Annonce
Viborg

Folkebladet tester: Tværs over Nørresø med drivvåde sko

I serien ”Folkebladet tester” sejlede to journalister en tur ud på Nørresø for at afprøve kano-mulighederne i domkirkebyen – på en dag, hvor solen ikke fik megen plads mellem skyerne, og hvor skoene lynhurtigt blev gennemblødte.
Annonce

Viborg: Med vuggende bevægelser følger kanoen de mørke bølger.

Blæsten sørger for at give bølgerne bittesmå toppe, der rammer stævnen en efter en. Bunden er ikke til at se, og det er umuligt at vurdere, hvor dybt her er. Strømmen bærer båden hurtigt fremad, og vi er snart halvvejs rundt om søen.

De sidste timers regn har gjort kanoen drivvåd. Omgående blev de tynde kondisko gennemblødte af det beskidte vand, da jeg satte mig i kanoen. Det samme gælder sokkerne. Også mine bukser er våde bagpå.

Men det hører sig vel til, tænker jeg og griber pagajen igen, efter at have fisket bolsjerne op af lommen og delt med min makker.

Hvis ikke vi får rettet op, styrer vi direkte ind i sivene, hvor blishønsene i øjeblikket har slået lejr.

To af folkebladets journalister, den ene med noget mere kano-erfaring end den anden, sejlede en regnfuld sommerdag en tur på Viborg-søerne. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Hvem skal nu stå for udlejningen?

På Nørresø er vi på denne våde sommerdag i vores kano helt alene på vandet. På trods af vejret er det en smule overraskende, for der har allerede været fuld gang i bådudlejningen, der startede for en lille uges tid siden.

Det er Borgvold Kiosken, der står for udlejningen af de indtil videre tre kanoer, to svanebåde og den enkelte andebåd. Eller det er det i hvert fald blevet.

Tidligere har det været Viborg Turistforening, det stod for domkirkebyens både på søen. Efter at turistforeningen sidste år blev nedlagt og kom under vingerne på Visit Aarhus, har der været en del forvirring om, hvem der så skulle stå for udlejningen af de forskellige både. Derfor er de først kommet i vandet nu.

Kioskforpagter Margit Nielsen har nemlig sagt ja til at leje kanoerne ud for Golf Hotel, der har overtaget fartøjerne, som derved også kan tilbydes til hotellets gæster. Vedligeholdelsen af kanoerne står lokalafdelingerne af FDF for.

Ifølge kioskejeren var der omgående fuld gang i udlejningerne, da bådene endelige kom i vandet, og hun forventer, at det bliver endnu mere populært, når nu sommerferien rigtigt går i gang.

- De plejer at blive lejet rigtig meget ud i løbet af sommerferien. Gråvejret i dag er måske ikke for godt at sejle i, men det må bestemt heller ikke være alt for varmt, for så tager folk til stranden i stedet. Borgvold-vejr er max. 23 grader, siger Margit Jensen og griner.

Som udgangspunkt må man være tre personer i hver kano. Det er bagerste mand, der styrer fartøjet. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Søndersø eller Nørresø?

Gennem skyerne når solen lige at kigge frem et par varme minutter, inden den forsvinder igen.

Vi er på vej ind under Hans Tausens Allé for også at besejle Søndersø. Vi mærker dog tydeligt den kraftige strøm og ser, at vandet her er langt mere oprørt af blæsten.

- Vi kæntrer, hvis vi skal sejle derud, får jeg sagt til min padlende makker Emma.

Vi har i øvrigt forberedt os vidt forskelligt til opgaven. Emma er iklædt komplet regnsæt og sorte gummistøvler. Hun har tømt lommerne for alt indhold – hvis nu vi skulle falde i vandet. Jeg selv har jeans, en ikke-regntæt windbreaker og Adidas-kondisko på. I jakken bærer jeg både rundt på telefon, bolsjer, blok, kuglepen og en flaske vand.

Den ene af os har tydeligvis noget mere erfaring inden for udendørslivet end den anden.

Der er ikke meget betænkningstid, og vi får hurtigt vendt skuden og sejler tilbage til Nørresø.

Himlen er næsten sort over os, men vi fortsætter ufortrødent. Et modigt øjeblik beslutter vi os for at forsøge at krydse den store sø, hvor den er bredest. Der er ikke langt fra tanke til handling, og få minutter efter er vi ude midt på søens mørke vand.

I det øjeblik, jeg satte mig i kanoen, blev mine sko drivvåde af alt det regnvand, der i forvejen lå i kanoen. En anden gang skulle man måske lige tømme den for vand, inden man går i. Foto: Morten Pedersen

Kanotur på Viborg-søerne

Det er muligt at leje kanoer hver dag fra klokken 10.30-21 og sejle rundt på begge søer med start fra Borgvold.

Det er Borgvold Kiosken, der står for udlejningen af kanoerne og har denne sæson gjort det siden lørdag den 27. juni.

Det koster 55 kroner for en halv time at leje en kano og 80 kroner for en hel time.

Der er i øjeblikket tre kanoer til udlejning ved Borgvold, og det er uvist, om der kommer flere i vandet.

Kanoerne tilhører Golf Hotel, men vedligeholdes af Viborgs FDF-afdelinger.

Det går overraskende let med at krydse søen, og vi er godt tilfredse med indsatsen. Vi beundrer de store huse ved søbredden, mens vi sludrer om alt fra jobbet til sommerferieplaner og frokostidéer.

Efter en times tid er vi tilbage ved Borgvold, hvor Margrethe-båden vuggende ligger parkeret foran Golf Salon. Mere eller mindre elegant får vi parkeret vores kano og kommer sikkert i land.

Heldigvis var hverken regntøj eller redningsvest nødvendigt på denne hyggelige tur rundt på domkirkebyens istids-søer.

Kanotur er blot en af mange muligheder for at være aktiv denne sommer. Har du brug for idéer til aktiviteter, så kan du klikke ind på fitdeal.dk og se de mange muligheder. Listen opdateres løbende som en del af konceptet "Den vildeste idrætssommer".

Kanoerne udlejes fra Borgvold Kiosken, hvor kioskforpagter Margit Jensen har sagt ja til opgaven. Foto: Morten Pedersen
Dagens to testpersoner var journalisterne Stine Elkær til venstre og Emma Rose Haas til højre. Foto: Morten Pedersen
Kanoturen starter fra Borgvold, hvorfra man kan sejle rundt på både Nørresø og Søndersø. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Viborg FF For abonnenter

Arbejdsglæden er den vigtigste - forsvarsprofil ønskede kort forlængelse med Viborg FF

Annonce