Annonce
Viborg

Flygtningetal bare falder og falder

Sultana Hamid er en af de syrere, som er kommet til Viborg i de seneste år. Her hjælper hun til i Venligboernes "hjerterum". Arkivfoto: Andreas Søndergaard

Velkomstkomiteen for de flygtninge, som ankommer til Viborg Kommune, får god tid til næste år. Tallet for lokale kvoteflygtninge er enormt lavt.

Viborg: 13 flygtninge skal flytte fra et asylcenter og ud i en lejlighed i Viborg Kommune i 2019.

Det står klart, efter at de nyeste tal er blevet offentliggjort fra Udlændingestyrelsen.

Dermed er der fortsat et støt fald i det antal kvoteflygtninge, som man lokalt skal tage imod. Selvom det er en tendens, som har kunnet ses i et par år, er det første gang, at tallet er så lavt på forhånd.

Tallet for 2018 var oprindeligt 70, men blev i sommer nedjusteret til 23.

Svært at forudse

I 2017 lød kvoten oprindeligt på 243, i 2016 var den på 391 og i 2015 på 232. Tallene blev løbende ændret, og mens der kom flest flygtninge hertil, fik tallene som regel et nødtvunget nøk opad.

Det betød samtidig, at man måtte ansætte flere i den forvaltning, som tager imod flygtninge. De skulle kunne følge med, og det kneb, fordi der grundet særligt Syrien-krigen blev sendt langt flere på flugt, end Udlændingestyrelsen på forhånd havde kalkuleret med.

Sprogundervisning, praktikpladser, ledige lejligheder og andre foranstaltninger skulle sørge for, at de nye viborgensere så vidt muligt blev godt integreret, al den stund at ingen heller ikke kunne forudse, hvor længe de særligt syriske mænd og kvinder ville blive.

Udlændingestyrelsens forslag til fordelingen af flygtninge er baseret på en matematisk fordelingsnøgle. Denne har traditionelt haft Viborg som en af kommunerne i Region Midtjylland, som har modtaget klart flest.

I modellen indgår parametre som eksempelvis befolkningsgrundlag, antal familiesammenførte forrige år samt andelen af flygtninge og indvandrere af befolkningen.

Langt forløb

Ud over de flygtninge, der boligplaceres i kraft af fordelingstallene, modtager kommunen også familiesammenførte til flygtninge, der allerede er boligplaceret.

Sagsbehandlingstiden på familiesammenføringer er i Udlændingestyrelsen ganske lang, og der vil derfor være et "afløb" af familiesammenførte, som kommer til kommunen sideløbende med de nye flygtninge.

I årets første næsten 11 måneder er der indtil videre kun kommet 12 flygtninge hertil, så om man overhovedet når op på de varslede 23 er mildest talt usikkert. Tiderne har i den grad forandret sig - og det har indsatsen på Viborg Rådhus også, fortæller Charlotte Burvil, som er arbejdsmarkedschef og dermed i front for integrationsindsatsen.

- Der er jo nogle opgaver, som man ikke kan aflæse på kvoten, nemlig familiesammenføringer. Der kommer nogle, men heller ikke det går stærkt. Derfor koncentrerer vi i høj grad arbejdet om de mange hundrede, som kom i 2015 og 2016, og som er i gang med det treårige integrationsforløb, siger Charlotte Burvil.

Der bruges kun minimalt med personaleressourcer på boligplacering nu. Nu bruger man i stedet krudtet på at finde jobs, eksempelvis i landbruget eller i offentlige stillinger på plejeområdet.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF delte med Vendsyssel - men overtager førstepladsen

Mest læste

Annonce