Annonce
Viborg

Folkebladet tester: Store smil og lidt af kvindeligheden blev fundet frem gennem dansen

I serien "Folkebladet tester" blev journalist Stine Elkærs koordinationsevne og dansetrin udfordret i træningsformen udendørs crossdance, hvor god musik og evnen til at grine af sig selv danner grundlaget for den gode træning.
Annonce

Viborg: De lækre latinamerikanske rytmer smyger sig ud af højttaleren.

Sol, sommerdrinks og spanske gloser fylder tankerne, mens hofterne begynder at bevæge sig i små ottetaller. Det er umuligt at stå stille, for både krop og sind har lyst til at være med. Det eneste, der mangler til sambaen eller rumbaen, er kjolen og de høje hæle.

De sorte skyer, de grå industribygninger og den våde asfalt står i skærende kontrast til musikken i højttaleren. Vi er langt fra Caribien, Barcelona - eller stranden for den sags skyld. Vi står i udkanten af Løgstrup omgivet af industrihaller, stålhegn, beton og asfalt. Vi er ikke klædt i elegant festtøj, men derimod i halvsvedigt træningstøj og slidte løbesko.

- Det handler allermest om at have det sjovt. Så let kan det siges, fortæller instruktør Karina Monberg. Heldigt for journalist Stine Elkær, der til tider havde noget svært ved at følge dansetrinene. Foto: Morten Pedersen

Humøret er højt, for nogle af trinnene er så svære, at man ikke kan andet end at grine af dem. Og af sig selv. Selv instruktøren misser et trin i ny og næ, hvilket forvirrer en utrænet danser som mig endnu mere. Bag mig står en noget mere øvet danser og smiler forstående til mig.

- Vi griner altid meget imens, og der er plads til fejl. Det er derfor, jeg kommer hjem med fornyet energi hver eneste gang, siger Anette Maul Petersen.

Annonce

Kvindelighed og lækkerhed

- Det er nu, vi skal have denne her kvindelighed og lækkerhed frem. Gang i hofterne! siger instruktøren, mens hun bevæger hænderne sensuelt foran de svajende hofter.

De lette, feminine bevægelser ligger langt fra den styrketræning med jern-vægtstænger og tunge metalskiver, jeg normalt bruger som træningsform. Det er uvant for mig at danse, og jeg bryder mig faktisk ikke helt om det.

Balancen bliver også trænet undervejs i crossdance-programmet. Foto: Morten Pedersen

Jeg bliver en smule genert over min klodsethed og ville i dette øjeblik ønske, vi i stedet skulle lave bænkpres eller dødløft - et eller andet.

- For mange kan det være lidt grænseoverskridende at skulle finde de kvindelige sider frem, og det er også derfor, vi ikke danser foran andre, siger Karina Monberg, der er dagens instruktør.

Vi er udelukkende kvinder til dagens crossdance-træning. Selvom mænd også er velkomne, så kan instruktøren faktisk ikke huske, om der nogensinde har været et hankøns-væsen med til træningerne.

Til crossdancens styrkedel kan det være en fordel at have vandflasker med som håndvægte. Foto: Morten Pedersen

- Jeg tror desværre, der er mange mænd, der synes, det er lidt for feminint. Selvom vi blander både styrke, balance og dans, så er det nok ordet ”dans”, der skræmmer mændene lidt. Og det er virkelig en skam, siger crossdance-instruktør Karina Monberg og fortsætter:

- Men nu hvor det er sådan, at vi kun er kvinder, så dyrker vi denne her kvindelighed, når vi danser. Vi forsøger at integrere noget dans, hvor kvindeligheden, lækkerheden og formerne kommer frem, og hvor man får det bedre med sig selv, mens man får bevæget sig og svedt.

Annonce

Et uforstyrret sted

Det er Gymnastikforeningen Kvik, der som en del af Fitdeal.dk tilbyder et hold med crossdance. På grund af corona-restriktionerne er det endda blevet til et helt nyt koncept, nemlig udendørs crossdance.

- Det har faktisk været lidt en udfordring at finde et sted, hvor der er god plads til aktiviteten, hvor det er muligt at spille høj musik, uden at det generer nogen, og hvor vi kan stå uforstyrret, uden at folk stopper op og kigger på, fortæller Karina Monberg.

Heldigt og tilfældigt er en af kvinderne på holdet gift med ejeren af dette firma i Løgstrup, og her fik danserne så lov at være. Og det er et perfekt spot, for her er ikke en sjæl efter fyraften.

Instruktør Karina Monberg fra Gymnastikforeningen Kvik har været underviser i crossdance siden 2016. Foto: Morten Pedersen

Det er nemlig vigtigt, at man kan dyrke crossdance uden tilskuere. Crossdance er ikke ligesom andre stilarter beregnet til opvisninger. Spørger man kvinderne på dagens hold, hvorfor det er så vigtigt, at der ikke kommer nogen forbi, mens de er i gang, så vælter svarene frem:

- Hvis der var tilskuere, så ville jeg føle, at jeg udstiller mig selv, siger en af kvinderne.

- Ja, for det bliver sårbart, tilføjer en anden.

- Jeg føler mig mere fri, når der ikke er nogen, der kigger. Så er jeg bare mig selv, siger en af danse-damerne og suppleres af holdkammeraten:

- Vi er gode til at grine af os selv, men vi vil ikke grines af.


Det er nu, vi skal have denne her kvindelighed og lækkerhed frem. Gang i hofterne!


Annonce

Musik og glæde

Med vandflasker som håndvægte kommer vi ganske fornuftigt gennem styrkedelen.

Koordinationsevnen har været på overarbejde den sidste halve time for mit vedkommende, så det er rart med noget af det, jeg rent faktisk er god til.

Crossdance kombinerer dans, styrke-, konditions- og balancetræning. Foto: Morten Pedersen

Nogen har fået masser af sved på panden og må lige have en tår vand, inden vi kan gå videre til et af de sidste punkter på crossdancens opskrift. Det er nemlig sådan, at crossdance følger samme program hver gang: Opvarmning, konditionstræning, dans, bodytoning (styrke), balance og udstrækning.

På den måde kommer man hele kroppen igennem, og det er netop det, mange af dagens deltagere sætter pris på.

- Min krop får det så godt af at være med til crossdance. Det er blandingen af det hele, der gør, at det er rigtig godt for mig, siger Anette Maul Petersen og fortsætter:

- Jeg kan især rigtig godt lide at røre mig til musik. Jeg har danset som lille og har altid godt kunnet lide det. Når man danser, går tiden så hurtigt, og så bliver man bare så glad i låget.

Det begynder at blæse op, og selvom vi har været utrolig heldige at slippe for regn fra de sorte skyer, så er denne aften bestemt ikke sammenlignelig med de tidligere så smukke sommeraftener.

Det er måske meget godt, vi kun mangler udstrækningen, for jeg begynder så småt at fryse.

Crossdance er sværere for nybegyndere, end jeg havde troet. Til gengæld har det været sjovt at få udfordret koordinationsevne og motorik, samtidig med at have nydt den glade musik.

Den sidste time er fløjet afsted, og jeg er nærmest mere træt i kinderne af at grine, end jeg er i resten af kroppen.

Crossdance

Crossdance er en form for danse-fitness.

Motionsformen er bygget op med moduler af dans, styrke-, konditions- og balancetræning - deraf navnet cross-dance

Modulerne er inspireret af de latinamerikanske danse, som samba, rumba, pasadoble og jive.

Dansetrinene er forholdsvis simple og består af mange gentagelser.

Musikken til crossdance er nøje udvalgt efter tempo, stilart og lignende, så det passer optimalt til øvelserne.

Fitdeal.dk:

Gymnastikforeningen Kvik udbyder crossdance som en del af Fitdeal.dk, som er et samarbejde mellem Viborg Kommune, Viborg Idrætsråd og Danmarks Idrætsforbund.

Det koster 35 kroner at deltage i en times crossdance-træning.

Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Dagens corona-tal 25. februar: Første nye smittede mellem 61 og 70 år i en uge

Annonce