Annonce
Rundt om Viborg

Fly skal være med til at markere kulturhovedstaden

Billedkunster Steen Rasmussen fortæller under det indledende informationsmøde om kunstprojektet, der blev holdt på den gamle skole i Fly. Privatfoto

Landsbyen Fly i Fjends får besøg af tre kunstnere og udvider byfesten til fire dage som en del af markeringen af Aarhus om europæisk kulturhovedstad i år.

Fly: Landsbyen Fly i Fjends skal være med til at markere den europæiske kulturhovedstad i Aarhus. Det sker med en udvidet byfest og blandt andet besøg af tre kunstnere fra både ind- og udland.

Det er Viborg Kunsthal og Europæisk Kulturhovedstad 2017, der har inviteret Fly med i projektet "Kunsthallen og landsbyerne". Fly har sagt ja tak til tilbuddet, og det får indvirkning på dette års byfest, der udvides med fire dage, når festen holdes i uge 24.

- Der arbejdes på det færdige program, som jeg forventer vil færdigt i uge 20, og der arbejdes blandt andet på, at byfesten som sådan også bliver fyldt med kulturelle oplevelser som blandt andet koncerter og eksempelvis fællesspisning. Det skal handle om at dyrke fællesskabet, fortæller musikeren Rasmus Johansen, der er lokal koordinator på kulturprojektet, som landsbyen altså er blevet indbudt til at deltage i.

- Jeg ved ikke helt, hvordan de er blevet opmærksomme på os i Fly. Måske fordi vi over syv arrangementer markerede Jeppe Aakjærs 150 års jubilæum sidste efterår. Måske fordi der er sket meget udvikling i forsamlingshuset over en årrække. Måske er det summen af flere ting, siger Rasmus Johansen.

Kunstnere til Fly

De tre kunstnere, der skal bo og lave kunstværker i landsbyen Fly i en uge senere på året er:Esben Klemann (Danmark), der eksperimenterer med betonskulpturer på uventede steder i et særligt spændingsfelt mellem inventar og kunst.

Takeshi Nakamura (Japan) skaber med tømmer - lægter, rafter, brædder og lignende - nye forbindelser ude i naturen.

Manuela Fersen (Tyskland), der er en temmelig bredtfavnende kunstnerinde. Hun arbejder med installation, maleri, lyd/billede i storformat.

Musikeren Rasmus Johansen er lokal koordinator for det kommende kulturprojekt i Fly. Arkivfoto: Morten Pedersen

Lokal projektgruppe

I januar nedsatte Fly-borgerne en projektgruppe på 15-20 mennesker og en række underudvalg, der skal tage sig af opgaver som kommunikation, budget og fundraising og blandt andet kost og logi til de tre kunstnere, der skal være i Fly i en uge og indkvarteres lokalt, og i øvrigt efter planen inddrage de lokale borgere i at skabe hver deres kunstværk.

Desuden har man lavet en beskrivelse af landsbyen Fly - en slags dna-profil - som de besøgende kunstnere kan lade sig inspirere af, inden de kommer på besøg.

Man har udset sig mulige placeringer til de nye kunstværker. Både ved byportene, i forsamlingshuset, ved sportspladsen og en række andre steder, hvor kunstværkerne vil kunne opleves, og hvor de vil være synlige for byens borgere og de besøgende i byen.

- De tre kunstnere, der kommer til Fly, arbejder alle med bestandige materialer, så vi håber, at de bliver stående her, siger Rasmus Johansen.

Annonce

Ud af de vante rammer

Meningen med projektet "Kunsthallen og landsbyerne" er at hive kunsten ud af de vante rammer og ud hvor folk bor. Derfor skal en gruppe af nationale og internationale kunstnere ud i i alt ni forskellige landsbyer i Region Midtjylland - blandt dem Fly. Kunstnere kommer hver især med stedspecifikke oplæg til kunstværker, som processuelt udvikles og realiseres i løbet af en uge i samarbejde med indbyggerne i byerne.

Undervejs vil det være muligt for andre interesserede løbende at følge den skabende proces i de ni forløb og deltage i ferniseringerne og afsløringerne af de færdige værker. Efter hvert forløb laves en udstilling som i en til to uger kan opleves i Viborg Kunsthals trappegalleri, hvor dokumentation af proces og de færdige værker udstilles.

Projektet "Kunsthallen og landsbyerne" er en del af kulturby 2017, og billedkunstner Steen Rasmussen er projektleder på projektet, der er lokalt forankret i Viborg Kunsthal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce