Annonce
Fodbold

Fodboldsult, praktiske udfordringer og forskel på børn og voksne: Det mener klubberne om fodboldens corona-regler

Hos Viborg Søndermarken IK tripper man for at komme i gang med at spille fodbold igen. Spillerne må dog sandsynligvis nøjes med at træne i første omgang - og det under bestemte corona-regler. Arkivfoto: Morten Dueholm
Folkebladet har været i kontakt med flere af de lokale fodboldklubber for at få deres mening om DBU's fodboldens corona-regler. Fælles for alle klubberne er, at de vil åbne for træningen så snart, at myndighederne giver lov.

Viborg: Dansk Boldspil-Union har udarbejdet "fodboldens corona-regler", som er klar til at komme i brug, når myndighederne igen tillader breddefodbold.

Reglerne skal sikre en genstart på en ansvarlig måde, hvor fodbold-aktiviteter skaber glæde og fællesskab og ikke bidrager til spredning af corona-smitte.

Det betyder blandt andet, at fodbold i en periode ikke vil være en sport med kropskontakt - men en sport uden kropskontakt.

"Fodbolden corona-regler" indeholder en lang række guidelines for afvikling af aktiviteter, og der er også guidelines til klubbernes bestyrelse og anbefalinger til klubberne generelt.

Folkebladet har kontaktet forskellige fodboldklubber i lokalområdet for at få deres holdning til reglerne og muligheden for at overholde dem.

Steen Mikkelsen, formand for Viborg Søndermarken IK

I Viborg Nørremarken savner man også fodbolden og det sociale samvær, men DBU's "Fodboldens corona-regler" er samtidig en praktisk presbold. Arkivfoto: Preben Madsen

- Vi gider ikke spilde vores tid på at lave en masse forberedelse, hvis det så alligevel ikke ender med at blive til det, som vi regner med. Så vi afventer lige, hvad der nærmere bliver meldt ud om, hvad vi præcist må som idrætsklub.

- Men vi vil følge myndighedernes retningslinjer, og kan vi komme i gang, så vil vi gøre det i den ånd, som der bliver åbnet op for. Der er ingen tvivl om, at der nok vil blive begået nogle fejl i sådan en proces, men vi vil prøve at håndhæve reglerne så godt, som vi kan, og det vil være op til de enkelte trænere at gøre det. Bestyrelsen kan jo ikke rende rundt og være politimænd for mere end 800 medlemmer.

- Vi hører fra mange, at de gerne vil i gang med at spille fodbold igen, og bare det sociale i at mødes er hamrende vigtigt. Jeg har dog svært ved at se, at man kan spille kamp uden hovedstød og fysisk kontakt, og hvis der opstår en masse tvivl om, hvad man må og ikke må, er det bedst at lade være med at spille kampe. Men man vil godt kunne overholde reglerne til træning, og med kun halvanden måned tilbage at afvikle turneringen i, vil det væsentligste være at komme i gang med at træne.

- Ude hos os er vi så privilegerede, at vi har masser af plads, og vi kan jo bruge hele anlægget til træning, hvis der ikke skal spilles kampe. Vi har også flere trænere tilknyttet de enkelte hold, så det vil sagtens kunne lade sig gøre at dele spillerne op i grupper på maksimalt 10 personer.

Frans Skovholm, formand for Viborg Nørremarken

Årets Fjends Cup er i fare for at blive aflyst. Her ses sidste års vindere fra Stoholm IF. Arkivfoto: Morten Stricker

- Vi har nedsat et lille beredskab, som vil sætte gang i en arbejdsgruppe ligeså snart, at der bliver givet grønt lys til at spille fodbold igen. Vi har allerede taget de første skridt ved at bestille en masse håndsprit hjem, og vi har hentet de bolde, som trænerne havde liggende derhjemme, så vi kan få dem vasket af.

- Vi har tænkt os at følge DBU's anbefalinger, så vi vil gå i gang, når myndighederne siger, at vi må. Jeg tror, at alle os, der har et liv i og omkring en fodboldklub, har et kæmpe behov for at få genetableret kontakten med klubben og hinanden.

- Med DBU's udmeldinger er der kraftige indikationer på, at fodbolden bliver genoptaget inden for nærmeste fremtid, men jeg forventer også, at det bliver svært at håndhæve alle de guidelines, der er. Det er en kæmpe udfordring med alt det, som skal vaskes af efter træning, og normalt plejer vores hold at deles om boldene.

- Vi er jo også en klub, som er ret presset med hensyn til plads, men det kan måske blive noget med, at vi lader en halv trup møde ind til træning ad gangen.

Hans Peter Johansen, børne- og ungdomsformand i Sparkær IF

- Vi vil gerne i gang, og med de her regler forestiller jeg mig, at det bliver nemt at begynde træningen hos de voksne. Det kan de fint styre, og pladsen herude er ikke noget problem.

- Når det gælder børnene, så synes jeg, at det bliver problematisk at overholde nogle strikse regler, men hvis vi får lov til at spille, så er jeg ret sikker på, at vi vil prøve. Vi har dog ikke snakket om det i udvalget endnu, for vi har lukket totalt ned i klubben.

- Jeg har et stille håb om, at der bliver åbnet endnu mere op i forhold til fodbolden, for jeg kan ikke forstå, at børnene ikke må spille fodbold i klubben, hvis de i skolen må rende rundt på sportspladser.

- Hvad angår kampe, så håber jeg, at vi kan komme i gang, men min tro er ikke så stærk. Min største skræk er jo, at vi ikke kommer til at afvikle Fjends Cup i år.

Fjends Cup er en traditionsrig træningsturnering, hvor en række seriehold mødes i juli og august for at teste formen inden sæsonstart.

Et udsnit af fodboldens corona-regler

Har du symptomer på covid-19 eller haft kontakt med en smittet, skal du ikke møde op til træning.

Alle møder omklædt til tiden – ikke før – og går direkte til deres træningsgruppe.

Der må maksimalt trænes i grupper på 10 personer – inklusiv trænere. Grupperne skal være de samme under hele træningen.

Er der flere grupper på et større areal, må de ikke samles – heller ikke selv om der kan opretholdes to meters afstand mellem grupperne.

Overtræksveste må ikke benyttes, og egen drikkedunk medbringes hjemmefra til personlig brug.

Hovedstød er forbudt, og bolden må ikke tæmmes med brystet. Ingen - med undtagelse af målmanden, som skal bruge egne afsprittede handsker - må røre bolden med hænderne.

Der skal holdes to meters afstand gennem hele træningen.

Alle spillere og trænere vasker hænder/spritter af inden træning.

Efter træning vaskes anvendte rekvisitter af med sæbe og i varmt vand.

Hvis en spiller eller leder får symptomer på sygdom og får konstateret covid-19, skal klubben, trænere og medspillere orienteres om dette.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce