen blev skudt 6,5 milliarder kroner ind i den samlede kommunale økonomi. Det står altså stadig uklart, hvor mange af disse der kan bruges.

Venstre og Konservative i Viborg Byråd er grundlæggende enige om, at Viborg Kommune bør bruge anledningen til at sænke skatterne, mens Socialdemokratiet hellere vil bruge de millioner, der eventuelt ikke må kanaliseres ud i driften, som opsparing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

17-årig startdebutant var smadret til sidst: Fansene gav mig et boost

Annonce