Annonce
Viborg

Flere svinekonkurser truer forude

Det har for mange været en dårlig forretning at producere svin i 2018, og flere svinebønder er truet af konkurs. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix

Landbruget er lokalt hårdt ramt af konkurser - og det ser ud til at fortsætte.

Viborg: Viborg er en af de kommuner i landet, der sidste år blev ramt af flest konkurser i landbruget. Det kunne man læse i folkebladet i onsdags.

Desværre betyder det næppe, at der nu kun er økonomisk sunde landbrug tilbage i det midtjyske. Slet ikke.

Faktisk er bestyrelsesmedlem Torben Kuhr fra Landboforeningen Midtjylland overbevist om, at der er "en del" flere konkurser på vej - hos især svineproducenterne.

Det mener han dels på baggrund af en større undersøgelse af 400 2018-landbrugsregnskaber og dels på baggrund af, hvad han hører i øjeblikket i landbrugskredse.

- Det er nu, mange af svineproducenterne er ved at løbe tør for egenproduceret foder, så nu skal de til at købe udefra. Det har mange af dem bare ikke penge til, for de har haft underskud i 2018, og bankerne vil ikke øge kreditten, siger Torben Kuhr, der selv er svineproducent i mindre målestok.

- Jeg producerer 8000 slagtesvin om året og dyrker 160 hektar. Mine siloer er tomme om 10 dage, så jeg sidder lige nu på kontoret og ser på foderpriser. De er meget høje, og det vil være med til at knække en del svineproducenter. Det er jeg desværre helt sikker på, siger Torben Kuhr.

Stor gæld

Ifølge Torben Kuhr er det en kombination af meget stor gæld, den ekstremt tørre sommer og faldende priser på svinekød, der udfordrer mange af svineproducenterne.

- Den varme sommer betød, at egenproduktionen af foder blev alt for lav. Den blev også lav for planteavlerne, og det betyder jo, at priserne på foder er blevet meget høje. Når man kombinerer det med, at mange svineproducenter skal afdrage på en meget stor gæld, ja så vælter læsset desværre for mange, siger Torben Kuhr.

Hvor mange, det drejer sig om, tør han ikke spå om, men han er ikke i tvivl om, at det for en hel del enten handler om at dreje nøglen om selv - eller blive tvunget til det.

- Og, det er ikke blot en virksomhed, der så må lukke. Det er en hel families liv, som bliver ændret, siger Torben Kuhr, der også peger på, at det har samfundsmæssige konsekvenser.

- Alt andet lige risikerer det samtidig at føre til nedgang i dansk svineproduktion og hermed give problemer i eksportsektoren. I så fald bliver det en langsigtet økonomisk nedgang, som vil få følger ind i resten af samfundet, siger Torben Kuhr.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lystfiskere ser gerne flere havørne

Viborg FF For abonnenter

Chancen kan komme - før man venter den: Emil Scheel nåede knap at varme op, før han skulle på banen

Annonce