Annonce
Viborg

Flugten endte i Viborg

Familien Jafoo er en af de familier, der har fået hjælp af Viborg Kommunes integrationskonsulenter. De er både overraskede og glade for modtagelsen. ?Foto: Morten Dueholm

Da Mohammed Jafoo lod sig smugle ud af Syrien, anede han ikke, hvad der ventede forude. I dag er han lykkelig over at bo med sin familie i Danmark.

Pladsen er trang i familien Jafoos hjem.

Pladsen er ofte trang i lejligheden på Ellekonebakken, men smilene er store. Her er det Khadija på tre år og Jihan på ni år, der er i køkkenet med mor Fatima.

Som så mange andre med indvandrer- og flygtningebaggrund bor de i en af Ellekonebakkens mange lejlighedskomplekser, og med fem livlige børn er lejligheden med blot tre soveværelser somme tider lidt af en udfordring.

Men de klager ikke, familien Jafoo. Det kunne aldrig falde dem ind.

Annonce

I Syrien havde de godt nok et stort hus og en stor have. Masser af plads. Men de havde også masser af bekymringer.

Mohammed Jafoo var nemlig efterlyst. Som kurder i Syrien var han politisk aktiv, og den slags er ikke velset i et regime, hvor folk bare »forsvinder,« som den 44-årige familiefar forklarer det.

Han sidder i sin sorte lædersofa i den lyse stue med nøgne, hvide vægge. Også hans hustru, 38-årige Fatima er til stede, og de mindste af familiens fem børn tumler rundt på gulvtæppet. I en anden sofa sidder Diana Masud, integrationskonsulent ved Viborg Kommune, samt tolken Eliana Khouri.

De mange kindkys og knus, de modtog, da de ankom, vidner om, at de er en del af familien.

Drømt om

Da Mohammed Jafoo for mere end to år siden lå bag i en bil for at blive smuglet ud af Syrien og ind i Tyrkiet, anede han ikke, hvad der ventede forude. Familien og fortiden lå bag ham. Det gjaldt om at overleve.

»I dag ved alle, hvad der foregår i Syrien. Alle ved, hvad der sker. Men også før konflikten brød ud, blev folk dræbt. Det kom bare ikke frem,« fortæller Mohammed Jafoo om situationen i sit hjemland.

Den 44-årige kurder, der er uddannet inden for industrien, endte til sidst i Danmark, hvor han boede på asylcenter i tre-fire måneder, indtil han fik sin opholdstilladelse. Herefter kom han til Viborg, og efter et års tid fik han endelig sin familie bragt herop.

»Det var det, jeg havde drømt om. Jeg blev meget rørt, da jeg så mine børn. De var helt underernærede,« fortæller Mohammed Jafoo via Eliana Khouri, der er den faste tolk i samtalerne mellem familien og kommunen.

Tryghed er væsentlig ting for flygtninge.

Annonce

Taknemmelig

Uanset, hvad der ligger i bagagen hos familien Jafoo, er der én ting, der overstiger alt, når man taler med dem: taknemmelighed. Taknemmelighed over den hjælp, han har fået. Over det samfund, han og hans børn nu er blevet en del af. Taknemmelighed over rummeligheden og mangfoldigheden, der har givet plads til, at han har kunnet starte en kurdisk lokalforening, hvor kurdiske børn endda kan få modersmålsundervisning, så de ikke glemmer deres rødder og hjemlige traditioner. Den slags var der ikke plads til som en minoritet i Syrien.

»Det er som at se en far, der tager sig af sine børn,« siger Mohammed Jafoo om den støtte, han og familien har modtaget fra Viborg Kommune.

»Børnene er rigtigt glade her. Det er fuldstændigt anerledes end i Syrien. Her bliver man ikke efterladt, hvis man har det svært. Vi har det dejligt her, og jeg drømmer om, at Syrien en dag også kan fungere sådan her. Alle lande kan lære af Danmark,« siger han begejstret.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Dommen står fast: Ansat på flyvestationen klemte og trak i kvindelig kollegas brystvorte

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal Venstre-formand: Vi fyrede ikke Allan Clifford

Viborg For abonnenter

Byrådspolitiker afviser den lokale budgetaftale i jordklodens navn: - Jeres selvros er kvalmende

Sport

Pernille Harder sætter dansk målrekord i nem storsejr i Viborg

Bjerringbro For abonnenter

Fix a bike: Det startede med fem gamle cykler på græsplænen

Viborg

Hvad betyder kulturbuffet? - Jeg er blevet del af et fællesskab og har fået følelsen af, at Viborg er min by

Viborg For abonnenter

Finderup vil være årets lokalområde: - Det føles som én stor familie herude

Debat

Skidt med Limfjorden - det bliver værre og værre!

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Viborg For abonnenter

Robotterne slippes løs: Skoleelever lærer om robotteknologi ved selv at bygge robotterne

Viborg FF

30 år i dansk fodbolds top - viborgenser har fået venskaber og gode oplevelser ud af post i Divisionsforeningen

Annonce