Annonce
Bjerringbro

Folkebladet tester: Travetour de Tange Sø

I Tange er der en smuk udsigt over søen, hvor fiskehejren er en hyppig gæst. Foto: Hanne Bliksted
Tur med søkig, krappe bølger og skovens stille ro - og som punktum isfuglen.
Annonce

Tange: Traveture er blevet det helt store hit i corona-tiden. Mange mennesker har opdaget,  at en times rask gåtur i frisk luft er supergodt både for både hjernen og benene, og Tange Sø rundt er blandt turene i lokalområdet.

På en lørdag med en vejrudsigt, som meldte et miks af sol, regn og blæst og altså ikke oplagt   strandvejr, drog vi iklædt både fleecetrøjer og regnjakker afsted fra parkeringspladsen ved Elmuseet i Tange. Midt i det halvsnuskede vejr mindede duften fra en stor rosenbusk os dog om, at det trods alt var sommer.


Travetur rundt om Tange Sø

Turen er 14,2 km lang. Den kan klares på én gang eller tages i bidder, som man har lyst. Og man kan starte, hvor det passer bedst, for eksempel ved teltpladsen i Ans, ved Trækstien på Frisholtvej eller ved Energimuseet.

Ruten er en blanding af asfaltvej, cykel/gangsti og gennem Gudenåcentralens Plantage en bred skovvej. Terrænet er turen rundt  rimelig fladt.

Vi havde madpakke med, men i Ans kan man spise på Ans Kro, og i byen er der både et pizzeria og en grillbar. Desuden er der SuperBrugsen.

I Tange er der Let Køb købmanden.

Energimuseet har café med is, kaffe og lette retter og fra terrassen en smuk udsigt over Gudenåen.

Hvis energien rækker til de,t kan man også besøge Energimuseet med spændende udstillinger for børn og voksne.

Annonce

Nej til køletaske

Vi har ikke mere end lige fået fart i støvlerne, før turen gennem Tange by afbrydes af et kort stop ved et privat loppemarked. Det eneste vi har brug for blandt bøger, porcelæn og mange andre genbrugsting er en køleboks med oplader til både bil og 220 volt. Vi opgiver dog at købe den. Selv om den tilsyneladende aldrig har været brugt, og prisen på 150 kroner er fair, så kan det ikke opveje tanken om at slæbe den hele vejen rundt om søen.

Traveturen rundt om Tange Sø byde på både søkig, tur langs frodige marker og som her i Gudenådalens Plantage smukke skovstrækninger, som kan minde om Norge, Sverige eller Østrig. Privatfoto

Som bilist gennem Tange skal man holde tungen lige i munden, hvis man også skal nå at nyde den smukke udsigt, men til fods kan vi stoppe op og nyde både søkig og fiskehejre.

På Tange Søvej ude i det åbne land står både majs- og kornmarker frodigt, og vi beundrer de flotte huse med den smukkeste søudsigt. Fra Tange Sø Golfklubs baner vidner latter og højt humør fra en flok herrer om, at de er godt i gang med dagens spil.

På turen mod Ans har vi et flot kig ud over søen, hvor folk i kajakker og kanoer kæmper mod en lidt strid vind, mens flokken på 25-30 svaner svømmer rundt uden besvær.

- Nej det er ikke nødvendigt at gå i højderne for at se noget smukt, lyder det fra min mand med henvisning til at vores tidligere vandreferier i Østrig.

På hele turen rundt langs søen er der mange borde-bænke sæt, hvor frokosten kan indtages og fødderne kan få en pause. På broen på A26 Århusvej i Ans lokker borde og bænke, og her næsten oven på vandet nyder vi efter godt seks km en medbragt sandwich og en øl, mens folk går, cykler og løber forbi.  På vandet får en flok kajakroere undervisning, hverken de eller vi lader os gå på af, at en lillebitte regnbyge pludselig pisker ned.

Annonce

Fine toiletter

Mætte og tilpasse er vi er klar igen, og næste stop er toilettet. Toiletter er altid et kapitel for sig, og når vi fra ferieture sydpå er vant til superrene toiletter i Tyskland, så er det med en vis bæven, at jeg åbner døren. Men der er både rent og pænt, og der er godt med både sæbe og toiletpapir. Videre går vi på Søgade og teltpladsen, hvor en flok unge hygger med beachvolley.

Vel ovre broen hvor Søgade bliver til Frisholtvej, drejer vi til venstre, og nu følger vi Trækstien, den godt 80 km lange sti fra Silkeborg til Randers, som rigtig mange har travet på de seneste måneder.

Toiletterne ved broen i Ans er både pæne og rene, og så er der en smuk udsigt ud over Tange Sø. Foto: Hanne Bliksted

Vi kommer i læ i Gudenåcentralens Plantage og har en smuk udsigt over søen og til højhusene i Ans. Her er det skovens dybe stille ro, hvor vi i skiftevis nåle- og løvskov går længe uden at se mennesker. Hist og her dukker et hus op, og typisk huse fra en tid hvor livet var mere enkelt, og en familie klarede sig med nogle få dyr og lidt jord. Nu har husene status af feriehuse.


Vi kommer i læ i Gudenåcentralens Plantage og har en smuk udsigt over søen og til højhusene i Ans. Her er det skovens dybe stille ro, hvor vi i skiftevis nåle- og løvskov går længe uden at se mennesker.


Efter en lun strækning i skoven bliver vi modtaget af en strid modvind ude på dæmningen. Vi må igen i fleecetrøjer og regnjakker, men med vores mål og en kop kaffe i sigte, fortsætter vi det sidste stykke, mens et par lystfiskere i en lille båd forsøger at fange noget til aftensmaden.

Vejen gennem  Gudenåcentralens Plantage går på Trækstien. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Flot punktum

Efter fire en halv time er vi tilbage ved Energimuseets nabo Gudenaacentralen. På gangbroen neden for Tangeværket kigger jeg efter fisk og nyder de mange svaler, som er tæt på at få vasket fjerdragten, da i deres jagt på insekter flyver tæt på vandspejlet.

- Så du den? Så du isfuglen?, lyder det begejstret fra min mand, mens den lille fugl med den smukke blå-brune fjerdragt suser hen over vandspejlet.

Et øjeblik efter kommer den tilbage, igen i susende fart og næsten inden man har opfattet, at det virkelig er isfuglen, så der den væk igen.

Faktisk er det første gang i mit liv, at jeg ser den smukke fugl,  og det er jo et herligt punktum for en lørdagstur til fods i det danske sommerland.

Denne hilsen får man når man forlader borgerforeningens plads ved vestsiden af Tange Sø. Og hvis man ikke allerede har ryddet op efter sig, så kan man nå det endnu.  Foto: Hanne Bliksted
Folkebladet tester logo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce