Annonce
Viborg

Folkebladet tester: Et besøg hos Hanne i Jernalderen

Jeg tog min syv-årige søn Aksel med til Hvolris Jernalderlandsby, hvor vi prøvede bueskydning, oldtidsløb og fik fortalt historier fra jernalderen. Selv i regnvejr er det en anbefaling værd, hvis man skulle have et par timer i overskud i løbet af sommeren. Foto: Morten Pedersen
Selvom Hvolris Jernalderlandsby er mærket af corona-regler, så man primært kan se men ikke røre i det levende museum, så er det stadig en anbefaling at lade sig opsluge af historiens vingesus i Hvolris Jernalderlandsby.
Annonce

Bjerregrav: - Det var godt nok hyggeligt at være ude ved Hanne, siger min syv-årige søn Aksel fra bagsædet af folkebladets redaktionsbil, hvor han har fået trukket sin våde regnjakke af og åbnet for madpakken.

Vi er på vej hjem fra en opgave, hvor han har været med for at teste Hvolris Jernalderlandsby som en sommeraktivitet for børnefamilier.

Den omtale Hanne er daglig leder i Hvolris Jernalderlandsby, og hun tog halvanden time forinden imod os i informationen.

Annonce

Duft, se og hør

Hvolris Jernalderlandsby er som så meget andet påvirket af coronavirus. Derfor er der aktiviteter, der ikke kan laves. Når man normalvis må smage på brødet, når det kommer ud af stenovnen under åben himmel, så må man i år nøjes med at se på og dufte det smukke, runde stenalderbrød.

Man kan godt få lyst til en smagsprøve, når brødet kommer ud af ovnen, men det går ikke år. Til gengæld må man dufte, se og opleve lige så meget man vil, mens man bevæger sig rundt i det levende museum. Foto: Morten Pedersen

- På grund af corona er der ting, vi ikke kan tilbyde, men vi har bueskydning og et orienteringsløb i oldtiden, siger Hanne Sørensen henvendt til Aksel, der nikker eftertænksomt.

Hele sommeren bor der gæster i jernalderlandsbyen, og de agerer levende museum, når dagsgæsterne bevæger sig rundt i området. De laver mad, farver garn, laver bål, arbejder i smedjen og laver husflidsarbejde, og det viser sig at være lige så god underholdning, som de aktiviteter, hvor min syvårige søn selv kan være med.

Vi har sat kurs mod jernalderlandsbyen og det levende museum, hvor Kitt Nielsen fra Haslev på Sjælland bor en uge. Hun har netop tændt bål for at farve garn.

Duft det her, siger Kitt Nielsen, og fortæller, hvordan urter blev brugt til både medicin, krydderier og farver i oldtiden. Foto: Morten Pedersen

Hun fortæller, hvordan forskellige urter, løgskaller og blomster farver garnet i lerkrukkerne rødt, blåt, brunt og gult.

- Prøv at duft det her, siger hun og giver Aksel en stængel gråbynke.

- Kan du dufte, at det dufter af peber? Det kalder man fattigmands peber, og i oldtiden brugte man det til madlavningen, ligesom man brugte urter som medicin, farvekilder og meget andet, fortæller Kitt Nielsen.

Aksel nikker, lytter, dufter og følger med.

Annonce

Oldtidsløb og flæskesteg

Klink, klink, klink lyder det monoton fra smedjen. Her er smeden og hans lærling i gang ved ambolten.

Besøg Hvolris Jernalderlandsby

Åbningstid: Det er muligt at besøge Hvolris Jernalderlandsby hver dag i skolernes sommerferie (29. juni til 7. august) fra klokken 10.00 til 16.00.

Entré: voksne 60 kroner og  børn er gratis. Grupperabat ved minimum 12 personer.

Tilgængelighed: Et besøg på Hvolris kan sagtens lade sig gøre, selv hvis du har lidt udfordringer med at komme frem. I oldtiden havde man ikke fortove og kantsten, hvilket gør tilgængeligheden nemmere. Dog er det et bakket område med forskellige skovstier til det arkæologiske område, hvilket betyder, at en rullestol eller en rollator ikke vil kunne komme overalt på det 18 hektar store område.

Mad mm.: Medbragt mad kan nydes på den overdækkede terrasse ved caféen. Her er også en naturlegeplads med store musikinstrumenter og legeredskaber i udskåret træ. Hunde må medbringes i snor.

Smeden lægger hammeren fra sig for at fortælle, hvem smeden var i jernalderen, hvilken status han havde, og hvordan han arbejdede. Vi hører også om jernudvinding, og hvilken værdi metallet havde for over 2000 år siden.

- Vores formidlere levendegør historien med gode fortællinger, der fanger både børn og voksne. De er her simpelthen til at sætte ord på de gøremål, som man kan se, at beboerne går rundt og arbejder med, siger Hanne Sørensen.

Lidt længere oppe på området kan man skyde med bue og pil.

Folkebladet tester logo

Det koster ti kroner at deltage, og efter en gennemgang er det Aksels tur. Han prøver 10 pile, der alle går forbi vildsvinet. Hver gang efterfulgt af et højt "ejh" og et stort smil.

- Så bliver der ingen flæskesteg i aften, siger Hanne Sørensen og knytter et par ord til, hvordan og hvad man gik på jagt efter i oldtiden.

Som noget nyt kan man i år komme på et oldtidsløb, som sender sommerens gæster rundt i det store historiske område i Hvolris jernalderlandsby. På vejen derop møder vi stedets geder og får.

Med den smukke udsigt over Nørreådalen fortæller Hanne Sørensen om historien, da vi står ved en stor stencirkel. Det har landsbybeboere for cirka 2000 år siden højest sandsynlig brugt som samlingssted, haft ceremonier og ofringer.

Udsigten fra det arkæologiske område er fantastisk. Foto: Morten Pedersen

- Vi har fundet spor efter beboelse fra både sten-, bronze- og jernalderen. Det her sted var ganske enkelt et kraftcenter i oldtiden, fordi man havde åen hernede, fjorden tæt på, lergrave, hærvejen, og en kilde der udspringer lige her midt i området. Så det var oplagt til beboelse, siger Hanne Sørensen.


Vores formidlere levendegør historien med gode fortællinger, der fanger både børn og voksne. De er her simpelthen til at sætte ord på de gøremål, som man kan se, at beboerne går rundt og arbejder med.

Hanne Sørensen, daglig leder


Med oldtidsløbet følger et kort og en række spørgsmål.

- Vi lavede den her aktivitet i forbindelse med corona, og vi er faktisk blevet helt glade for den. Det trækker folk op i det historiske område, som ellers nogle gange bliver lidt glemt, fordi specielt børn gerne vil i landsbyen med det samme, siger Hanne Sørensen, og hun opfordrer desuden til, at man skal tage madkurv med på turen til Hvolris Jernalderlandsby.

- Man er velkommen til at blive en hel dag, og vi ser meget gerne, at folk selv medbringer mad og drikke - så bliver de jo lidt længere, tilføjer Hanne Sørensen med et smil.

Denne dag siger vi farvel efter halvanden time, men havde vi haft tid, var madpakken kommet frem, og så var der sagtens gået en time eller to mere for, som Aksel konstaterer i bilen på vej hjem, så nåede vi ikke engang legepladsen.

Hvolris Jernalderlandsby er blot en af mange muligheder for at være aktiv med familien denne sommer. Har du brug for idéer til aktiviteter, så kan du klikke ind på fitdeal.dk og se de mange muligheder. Listen opdateres løbende som en del af konceptet "Den vildeste idrætssommer".

Folkebladet tester logo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Viborg FF For abonnenter

Arbejdsglæden er den vigtigste - forsvarsprofil ønskede kort forlængelse med Viborg FF

Annonce