Annonce
Viborg

Rolf Bücking er høre-handicappet: - Folk tror, jeg er tabt bag en vogn

Rolf Bücking har meget dårlig hørelse og har desuden mistet sin ”skelne-evne”, hvilket betyder, at han har svært ved at forstå de ord, han hører.  Foto: Morten Dueholm
Rolf Bücking har altid elsket udfordringer og har overvundet mange af sine egne fysiske grænser. Sit livs hårdeste kamp er han i fuld gang med – kampen mod sit høre-handicap. Tirsdag den 3. marts markerer Viborg ”Verdens Høredag”. Rolf Bücking er glad for, at der kommer fokus på problemet.

Viborg: Han har ikke tal på, hvor mange maraton- og ekstremløb han har løbet. Han har også stået på en isglat, snedækket sti i Himalayabjergene i Nepal og har følt sig så udmattet, at han var oprigtig i tvivl om, om han havde kræfter til at gå videre.

At presse sig selv til det yderste har altid været hans metier.

Manden bag 24 timers løbet og Viborg City Marathon, Rolf Bücking, som også har været ansat i Viborg Kommune som ”løbekonsulent”, har meget bevidst altid opsøgt udfordringer for at flytte sine grænser og dermed flytte sig som menneske. Men en enkelt ting har dog udfordret ham mere, end han troede var muligt – hans hørehandicap.

Annonce
Rolf Bückings er glad for, at der bliver sat fokus på høresvage.

Mistet ”skelne-evnen”

Rolf Bücking har 30 procent hørelse på det venstre øre og 50 procent hørelse på det højre øre. Han bruger derfor høreapparater.

Men det værste ved hans høre-handicap er ikke den nedsatte hørelse. Det er, at han også har mistet sin ”skelne-evne”. Hvis ikke han sidder direkte foran et menneske og taler en til en og har øjenkontakt og kan mundaflæse samtidig, kan han ikke forstå, hvad vedkommende siger, selvom han kan høre det.

- Det er virkelig et kæmpe stort handicap, for folk tror jo, at jeg er tabt bag en vogn. De tror, jeg er blevet dement. For der er ikke mange, der rigtig kender til begrebet, siger han og fortsætter:

- 16 procent af befolkningen, cirka hver sjette dansker, lider af dårlig hørelse, men folk ved stort set ingenting om det. Det gør det endnu vanskeligere for os, som er hørehandicappede at begå os.

Ikke deltage i samtale

Skelnetab opstår, når de indre og ydre hårceller er beskadigede. Støj og snak fra andre øger skelnetabet, og for Rolf Bückings vedkommende betyder skelnetabet, at han har måttet sige fra som organisator af store løb og arrangementer, ligesom han heller ikke kan tale i telefon eller fungere i sociale sammenhænge, hvor der er flere mennesker samlet på samme sted.

- Hvis vi har et enkelt par på besøg, sidder jeg bare og kigger. Jeg kan slet ikke være med i en samtale, selvom vi kun er fire personer rundt om bordet. Jeg forsøger, men det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Nepal

Rolf Bücking er 69 år gammel og arbejder stadig med frivilligt NGO-arbejde i Nepal. (NGO-arbejde er arbejde for velgørenheds-, menneskerettigheds- og miljøorganisationer, red.)

Senest er han gået i gang med et projekt, der har til formål at forebygge udbredelsen af diabetes i et lokalområde af Nepal. Rolf Bückings opgave i projektet er at implementere idræt i skolerne, gøre idrætsundervisningen så spændende som muligt og etablere idrætsforeninger, så børnene også kan dyrke idræt efter skole.

Sidste år fik Rolf Bücking overrakt kulturprisen på 50.000 kroner til projektet, og indtil videre er der blevet rejst yderligere 30.000 kroner til projektet, som fortsat er på udkig efter bidragsydere.

Rolf Bückings hørehandicap besværliggør naturligvis arbejdet, men det går alligevel. Når han arbejder i Nepal, taler han altid med de lokale ved hjælp af en engelsktalende tolk. Hun skriver alt, hvad de lokale siger, ned til Rolf.

- I den sammenhæng betyder mit handicap, at jeg bagefter har kommunikationen på skrift. Og det er en klar fordel, men jeg ville selvfølgelig ønske mig, at jeg kunne høre og forstå hendes svar, siger han.

Teknologien måske løsning

En mulig løsning på Rolf Bückings hørehandicap er at få indopereret en såkaldt "cochlear implant" – i daglig tale CI. Et avanceret høreapparat, der giver svært hørehæmmede og sågar døve mulighed for at opfatte lyd.

Implantatet består af en indre og en ydre del. Den indre del består af en modtager, der lægges i huden bag øret og en elektrode, der bliver indopereret i øresneglen. Den ydre del består af en mikrofon, en lille computer og en sender.

Det lyder avanceret, og indtil videre er det også så avanceret et indgreb, at Rolf Bücking er gået i tænkeboks og overvejer, om han siger ja til operationen.

- Når man laver indgrebet, forsvinder den rest af hørelse, jeg faktisk har. Og den tanke kan godt skræmme mig. Jeg ved, hvad jeg har, men jeg ved ikke, hvad jeg får. Og det er meget forskelligt, hvordan CI virker på folk. Nogen får stor glæde af det. Andre gør ikke, siger han.

- Men nysgerrigheden sejrer nok, siger han med et smil.

At vi på tirsdag kan markere, at det er ”Verdens Høredag”, er Rolf Bücking yderst tilfreds med.

- Det er min mærkesag. Vi er så mange mennesker, der er påvirkede af vores hørehandicap, siger han og fortsætter:

- Det er meget hæmmende socialt at lide af et hørehandicap, og mange går rundt med et ubehandlet høretab og taler ikke om det, fordi det er lidt tabubelagt. Det er godt, at der bliver sat fokus på problemet. Det kan vi ikke gøre nok efter min mening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce