Annonce
Viborg

Flere stroke-patienter som Jens Ole får hjælp og behandling i tide

Flere stroke-patienter får i dag den mest effektive behandling på landets hospitaler, og samtidig er danskerne blevet bedre til at ringe 1-1-2. Foto: Morten Stricker
Flere danskere ringer i dag 1-1-2, når de oplever symptomer på en blodprop hos enten sig selv eller andre. Samtidig har en målrettet national indsats betydet, at flere stroke-patienter modtager den mest effektive behandling på hospitalerne.
Annonce

Viborg: Omkring 12.000 danskere bliver hvert år ramt af en blødning eller en blodprop i hjernen. Et såkaldt stroke.

Når et stroke rammer, er det altafgørende, at man kommer i behandling hurtigst muligt. Hvis der bliver reageret hurtigt, kan man slippe helt uden varige men. Sker det for sent, kan man i værste fald dø af det.

Siden 2018 er danskerne blevet mere opmærksomme på tegnene på et sådant stroke, og det betyder, at der gennemsnitligt er ringet 1-1-2 for symptomer på stroke én gang mere hver uge, viser nye tal.

Det er blandt andet kampagnen "Stræk. Snak. Smil." fra Dansk Råd for Genoplivning og Trygfonden, der har skabt øget opmærksomhed på området.

Annonce

Stræk. Snak. Smil

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt en person har stroke, kan man bruge remsen "Stræk. Snak. Smil" til at tjekke for de tre mest almindelige symptomer på stroke.

- Vi ved fra erfaringer på hjertestop-området, at danskerne gerne vil træde til og hjælpe hinanden, hvis blot de får viden om, hvad de skal gøre. I dag er der desværre mange patienter, som først kommer på hospitalet flere timer eller dage efter de første symptomer på stroke, fordi ingen omkring dem har mistanke til, at de fejler noget alvorligt. Vi ser derfor et meget stort potentiale i at få flere danskere til at kende symptomerne på stroke, siger Trine Heidemann, der er underdirektør i TrygFonden.

Symptomer på stroke

Symptomerne, man skal holde øje med, kan eventuelt huskes med remsen: Stræk. Snak. Smil.

Stræk: Hænger den ene arm?

Snak: Hænger ordene ikke sammen?

Smil: Hænger den ene mundvig?

Andre symptomer er pludselige synsforstyrrelser, pludselig forvirring eller kraftig hovedpine uden anden årsag. Når symptomerne viser sig, er det vigtigt omgående at ringe 1-1-2, så patienten kan komme på hospitalet hurtigst muligt.

Det er vigtigt at reagere, hvis man oplever, at en person har symptomer på stroke, for når man får et stroke, vil mange slå symptomerne hen, fordi man har svært ved at vurdere sin egen tilstand.

Derudover er det vigtigt, at man får den mest effektive behandling hurtigst muligt. Indenfor 4,5 timer efter de første symptomer. Landets hospitaler har de seneste år arbejdet målrettet på at give alle stroke-patienter den bedste behandling, og det giver nu resultater.

Andelen af patienter, der modtager den bedste behandling for stroke, er på få år steget fra 18 til 24 procent.


Vi ved fra erfaringer på hjertestop-området, at danskerne gerne vil træde til og hjælpe hinanden, hvis blot de får viden om, hvad de skal gøre.

Trine Heidemann, underdirektør i TrygFonden
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce