Annonce
Kultur

Folk kører langt for at købe græskar i Bjerring

Julie Tholstrup Rasmussen er en trofast kunde i Esben Tøttrups græskarsalg i Bjerring. Foto: Hanne Bliksted
Esben Tøttrup byder igen i år indenfor i majslabyrint og græskarbod.

Bjerring: Græskar og efterårsferie hører på en eller anden måde sammen, og selv om de grønne, gule og orange frugter sælges mange steder, så kommer mange langvejs fra for at købe græskar hos Esben Tøttrup i Bjerring.

- Jeg har haft kunder fra både Hjørring, Kolding og Aarhus, siger Esben Tøttrup, da vi står på gårdspladsen, hvor de mange græskar i mange størrelser er stillet op.

I år har han dyrket 17 forskellige sorter på sin 3.000 kvadratmeter store mark. Græskardyrkningen startede lidt for sjov for godt 10 år siden.

- Jeg skulle ha' noget, som var nemt at passe, og som måske kunne blive en slags turistattraktion. Der er jo ikke så meget her omkring, siger han, som siden har suppleret med tilbud om at gå en tur i labyrinten i den nærliggende majsmark.

Esben Tøttrup har dog forlængst erfaret, at græskar ikke passer sig selv.

- I starten af vækstsæsonen skal man sørge for at fjerne ukrudtet, for pludselig vokser græskarrene meget hurtigt, fortæller han.

Annonce

- Jeg skulle ha' noget, som var nemt at passe, og som måske kunne blive en slags turistattraktion. Der er jo ikke så meget her omkring.

Esben Tøttrup, landmand.

Fyldt gårdsplads

De første år havde døtrene Rikke og Maja en bod ved vejen, hvor de solgte græskar. Men nu er boden blevet større, og det meste af gårdspladsen ved gården på Vindumvej er fyldt med små og store græskar.

Det var netop her på gårdspladsen, at Esben Tøttrup for et år siden aftalte med Julie Tholstrup Rasmussen fra Vandet ved Rødkærsbro, at hun i år skulle stå for et græskarværksted i efterårsferien.

En hård skal

Derfor var Julie Tholstrup Rasmussen mandag formiddag klar med knive, tusch og andet grej til græskarskæring. Fra Bjerringbro kom en farfar med sine børnebørn, og selv om græskar har en hård skal, så hjalp hun farfaren og de to drenge på vej, så de skar de fineste græskarfigurer.

Julie Tholstrup Rasmussen er en kreativ sjæl, og det er hendes tredje år som græskarskærer. Foruden de traditionelle lygtemænd er det lykkedes hende at trylle en VW minibus og andre sjove figurer frem. Ideerne får hun fra internettet, og derfor har hun også sin iPad med, så hun kan vise sine 'græskarværker' frem.

- Jeg syr, strikker, broderer og laver kastanjedyr. Jeg kan bare godt lide at bruge mine hænder, siger hun, som snart starter i praktik som møbelpolstrer, idet hun har taget grundforløbet som skrædder. Så også erhvervsmæssigt bruger hun sit kreative gen.

Der er åbent i majslabyrinten hele efterårsferien.

Fem-årige Signe og lillebror Magnus på to fra Silkeborg var med deres mor og mormor på tur i majslabyrinten.
Julie Tholstrup Rasmussen lærte mandag fra sig i græskarværkstedet på gården i Bjerring.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Reportage fra optakt til fodbold: Midtbyen levede, mens stadion lå øde

Viborg

Hospitalsledelsen kommenterer på 'stormvejr' i nyhedsbrev til medarbejderne

Annonce